Blog
De Voordelen Van Stoffen Potten Voor Het Kweken Van Wiet
3 min

De Voordelen Van Stoffen Potten Voor Het Kweken Van Wiet

3 min

Wil jij gezonde, productieve wietplanten kweken? Dan zijn stoffen potten een goed alternatief voor de standaard plastic variant. Lees verder om erachter te komen hoe deze potten werken en de talloze voordelen die ze kwekers bieden.

Goed, je bent van plan om je eigen cannabis te kweken op het balkon van je appartement. Je hebt de zaden, de aarde en alle noodzakelijke materialen, op een ding na... de potten.

Eenmaal in de winkel of tijdens het online zoeken ontdek je dat je keuze hebt uit een aantal verschillende opties. Je staat te piekeren en probeert te achterhalen welke het beste zal werken. Moet je de plastic of air potten kiezen? Misschien zijn aarden potten de beste keuze? Hoe zit het met stoffen potten?

In dit artikel verdiepen we ons in stoffen potten en hoe ze van pas komen voor cannabisteelt. Als je er nog nooit van gehoord hebt, vind je hier alles wat je moet weten.

Aan het einde van dit artikel weet je genoeg om een beter geïnformeerde keuze te maken op de vraag welk type pot voor jou geschikt is. Hier zijn de voordelen van stoffen potten!

Air Pruning

Air Pruning - Wietplanten Kweken

Stoffen potten zijn een geweldige keuze voor het kweken van wiet of welke plant je maar wilt. Een van de belangrijkste redenen: air pruning.

Naarmate de wortels zich ontwikkelen, bewegen ze zich richting de stoffen wanden van de pot op zoek naar zuurstof. Een afgesloten pot biedt die luxe niet, waardoor wortels eerder verstrikt raken.

Bij stoffen potten kan lucht vrij rondstromen en de wortels op natuurlijke wijze snoeien. Dit voorkomt dat je geliefde planten een wortelophoping ontwikkelen, wat weer een scala aan problemen kan veroorzaken. Stoffen potten maken een betere ontwikkeling van het wortelstelsel mogelijk, zodat planten krachtig en vitaal kunnen groeien.

Drainage

Drainage - Wietplanten Kweken

Net zoals mensen vereisen planten een regelmatige en toereikende hoeveelheid water. Zo kan ook een overmatige hoeveelheid catastrofaal uitpakken.

Het probleem met afgesloten potten is dat ze geen goede drainage bieden. Dit kan op zichzelf de groei van plant belemmeren en weer leiden tot veel ernstigere complicaties.

Raad eens? Met stoffen potten heb je dat probleem niet. De aard van dit materiaal zorgt continu voor efficiënte drainage. Mocht jij een kweker zijn die gauw te veel water geeft, maak je dan geen zorgen. Al dat overtollige water loopt gewoon weg.

Gerelateerd artikel

Hoe Geef Je Wietplanten Water?

Meer Zuurstof

Meer Zuurstof - Wietplanten Kweken

Biologielessen hebben ons geleerd dat planten goed gedijen op koolstofdioxide. Wat ze echter nalaten te benadrukken, is dat zuurstof net zo belangrijk is.

Ja, bladeren produceren zuurstof tijdens de fotosynthese. De aarde wordt echter veel minder blootgesteld. Zeker wanneer je een afgesloten plastic of aarden pot gebruikt, blijft alle zuurstoftoevoer beperkt tot het oppervlak.

Bij gebruik van stoffen potten kan die zuurstof echter doorstromen en de gehele wortelmassa doordringen. Dit leidt tot een gezondere, robuustere plant.

Temperatuur

Temperatuur - Wietplanten Kweken

Misschien kweek je jouw planten buiten of binnen onder HID-lampen. Hoe dan ook kan blootstelling aan zonlicht of kweeklampen zorgen voor een opbouw van warmte. Als je aarden of plastic potten gebruikt, kan dit problemen veroorzaken.

Daarentegen worden temperaturen met stoffen potten gereguleerd door het proces van adiabatische koeling. De wortelzone blijft een stuk koeler vanwege de lucht die door het stof stroomt. Daardoor is de absorptie van zonnestraling aanzienlijk lager. Met behulp van air pruning hebben planten een veel betere wortelstructuur. Uiteindelijk profiteert ook hun groei hiervan.

Onthoud dit: Het wortelstelsel van een plant kan uitschakelen bij blootstelling aan temperaturen boven 28°C. Beteugel dit verschijnsel met behulp van stoffen potten.

Gerelateerd artikel

Temperatuur In De Cannabis Kweekruimte

Flexibiliteit

Flexibiliteit - Wietplanten Kweken

Voor zowel de beginnende als de doorgewinterde kweker blijft het verplaatsen van potten een uitdaging. De standaard potten zijn gewoonweg niet ergonomisch ontworpen om van punt A naar punt B te dragen. Het is een hoop werk dat na verloop van tijd spierpijn kan opleveren.

Ook hier bieden stoffen potten een voordeel. De meeste producten hebben handvatten voor betere grip. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om ze te verplaatsen zonder de wortels aan te tasten. Sommige exemplaren bevatten zelfs klittenband voor extra beveiliging.

Wanneer je jouw potten continu moet verplaatsen, is dat wederom een goede reden om over te stappen op stoffen potten.

Herbruikbaar

Herbruikbaar - Wietplanten Kweken

Net als de kleren die je draagt, kun je ook je stoffen potten wassen en opnieuw gebruiken. Het mooiste hiervan: je kunt dit meerdere jaren doen, zonder dat ze hun kwaliteit verliezen.

Het probleem met aarden en plastic potten is dat ze al na een aantal keren hergebruik broos worden. Daarentegen behouden stoffen potten hun stevige buitenkant zelfs na meerdere keren wassen, spoelen en herhalen.

Wat is nu de beste manier om jouw stoffen potten te wassen voor hergebruik? Begin eerst met stofzuigen om al het opgehoopte vuil te verwijderen. Vervolgens kun je ze soppen met een oxiderend wasmiddel. Op die manier kun je jouw potten naar hartenlust hergebruiken zonder het risico van kruisbesmetting.

Slijtvast

Slijtvast - Wietplanten Kweken

Zoek je een pot om jouw planten in te huisvesten? Dan wil je er bij voorkeur eentje die slijtvast genoeg is voor deze taak. Gebruik jij ze buiten? Daar moeten ze de krachten van de natuur kunnen weerstaan, zowel in de verzengende hitte van de zomer als in de herfstregen.

Dit is een ander voordeel van stoffen potten: Welk weer het ook is, je hoeft niet bang te zijn dat je potten plotseling barsten. Ben je wat onhandig? Je hoeft niet bang te zijn dat je stoffen potten beschadigt als je ze laat vallen.

Het maakt niet uit of je nu in de tropen of in de toendra woont. Je kunt erop rekenen dat jouw stoffen potten in topconditie blijven.

Ideaal voor Hydrocultuur

Ideaal voor Hydrocultuur - Wietplanten Kweken

Voor degene die niet over de luxe beschikken om buiten te kweken, is hydrocultuur de volgende beste optie. Als het aankomt op potten, is de stoffen variant opnieuw de veiligste keuze.

Voedingsstoffen gaan makkelijk door de poreuze stof heen. Het is dus niet nodig om gaten te boren. Je kweekervaring binnen wordt al met al veel beter gestroomlijnd en levert minder problemen op.

Mocht je nog twijfelen welke potten je moet kiezen voor je binnenteelt, dan heb je nu een antwoord.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken