Blog
Vind De Beste Genetica Voor Je Kweek
5 min

Cannabis Sativa Versus Cannabis Indica - Mythes Ontkracht!

5 min

Nu het stigma rond cannabis dankzij verdere legalisering begint te slijten, zijn er wetenschappers die de geheime waarheid van wiet proberen te ontluisteren. Is het tijd om cannabis te hercategoriseren?

MOETEN WE DE MANIER WAAROP WE CANNABIS INDELEN VERANDEREN?

De afgelopen 30-40 jaar zijn er explosief veel nieuwe cannabisvariëteiten bijgekomen. In landen waar cannabis nu legaal, of tenminste goed gereguleerd en geaccepteerd is, hebben veredelaars veel geraffineerde variëteiten en kruisingen geproduceerd. Waanzinnig ruikende, heerlijk smakende, kleverige recreatieve wiet is de norm. En dan is er ook nog de gevarieerde keus aan medicinale cannabis en hennepvariëteiten.

HET BETWISTEN VAN DE STATUS QUO

Indica en sativa zijn twee woorden waarmee cannabisliefhebbers goed bekend zijn. Ze zijn beide beroemd vanwege unieke kwaliteiten. Maar nu de wetenschap rond cannabis zich er meer in verdiept, zijn de benamingen niet meer dan dat: namen. De ketenen van de illegaliteit worden tenietgedaan. Daarbij ontdekt de wetenschap, met name op het gebied van genetica, dat kwaliteiten die eens toegeschreven zijn aan ofwel indica of sativa onderling verwisselbaar en veranderlijk zijn.

Algemeen gesteld, als het doel zwaar ontspannende en kalmerende effecten was, zochten veredelaars hun toevlucht tot indica variëteiten. Wanneer een cerebrale buzz en een inspirerende uitwerking gewenst waren, kozen ze voor sativa's. Deze doelstellingen draaiden echter vaak uit op tegengestelde resultaten. Daarbij werden bijzonder stimulerende indica's en kalmerende sativa's veredeld.

INDICA VERSUS SATIVA?

INDICA VERSUS SATIVA?

Als cannabis wordt gecategoriseerd, wordt ze vaak in twee groepen verdeeld: indica en sativa. Een sativa is een hoge plant met smalle bladvingers en heeft het postuur van een kerstboom. Ze doorloopt een lange levenscyclus en na het oogsten worden de effecten geacht inspirerend te zijn. Indica's blijven echter lager. Ook zijn de bladvingers breder, zien ze er struikachtiger uit met een dominante apicale cola. Daarbij is de levenscyclus korter en produceren ze sedatieve effecten.

Wetgeving en verboden veroorzaakten meer dan het ondergronds gaan van de cannabiscultuur. Ze stonden de mogelijkheid tot het uitvoeren van legaal wetenschappelijk onderzoek naar deze magische plant in de weg. Tegenwoordig hebben onderzoekers zich wel vastgebeten in de feiten betreffende de cannabisplant en komen er meer nuances naar voren. Veel variëteiten met smalle bladvingers (dus niet alle) induceren sedatieve effecten. Planten met brede bladvingers werken echter vaak (dus niet altijd) inspirerend en opwekkend.

Maar hoe kun je nu weten met welke variëteit je te maken hebt en wat de effecten kunnen zijn? De officiële manier waarop je dat vast kunt stellen, is door het chemotype (het chemische en terpenen profiel) en het genotype (het unieke genetische profiel van een variëteit) te bepalen.

GENOTYPE & FENOTYPE

GENOTYPE & FENOTYPE

Het genotype wordt bepaald door het DNA. Cannabis is een tweehuizige plant, wat betekent dat ze een genetische kopie van elke ouder meekrijgt. Dat houdt in dat het genotype van de betreffende genetica een combinatie van elke kopie is.

Fenotypes zijn de waarneembare groeikarakteristieken van een specifiek genotype, die door de omgeving kunnen worden beïnvloed. Omgevingsfactoren zijn onder meer de fotoperiode, het klimaat, de bodemgesteldheid, luchtvochtigheid en kweektechnieken. Fenotype karakteristieken kunnen waargenomen worden. Denk aan de vorm van het blad en het silhouet van de plant. Het chemotype kun je alleen door een test vaststellen.

Net als het veredelen van andere plantensoorten is het stoeien met cannabis genetica geen exacte wetenschap. Als je een smalvingerige THC-arme plant kruist met een breedvingerige THC-rijke plant krijg je zaden met de genen van beide ouderplanten. Tijdens de groei neem je slechts een paar van de fysieke kenmerken van iedere ouder waar. Daarom is de morfologie van de plant - oftewel de vorm - niet altijd een goede indicator voor de effecten of chemische samenstelling.

Dat geldt jammer genoeg ook voor de genetica. Zelfs klonen van dezelfde moederplant kunnen onder andere omstandigheden verschillende kenmerken vertonen. Een plant die buiten in biologische aarde gekweekt is, kan er anders uitzien en een ander chemotype zijn dan eentje die indoor onder lampen middels hydroponie is geteeld.

WAT IS CANNABIS SATIVA NU PRECIES?

WAT IS CANNABIS SATIVA NU PRECIES?

Als indica en sativa geen aparte soorten cannabis zijn en er een scala aan genetische verschillen bestaat, moet er een antwoord gevonden worden op deze vraag. Hoe zit dat nu met Cannabis sativa en bestaan er werkelijk andere geslachten?

Hier kan de genetica antwoord bieden. Door duizenden voorbeelden van het cannabis universum met elkaar te vergelijken, is het mogelijk de relaties tussen verschillende cultivars vast te stellen en de grenslijn van de variëteiten te bepalen - als die er al zijn.

Dit veelomvattende vergelijkingsonderzoek heeft wetenschappers doen besluiten om alle uiteenlopende soorten onder een geslacht onder te brengen: Cannabis sativa. Deze indeling omvat alle cultivars die er zijn, waaronder industriële hennep.

Gerelateerd artikel

Wat Is Cannabis Sativa?

ANDERZIJDS

De wetenschap heeft besloten om alle cannabis onder de noemer Cannabis sativa in te delen. Sativa komt uit het Latijn en betekent zoiets als gecultiveerd. En dat is een toepasselijke classificatie, want de meeste recreatieve, medicinale en industriële cannabis komt als dusdanig niet in de vrije natuur voor. Het woord indica is het Latijnse en Oudgriekse woord voor India en dat is de bakermat van de psychoactieve, hars producerende cannabisplant.

Cannabis sativa zou de overkoepelende naam voor gecultiveerde wiet, ofwel alle cannabisplanten, moeten luiden. Dit terwijl indica gebruikt zou moeten worden voor alle psychoactieve variëteiten. Sativa zou daarbij voorbehouden moeten blijven aan wat men over het algemeen als industriële hennep beschouwt.

NOG EEN MANIER OM CANNABIS IN TE DELEN

NOG EEN MANIER OM CANNABIS IN TE DELEN

Het woord sativa lijkt dus de boosdoener te zijn. Er blijken hierbij namelijk twee betekenissen met betrekking tot cannabis te zijn. Je hebt de wetenschappelijke indeling; het bestaande idee dat Cannabis sativa smalvingerige bladeren heeft en hoog wordt, terwijl indica's breedvingerige blaadjes hebben en laag blijven. Echter, als iedereen gaat beweren dat gekweekte variëteiten die psychoactieve hars bevatten indica's genoemd zouden moeten worden, zou dat tot gevolg hebben dat er vier klassen zijn:

  • NLD: Narrow-Leaf Drug - Cannabis indica, psychoactief, smalle bladvingers.
  • BLD: Broad-Leaf Drug - Cannabis sativa, psychoactief, brede bladvingers.
  • NLH: Narrow-Leaf Hemp - Cannabis indica, industriële hennep, niet psychoactief, smalle bladvingers.
  • BLH: Broad-Leaf Hemp - Cannabis sativa, industriële hennep, niet psychoactief, brede bladvingers.

De vriendschap tussen de mens en de cannabisplant dateert van zo'n 12.000 jaar geleden. Niemand kan ooit meer achterhalen wat voor kruisingen er gedurende de eeuwen erna van nature zijn ontstaan. Ook weten we niet of ze allemaal van dezelfde plant afstammen en in hoeverre ze zich aan de omstandigheden hebben aangepast. Maar één ding is glashelder: de moderne cannabis is onderhevig aan vele kruisingen. Daarbij is het primaire doel de gegenereerde effecten.

Mensen gebruiken cannabis vanwege de vele verbindingen; voornamelijk terpenen, flavonoïden en cannabinoïden, zoals THC, CBD en CBN. Deze zorgen stuk voor stuk voor een unieke synergie of het "entourage-effect", waarbij elke soort een eigen karakter heeft. Met het veredelen van zoveel verschillende kruisingen zijn de bredere of smallere bladvingers eerder een morfologische beschrijving dan een indicatie voor een bepaald chemotype. Retailers worden dan ook aangemoedigd de soorten uit te proberen voordat ze de effecten klasseren als inspirerend of sedatief aan de hand van de morfologie van de plant. De toekomst zal uitwijzen of er een duidelijke overeenstemming te behalen valt over de classificatie van cannabissoorten.

AFWACHTEN MAAR

Dat gedoe met die nomenclatuur maakt het behoorlijk lastig. Geniet daarom vooral even van deze indrukwekkende indica's en superieure sativa's. Of moeten we zeggen "indrukwekkende BLD en superieure NLD strains"?

TOP 3 INDICA / BLD STRAINS

CRITICAL KUSH FEMINIZED

CRITICAL KUSH FEMINIZED

Critical Kush combineert de legendarische inbreng van Critical en de spirituele effecten van Kush. Deze laagblijvende planten voldoen aan het klassieke indica (BLD) profiel. Alle zijtakken raken bedekt met clusters van toppen die rond de centrale cola groeien. Het vastgestelde THC-gehalte bedraagt 25%, dus je komt niets tekort. Fantastisch als avondgezelschap en voor therapeutische doeleinden.

NORTHERN LIGHTS FEMINIZED

NORTHERN LIGHTS FEMINIZED

Een van de pijlers van het moderne veredelen, Northern Lights, wordt na 30 jaar nog steeds beschouwd als een van de beste (BLD) indica's. De kolossale centrale cola barstensvol kristallen is behouden gebleven en connaisseurs zijn er verzot op. Ze bereikt een gemiddelde hoogte, is eenvoudig te kweken, smaakt geweldig, biedt een zijdezacht mondgevoel, hoge opbrengsten en een legendarische kracht.

ELEVEN ROSES FEMINIZED

ELEVEN ROSES FEMINIZED

Eleven Roses is een strain die er heel apart uitziet. Haar donkere, rijpende bladeren en toppen vertonen herfstkleuren, zoals paars, rood, donkerpaars en zelfs zwart. Deze strain vereist weinig onderhoud, maar is een hoogproductieve indica (BLD) met een korte bloeiperiode. Haar zoete, fruitige en aardse smaken kondigen keihard binnenkomende, lang aanhoudende effecten aan. Dat komt door het THC-gehalte van 24-25%.

Gerelateerd artikel

Top 5 Indica Strains Voor 2022

TOP 3 SATIVA / NLD STRAINS

SUPER SILVER HAZE FEMINIZED

SUPER SILVER HAZE FEMINIZED

Deze feminized versie bezit alle magische eigenschappen van de originele Super Silver Haze. Haar toppen zijn smaakvol, zien er mooi uit, ruiken lekker, zijn bijzonder krachtig en ze levert een topopbrengst. Haar lange zijtakken zijn geschikt voor LST en een ScrOG. Deze produceren een spiraal van met kristallen bedekte toppen. De bloeiperiode is typerend voor sativa's (NLD), maar je wachten wordt ruim beloond. De high komt rustig binnen. Dan slaat echter de 19% THC toe.

EARLY MAROC FEMINIZED

EARLY MAROC FEMINIZED

Marokkaanse variëteiten zijn niet zomaar tijdens de jaren '70 en '80 gebruikt om mee te veredelen. Ze zijn taai en de toppen zijn van uitmuntende kwaliteit, zelfs onder barre omstandigheden. Early Maroc zet deze traditie voort in een plant die weinig onderhoud nodig heeft om toch enorm krachtige toppen te produceren. Niet echt geschikt voor binnenkweek, maar deze strain produceert zelfs toppen als ze in uitgeputte aarde staat. Een aanvankelijke trippy buzz vloeit over in een aangename fysieke gloed.

KALI MIST FEMINIZED

KALI MIST FEMINIZED

Gezegend met prachtige met hars bedekte vossenstaarten produceert Kali Mist Feminized verrassend hoge opbrengsten voor een sativa (NLD). De vuistdikke toppen zwellen aanzienlijk op, omdat ze voldoende licht krijgen dankzij de minimale blad:bloem verhouding. Een gedoodverfde favoriet sinds de jaren '90 dankzij de veelomvattende, inspirerende en lang aanhoudende high. Dit is een aantrekkelijke strain vanwege een zee van toppen die groeien aan lange, stevige zijtakken.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken