Blog
Voedingsstofuitsluiting: Wat Het Is En Hoe Je Het Kunt Oplossen
3 min

Voedingsstofuitsluiting: Wat Het Is En Hoe Je Het Kunt Oplossen

3 min
Kweken Seedshop

Voedingsstofuitsluiting is een veelvoorkomend probleem bij telers, maar het herkennen en oplossen vereist enige basiskennis. Minder ervaren kwekers herkennen het waarschijnlijk niet, waardoor het probleem nog erger wordt. Leer hier meer over voedingsstofuitsluiting!

Een voedingsstofuitsluiting is één van de meest voorkomende problemen die cannabis kwekers kunnen ervaren tijdens een kweek. Helaas zullen minder ervaren kwekers een voedingsstofuitsluiting niet altijd herkennen als wat het werkelijk is. Vaak kan de teler zelfs precies het tegenovergestelde doen van wat nodig is om het probleem op te lossen. In deze blog, zul je leren wat een voedingsstofuitsluiting is en nog belangrijker, hoe je het kunt oplossen en hoe je het kunt voorkomen in de toekomst.

WAT IS VOEDINGSSTOFUITSLUITING?

Wanneer je cannabis planten een voedingsstofuitsluiting ervaren, betekent dit dat ze de benodigde voedingsstoffen om goed te groeien, niet kunnen opnemen. De gevolgen van een voedingsstofuitsluiting kunnen groeideficiënties zijn zoals verkleurde bladeren, slechte opbrengst en in het ergste geval helemaal een verloren kweek.

Een voedingsstofuitsluiting kan worden veroorzaakt door verschillende dingen. Veelvoorkomende redenen voor dat je planten niet alle benodigde voedingsstoffen kunnen opnemen, zijn verkeerde pH-waarde van het water, de voedingsoplossing of grond (wanneer de pH te hoog of te laag is) of een chemische reactie tussen nutriënten die ertoe kan leiden dat je planten geen voedingsstoffen opnemen. Opbouw van zout deposito's in de aarde van het gebruik van minerale (niet-biologische) meststoffen en voedingsstoffen kunnen ook een oorzaak zijn voor een voedingsstofuitsluiting.

Wat belangrijk is om te weten over een typisch voedingsstofuitsluiting scenario is dat alle benodigde voedingsstoffen meestal wel aanwezig zijn, maar de planten kunnen ze niet opnemen. Cannabis planten, bijvoorbeeld, vergen een vrij strak schema van optimale pH niveaus waarmee zij in staat zijn om voedingsstoffen optimaal op te nemen. Als de pH-waarde niet klopt, kan de plant bepaalde voedingsstoffen niet absorberen, zelfs als ze aanwezig zijn.

HERKENNEN VAN DE PROBLEMEN EN DE VOEDINGSTOFUITSLUITING OPLOSSEN

Veel nieuwe telers zien de symptomen van een voedingsstofuitsluiting zoals gele bladeren of algehele slechte groei en denken dat het probleem is dat de plant onvoldoende voedingsstoffen heeft gekregen. Dit denken is natuurlijk niet eens echt fout, aangezien de tekenen van een voedingsstofuitsluiting inderdaad kunnen lijken alsof de plant niet genoeg nutriënten zou krijgen, met uitzondering van de onderliggende oorzaak.

In plaats van het oplossen van het eigenlijke probleem, zoals een verkeerde pH, zout opbouw of wat dan ook de reden voor de voedingsstofuitsluiting zou kunnen zijn, kunnen telers in de verleiding komen om nog meer voedingsstoffen te geven, denkende dat dit het probleem zal oplossen, maar in wezen maken ze probleem nog erger!

HOE KUN JE EEN VOEDINGSSTOFUITSLUITING OPLOSSEN EN HOE KUN JE HET VERMIJDEN

Om een voedingsstofuitsluiting vast te stellen en je plant te herstellen om voedingsstoffen op te nemen, kun je een spoeling uitvoeren. Dit betekent dat je het groeimedium reinigt door het te verzadigen met schoon water of met water en een speciaal spoelmiddel. Als je kweekt in aarde, is de algemene spoelprocedure om zoveel mogelijk schoon water met de juist pH-waarde te geven tot de helft van het water eruit komt. Na de spoeling, is het raadzaam om je planten de juiste hoeveelheid voedingsstoffen te geven. Voor hydrocultuur systemen, varieert de methode, maar het onderliggende principe is hetzelfde: je reinigt je systeem om zich te ontdoen van zout en mineralen opbouw, wat de werkelijke reden is van de voor de voedingsstofuitsluiting.

Doorgewinterde kwekers voeren meestal regelmatig routine spoelingen uit om problemen te voorkomen voordat ze kunnen optreden. Het is een goed idee om je potten of hydrocultuur systeem met regelmatig te spoelen, net als wanneer je je planten verplaatst om te bloeien en dan een tweede spoeling halverwege de bloeiperiode.

Ook heel gebruikelijk zijn voedingsstofuitsluiting problemen veroorzaakt door een totaal incorrect pH-niveau van het water of voedingsoplossing. Cannabis geeft de voorkeur aan pH-waarden die variëren van 5,5-6,5pH. Als dit beduidend afwijkt van deze schaal, zijn een voedingsstofuitsluiting en groeiproblemen zeer waarschijnlijk. Om dit probleem op te lossen moet je altijd zorgen voor de juiste pH-waarde van het water of de voedingsoplossing. Om te beginnen met het herstellen van je planten, voer dan de spoeling uit zoals hierboven beschreven werd met water dat de juiste pH heeft. Geef water dat het juiste pH-niveau heeft en de problemen van de voedingsstofuitsluiting veroorzaakt door de onjuiste pH zouden in een paar dagen moeten verdwijnen.

TIPS OM EEN VOEDINGSSTOFUITSLUITING TE VERMIJDEN

Soms kan het hevig voeden van je planten, de belangrijkste reden zijn voor een voedingsstofuitsluiting. Je kunt de behoeften aan voedingsstoffen van je plant verminderen door ze te trimmen. Minder plant-massa betekent dat je plant minder voedingsstoffen nodig heeft om goed te groeien.

De hoeveelheid licht speelt ook een rol in hoeveel voedingsstoffen je planten nodig hebben. Dit kan belangrijk zijn wanneer je je planten overschakelt van de vegetatieve fase naar de bloeiperiode. Verhoog de hoeveelheid licht en voedingsstoffen geleidelijk en langzaam, zodat de planten zich kunnen aanpassen aan de nieuwe omgeving en om stress te verminderen.

Organische voedingsstoffen kunnen helpen om voedingsstofuitsluiting te voorkomen. Niet-organische voedingsstoffen en meststoffen bevatten mineralen, zoals zout, die geleidelijk zullen opbouwen, wat de pH-waarde van je groeimedium zal veranderen en daarom mogelijk kan leiden tot voedingsstofuitsluiting. Organische meststoffen bevatten geen grote hoeveelheden zout, wat betekent dat ze veel minder kans maken om voedingsstofuitsluiting te veroorzaken. Maar zelfs met organische meststoffen, zijn routine spoelingen altijd een goede idee.

Voedingsstofuitsluiting is een van de meest voorkomende problemen vooral voor minder ervaren kwekers. Wanneer je hebt geleerd hoe je het kunt herkennen en oplossen, heb je de beste kans op een succesvolle kweek en een overvloedige oogst!

 

         
  Georg  

Geschreven door: Georg
Georg, gevestigd in Spanje, is een geek die veel tijd besteedt aan zijn computer maar ook aan zijn tuin. Met een vurige passie voor het kweken van cannabis en het onderzoeken van psychedelica, is Georg helemaal thuis in alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken