Catuaba: Alles Wat Je Zou Moeten Weten

Catuaba (Erythroxylum Catuaba)

Men gebruikt catuaba voornamelijk vanwege de stemmingsverbeterende en anxiolytische eigenschappen ervan, en wellicht heeft dit aloude kruidengeneesmiddel ook andere toepassingen. Leer alles over Catuaba in onderstaand artikel.

WAT IS CATUABA?

Catuaba is een infusie van boomschors en kan afkomstig zijn van verschillende bomen uit het Zuid-Amerikaanse regenwoud. Het is gewild vanwege de lustopwekkende en therapeutische effecten ervan. Daarmee behoort het tot de standaard binnen de traditionele geneeskunde in deze regio. 

Catuaba kan afkomstig zijn van diverse bomen uit de Amazone. Voorbeelden zijn de Erythroxylum caatinga, Trichilia catigua, Anemopaegma arvense en Micropholis caudata.

De actieve ingrediënten in catuaba zijn catuabines. Dit zijn alkaloïden en men denkt dat ze het centrale zenuwstelsel stimuleren. Daarbij wekken ze geestverruimende en lustopwekkende effecten op.

In regio's waar bovenstaande bomen van nature groeien, consumeert men catuaba vaak in de vorm van thee. In Europa en Noord-Amerika is het echter meestal verkrijgbaar in de vorm van capsules, extracten en poeders.

DE GESCHIEDENIS VAN CATUABA

DE GESCHIEDENIS VAN CATUABA

Catuaba is een legendarisch, Braziliaans kruidengeneesmiddel met een rijke en lange geschiedenis. Het eerste geregistreerde gebruik vinden we bij de Tupi-indianen van de Amazone. Zij geloofden dat het gebruik leidde tot grote geslachtsdelen en een verbeterde seksuele kracht en vitaliteit.

Catuaba wordt ook gebruikt vanwege de vermeende voordelen ervan voor het centrale zenuwstelsel en cardiovasculaire systeem. Daarnaast zet men het in om het geheugen te verbeteren, energie op te wekken en angst en vermoeidheid te verminderen. Het middel heeft daarbij een lange geschiedenis binnen de Braziliaanse volksgeneeskunde. Er zijn tal van liedjes geschreven om het te eren. Naar verluidt, betekent het woord "catuaba" traditioneel "wat kracht geeft aan een Indiaan".

DE EFFECTEN EN VOORDELEN VAN CATUABA

DE EFFECTEN EN VOORDELEN VAN CATUABA

Catuaba is voornamelijk bekend vanwege de lustopwekkende eigenschappen ervan. Toch is de aanname dat het ook diverse therapeutische effecten heeft. Men denkt dat catuaba helpt bij aandoeningen als angst, astma, bacteriële infecties, bronchitis, depressie, erectiestoornissen, vermoeidheid, slapeloosheid een laag libido, obesitas, geheugenproblemen en nog veel meer.

Het vermogen ervan om deze aandoeningen te verlichten, is tot op heden slechts beperkt onderzocht. Sommige vormen van catuaba vertonen daarbij duidelijke therapeutische en psychoactieve eigenschappen, terwijl bij andere vormen de effecten overdreven lijken.

DEPRESSIE EN ANGST

Erythroxylum Catuaba DEPRESSIE EN ANGST

Voor wat betreft angst en depressie, wijzen dierenstudies met catuaba op therapeutische potenties. In een studie[1] uit 2011 kregen muizen bijvoorbeeld diverse hoeveelheden ruwe en bewerkte catuaba toegediend. Uit het gedrag bleek een verbeterde stemming en beter geheugen. Er waren wel hoge doses nodig om deze effecten op te wekken, maar deze leken goed te verdragen en veilig te zijn.

Uit dezelfde studie uit 2011 blijkt dat een extract van Trichilia catigua zowel de dopaminerge als serotonerge systemen in de hersenen activeert. Het is echter ook mogelijk dat het werkt als antidepressivum vanwege de stimulerende eigenschappen ervan, op dezelfde manier als cafeïne. 

Related Story

De Beste Vaporizer Kruiden Bij Angst En Depressie

Sommige onderzoekers geloven dat catuaba deze effecten opwekt door invloed uit te oefenen op neurotransmitters als dopamine en serotonine. In 2005[2] is bijvoorbeeld ontdekt dat het een dopamine-gemedieerd effect heeft dat lijkt op dat van een antidepressivum. 

ANTIBACTERIEEL, ANTIOXIDEREND EN ONTSTEKINGSREMMEND

Erythroxylum Catuaba ANTIBACTERIEEL, ANTIOXIDEREND, ONTSTEKINGSREMMEND

Daarnaast is ontdekt dat catuaba krachtige antibacteriële eigenschappen heeft. Onderzoekers[3] merken bijvoorbeeld op dat alkaloïden uit catuaba, geïsoleerd uit Erythroxylum caatinga, in staat zijn gram-positieve bacteriën en schimmels te neutraliseren.

De antioxiderende eigenschappen van catuaba zijn ook aangetoond in tal van voorlopige onderzoeken. In een dierenstudie uit 2012[4] is bijvoorbeeld ontdekt dat het mogelijk hersenischemie voorkomt. Deze aandoening kenmerkt zich door een gebrek aan bloedstroom naar de hersenen. Muizen die een extract van Trichilia catigua kregen, genoten van een betere bescherming tegen de schadelijke effecten van een zuurstoftekort. De onderzoekers schrijven dit toe aan de antioxiderende eigenschappen van catuaba.

Daarnaast is in 2004[5] ontdekt dat catuaba ook de activiteit van PLA2 afremt. Onderzoekers denken dat dit enzym ontstekingen aanwakkert. Men denkt dan ook dat catuaba op deze manier een ontstekingsremmende werking heeft. In 1998[6] is bovendien in onderzoek met dieren ontdekt dat catuaba pijnstillend werkt. De werking piekt daarbij na ongeveer 6 uur en de effecten houden zo'n 12 uur aan.

HOE GEBRUIK JE CATUABA?

HOE GEBRUIK JE CATUABA?

Catuaba is op verschillende manieren te consumeren, afhankelijk van de vorm. Alle vormen gebruik je echter oraal of sublinguaal.

Traditioneel schraapt men catuaba van een boom om er thee van te zetten. Je maakt dit door 1-2 eetlepels bast gedurende 15 minuten te koken in ongeveer 500ml water. Hierna filter je het brouwsel om stukjes te verwijderen. Wat rest, is thee, verrijkt met catuaba.

Catuaba (Erythroxylum Catuaba)

Bekijk Catuaba

Catuaba gebruikt men ook vaak in de vorm van een geconcentreerd extract of tinctuur. Een tinctuur maak je door catuaba te mengen met sterke alcohol, zoals wodka. De infusie vindt daarbij een vrij lange tijd plaats (meestal een aantal weken). Tincturen neem je direct in of je druppelt ze onder de tong, afhankelijk van je voorkeur. Veel mensen prefereren deze methode. Het is namelijk sneller en handiger dan thee.

Related Story

Top 7 Psychedelische Theeën Die Je Thuis Kunt Maken

VEILIGHEIDSMAATREGELEN EN WAARSCHUWINGEN

Erythroxylum Catuaba VEILIGHEIDSMAATREGELEN EN WAARSCHUWINGEN

Vanwege een gebrek aan onderzoek zijn er geen bijwerkingen bekend van catuaba. Het is echter altijd verstandig voorzichtig te zijn met middelen die het hart en/of zenuwstelsel beïnvloeden. Er zijn daarbij geen interacties bekend tussen catuaba en andere medicijnen, maar wees wel behoedzaam als je het combineert met andere stoffen, zeker als deze stimulerend werken. Zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, zouden catuaba moeten vermijden, omdat niemand weet wat hierbij de effecten zijn.

Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
  1. Antinociceptive Activity of Trichilia catigua Hydroalcoholic Extract: New Evidence on Its Dopaminergic Effects - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3095233/
  2. Antidepressant-like effects of Trichilia catigua (Catuaba) extract: evidence for dopaminergic-mediated mechanisms. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15991001
  3. IJMS | Free Full-Text | Antimicrobial, Antiproliferative and Proapoptotic Activities of Extract, Fractions and Isolated Compounds from the Stem of Erythroxylum caatingae Plowman - https://doi.org/10.3390/ijms13044124
  4. Catuaba ( Trichilia catigua) Prevents Against Oxidative Damage Induced by In Vitro Ischemia–Reperfusion in Rat Hippocampal Slices | SpringerLink - https://doi.org/10.1007/s11064-012-0876-0
  5. Inhibition of platelet phospholipase A2 activity by catuaba extract suggests antiinflammatory properties. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15597313
  6. Error - Cookies Turned Off - https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1099-1573(199703)11:2%3C101::AID-PTR28%3E3.0.CO;2-U