Catuaba: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

Catuaba (Erythroxylum Catuaba)

Wat Is Catuaba?

Catuaba (Erythroxylum Catuaba)

Catuaba is de naam voor een aftreksel dat gemaakt is van boomschors. De taxonomische[1] geschiedenis van het preparaat ontgaat botanici en onderzoekers al decennialang. De schors die men in de drank gebruikt, is afkomstig van meerdere verschillende bomen en niet van één enkele soort. Brazilianen gebruiken de drank voor talloze doeleinden, met name voor een energiestoot en voordat ze met een partner het bed induiken.

Braziliaanse oogsters melden dat ze twee primaire soorten gebruiken om catuaba-schors te verkrijgen. Ze noemen 'kleine catuaba' en 'grote catuaba. Kleine catuaba is bekend als Erythroxylum catuaba. Dit is een kleine boom die oranje en gele bloemen produceert en donkergele, oneetbare vruchten. Deze relatief laaggelegen boom bereikt een hoogte van 2-4m.

De "grote catuaba" is Trichilia-catigua. Deze behoort tot de familie van mahoniebomen. Deze boom wordt 6-10m hoog en bloeit met crèmekleurige bloemen. Onderzoekers hebben monsters van de schors onderzocht. Tot dusver identificeerden ze verschillende chemische bestanddelen[2], waaronder:

• Omega-fenyl-alkanen

• Omega-fenyl-alkaanzuren

• Omega-fenylgamma-lactonen

In sommige formules identificeerden botanici ook Erythroxylum vacciniifolium als een onderdeel van catuaba. Onderzoekers ontdekten dat deze plant catuabines bevat. Deze vallen in een klasse van tropaan-alkaloïden en omvatten catuabine A, B, C en D.

Onder de overkoepelende term catuaba vallen ook andere bomen. De twee vermelde soorten zijn echter de primaire soorten die men gebruikt in Braziliaanse kruidenpreparaten.

Gerelateerd artikel

Top 20 Afrodisiaca Over De Hele Wereld

Geschiedenis Van Catuaba

Geschiedenis Van Catuaba

In de inheemse Guarani-taal betekent catuaba 'wat kracht geeft aan de indiaan'. De kruidenformule kent een lange gebruiksgeschiedenis onder inheemse culturen. Ze gebruiken het om het energieniveau te stimuleren en het seksueel verlangen te versterken. Historici suggereren dat het Braziliaanse Tupi-volk deze effecten voor het eerst toeschreef aan dit natuurlijke preparaat.

Catuaba is generaties lang doorgegeven, tot aan de moderne Braziliaanse cultuur. Ook tegenwoordig gebruikt men nog steeds catuaba voor soortgelijke doeleinden. Catuaba is inmiddels over de hele wereld bekend. Kruidenkenners in Europa en Amerika gebruiken catuaba vanwege de actieve chemische bestanddelen die het bevat.

Effecten Van Catuaba

Effecten Van Catuaba

De wetenschap moet de geheimen van de catuaba-schors nog altijd ontrafelen. Diepgaand onderzoek ontbreekt. Proeven op mensen zijn nodig om consistente en meetbare mechanismen te bepalen. De toegeschreven effecten van het brouwsel zijn gebaseerd op anekdotische verslagen en traditioneel gebruik.

De meest voorkomende claim met betrekking tot catuaba draait om seksuele drift en opwinding. Gebruikers spreken vaak over een verbeterd libido. Dit suggereert dat catuaba een effectief kruidenmiddel kan zijn om de avonturen in de slaapkamer op te voeren. Catuaba lijkt ook gevoelens van spanning te verzachten. Dat is een andere mogelijke reden waarom seksuele ervaring verbetert. De formule helpt mogelijk spanning om te zetten in mentale ontspanning.

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
  1. Trichilia catigua: therapeutic and cosmetic values - ScienceDirect - https://www.sciencedirect.com
  2. Antidepressant-like effects of Trichilia catigua (Catuaba) extract: evidence for dopaminergic-mediated mechanisms | SpringerLink - https://link.springer.com