Blog
Sint Janskruid En 5-HTP Combineren
4 min

Sint Janskruid En 5-HTP Combineren: Mogelijke Risico's En Voordelen

4 min
Products Smartshop

Sint Janskruid en 5-HTP hebben in enkele gevallen aangetoond dat ze mogelijk lichte tot matige symptomen van een depressie kunnen bestrijden. Het lijkt een goed idee te zijn deze substanties samen te gebruiken. Maar er zijn verschillende factoren die je dient te overwegen voordat je ze combineert.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijden er wereldwijd 350 miljoen mensen aan een depressie. Het staat tevens te boek als de belangrijkste veroorzaker van ziektes. Depressie is een stemmingsstoornis met gevoelens van wanhoop en pessimisme, soms gepaard gaande met zelfhaat en een minderwaardigheidsgevoel.

Karakteristieken van deze psychische stoornis zijn een daling van belangstelling in activiteiten, energieverlies, terugkerende gedachten over dood en zelfmoord, een verstoord slaappatroon en een verminderde eetlust.

In een poging om de negatieve symptomen van een depressie te verminderen, krijgen veel mensen antidepressiva voorgeschreven. Deze geneesmiddelen helpen sommige mensen om de symptomen te bestrijden. Helaas veroorzaken ze ook veel bijwerkingen, zoals gewichtstoename, misselijkheid, slapeloosheid, vermoeidheid en erectiestoornissen.

Als alternatief zijn er ook natuurlijke opties, waaronder het Sint Janskruid en de substantie 5-HTP. Deze twee mogelijke behandelmiddelen hebben beide stemmingsverbeterende eigenschappen. In combinatie zouden ze zelfs goed kunnen werken. Toch dien je enkele voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je daartoe overgaat.

OORZAKEN VAN DEPRESSIE

Oorzaken Van Depressie

Er blijken veel verschillende factoren te zijn die een depressie kunnen veroorzaken. Het is dan ook waarschijnlijk dat het een resultaat is van meerdere oorzaken. Een van de belangrijkste psychologische theorieën over depressies is bekend onder de naam "aangeleerde hulpeloosheid". Deze theorie werd beschreven door de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman.

In het jaar 1965 bestudeerde hij de reacties van honden op stressvolle en pijnlijke situaties. De theorie van Seligman suggereert dat depressieve mensen hebben aangeleerd om hulpeloos te zijn. Daarbij verkeren ze in de veronderstelling dat ze weinig of geen controle over hun directe omgeving hebben.

DE MONOAMINE HYPOTHESE

Anderzijds schrijft een hoog aangeschreven psychologische theorie, bekend als de "monoamine hypothese", de oorzaak van sommige depressies toe aan een onbalans van chemische structuren in de hersenen. Er is daarbij sprake van lage niveaus van neurotransmitters, zoals serotonine.

Daarnaast resulteert onevenwichtige voeding tot slecht biologisch functioneren. Dit kan ook bijdragen aan een depressie en andere psychische stoornissen. Een tekort aan vitamine B en vetzuren wordt vaak met deze aandoeningen in verband gebracht.

We hebben nu de werking van een depressie onderzocht. Laten we eens kijken welke rol Sint Janskruid en 5-HTP kunnen spelen bij de behandeling van de symptomen ervan. Allereerst analyseren we de effecten van deze mogelijke remedies apart van elkaar. Vervolgens gaan we kijken hoe ze in harmonie nog betere resultaten kunnen opleveren.

SINT JANSKRUID

Sint Janskruid, Hypericum perforatum

Sint Janskruid, Hypericum perforatum, wordt gezien als een natuurlijk middel om de stemming te verbeteren, en zou daarom mogelijk een behandelmiddel kunnen zijn bij een depressie. Van de plant wordt verondersteld dat het effecten veroorzaakt die lijken op die van antidepressiva. Tot op heden bestaat daar echter nog geen enkel sluitend wetenschappelijk bewijs voor.

Onderzoeken naar de mogelijke werking van de plant om een depressie te bestrijden, zijn tegenstrijdig. Er bestaat bewijs dat erop duidt dat het Sint Janskruid in principe beter werkt dan een placebo.

Een paper, getiteld "St. John’s wort for depression - an overview and meta-analysis of randomised clinical trials", gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift the British Medical Journal, beschrijft een onderzoek waarin is bestudeerd of Sint Janskruid effectiever is dan een placebo bij de behandeling van een depressie.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat Sint Janskruid enigszins effectiever is bij de behandeling van depressies. In sommige gevallen blijken de uitkomsten zelfs beter te zijn dan die van placebo's. De auteurs van het artikel concluderen: "Er bestaat bewijs dat Hypericum extracten effectiever zijn dan placebo's bij de behandeling van lichte tot matige stoornissen."

NADER ONDERZOEK

Nader Onderzoek

Ter aanvulling op dit onderzoek, worden in een publicatie van de University of Maryland Medical Centre andere bevindingen besproken met betrekking tot de rol van Sint Janskruid bij depressies en humeur. De auteurs stellen dat de chemische stoffen van de plant, zoals hypericine, hyperforine en bepaalde flavonoïden, nog niet volledig begrepen worden.

Sommige onderzoekers suggereren echter dat de verbindingen een gelijksoortige werking hebben als SSRI-geneesmiddelen. Deze zijn werkzaam bij de behandeling van depressies. Ze verhogen het serotonine niveau in de hersenen door de heropname van de neurotransmitter te blokkeren.

Sommige onderzoeken hebben laten zien dat Sint Janskruid net zo goed werkt als bepaalde SSRI's, waaronder Prozac, Celexa en Zoloft.

Betreffende de dosis kan dagelijks 900-1800mg extract van het Sint Janskruid dat 0,3% hypericine bevat, gebruikt worden. Hierbij dient opgemerkt te worden dat Sint Janskruid interacties teweeg kan brengen in combinatie met andere geneesmiddelen.

Je dient daarom gedegen onderzoek te doen om erachter te komen of het veilig voor je is om te gebruiken. Als je twijfelt, neem dan contact op met de huisarts.

5-HTP

Natural 5-HTP

5-HTP is een chemisch bijproduct van het aminozuur tryptofaan. Het wordt gebruikt voor meerdere aandoeningen, zoals slaapstoornissen, angst, migraine een obesitas-gerelateerde eetgewoonten. Wat een depressie betreft, zou 5-HTP dezelfde werking kunnen hebben als antidepressiva om de symptomen te bestrijden.

Nadat tryptofaan is afgebroken, maakt het lichaam gebruik van 5-HTP voor de aanmaak van serotonine in het zenuwstelsel.

Omdat 5-HTP verkregen wordt uit tryptofaan is het makkelijk te veronderstellen dat het eten van voedsel met veel van dit aminozuur resulteert in verhoogde hoeveelheden van de substantie in het lichaam. Dat is echter niet het geval.

In plaats daarvan verhogen supplementen het 5-HTP niveau. Op die manier zijn ze in staat depressies te bestrijden. Ze zorgen namelijk voor een verbetering van de slaap, stemming en eetlust. Tevens vermindert het angst- en pijngevoelens.

Onderzoeken hebben naar voren gebracht dat 5-HTP tot dezelfde categorie gerekend zou kunnen worden als antidepressiva. Sommige van die onderzoeken tonen zelfs aan dat het net zo goed werkt als bepaalde geneesmiddelen. Het zou ook minder bijwerkingen veroorzaken.

De algemene aanbeveling voor het doseren van 5-HTP is driemaal daags 50-100mg. Het kan het beste voor het eten ingenomen worden.

SINT JANSKRUID EN 5-HTP COMBINEREN

We hebben nu besproken hoe deze supplementen op zichzelf symptomen van een depressie kunnen bestrijden. Maar kunnen ze ook samenwerken?

5-HTP treedt op als voorloper van neurotransmitters die de stemming bevorderen. Sint Janskruid heeft het vermogen om het humeur te verbeteren en een boost te geven aan de visuele en cognitieve perceptie. Het lijkt er dan ook op dat de twee supplementen een gouden duo zijn.

EFFECTEN EN VOORDELEN

Anekdotisch bewijst suggereert dat het combineren van deze substanties een breed scala aan resultaten oplevert. Er zijn mensen die beweren dat je er hyperactief van wordt. Anderen melden dat ze in lage doses positieve effecten ervaren.

BIJWERKINGEN

Hoewel de combinatie voordelen kan bieden, is het gecombineerd gebruik van deze supplementen niet geheel zonder risico. Het kan namelijk een zeldzame aandoening teweegbrengen: het serotoninesyndroom. Dit kan geestelijke verwarring, een veranderde bloeddruk en andere ernstige kwalen veroorzaken, zoals een beroerte.

Daarom raden we aan om vooraf een arts te raadplegen om te kijken of de combinatie voor jou geschikt is. Doe dit vooral vanwege de mogelijke farmacologische interacties die kunnen optreden met andere geneesmiddelen.

Als je ertoe besluit deze combinatie te gaan gebruiken als behandeling begin dan met een kleine dosis. Naderhand kun je de doses verstandig en accuraat opvoeren. Maar doe dit uitsluitend na het raadplegen van deskundig medisch advies.

Luke Sumpter

Geschreven door: Luke S.
Luke S. is een journalist, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en gespecialiseerd in gezondheid, alternatieve geneeskunde, kruiden en psychedelisch genezen. Over deze en andere onderwerpen schreef hij onder andere voor mediakanalen als Reset.me, Medical Daily en The Mind Unleashed.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken