Blog
Wat Is Crop Steering?
6 min

Wat Is Crop Steering?

6 min

Er zijn tal van manieren om wiet te kweken. Als je maximale resultaten wilt, biedt crop steering een uitkomst. Maar wat is het en hoe verhoudt het zich tot andere kweektechnieken, zoals LST en high stress training? Lees alles wat je moet weten over crop steering en hoe dit je oogsten ten goede komt.

Elke kweker wil het beste uit zijn wietplanten halen. Gelukkig zijn er veel manieren om dit te bereiken, waaronder het zogeheten crop steering. Met dit proces kun je de oogsten en de algehele prestaties van je planten verbeteren. Maar hoe werkt het precies en kun je het makkelijk toepassen op je thuiskweek? In deze blog gaan we dieper in op alles wat je moet weten over crop steering bij wiet.

Hoe werkt crop steering bij wietplanten?

Hoe werkt crop steering bij wietplanten?

Wat is precies het idee achter crop steering? Crop steering, in het Nederlands ook wel gewassturing of teeltsturing genoemd, is eigenlijk niets anders dan de omgeving waarin je planten staan aanpassen om een bepaalde reactie uit te lokken. Denk hierbij aan het beïnvloeden van factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid, licht, irrigatie, voeding, CO₂ etc. Als reactie op bepaalde veranderingen in de omgeving en vormen van stress geven planten hormonen af. Deze verhogen de prestaties tijdens zowel de vegetatieve als de generatieve groei.

Vegetatieve en generatieve groei

Maar wat bedoelen we precies met de 'vegetatieve' en 'generatieve' stadia? De vegetatieve groei beslaat de periode vanaf het zaailingstadium tot aan de uiteindelijke bloei van je plant. Tijdens dit stadium ontwikkelen planten een sterke steel, takken en veel waaierbladeren. In de volksmond wordt dit stadium vaak de 'groei' genoemd. De generatieve groei, beter bekend als de 'bloei', is wanneer de plant haar energie steekt in het vormen van toppen. Bij autoflowers vindt de overgang van groei naar bloei automatisch plaats, zonder enige interventie. Fotoperiode soorten hebben daarentegen een verandering in het lichtschema nodig om in de bloei te gaan.

Wat zijn de verschillen tussen crop steering en training?

Wat zijn de verschillen tussen crop steering en training?

Natuurlijk is het beïnvloeden van de omgeving van je plant en het gebruik van verschillende methoden om de prestaties te maximaliseren niets nieuws. Kwekers maken tenslotte al langer gebruik van LST en high stress training. Er zijn echter opmerkelijke verschillen tussen crop steering en training.

Gerelateerd artikel

HST En LST Voor Het Trainen Van Je Cannabisplanten

Techniek

In vergelijking met training komt er bij crop steering veel meer kijken, maar ze hebben allebei hun plaats in de wereld van het wiet kweken. Eigenlijk is training niets anders dan delen van de plant beschadigen of verwijderen en het buigen van takken, met de bedoeling om stress te veroorzaken. Dit resulteert in een verhoogde groei. Crop steering is echter iets makkelijker en minder belastend voor de plant.

Zoals gezegd, pas je bij crop steering de omgeving aan (bijv. luchtvochtigheid, verlichting en temperatuur) en/of beïnvloed je allerlei dingen die verband houden met irrigatie en voeding. Denk hierbij aan het watergehalte van het medium, hoe droog het is en de elektrische geleidbaarheid ervan.

Timing

Timing

Zoals met veel dingen in het leven, is timing enorm belangrijk bij zowel crop steering als training. Gezien de vele stress en soms fysieke schade die ontstaat door het buigen, snoeien en breken van takken, maken sommige mensen de fout om hun planten te vroeg te trainen, voordat ze het echt aankunnen. Dit kan onherroepelijke schade tot gevolg hebben. Natuurlijk zijn er veel verschillende trainingstechnieken, maar in ieder geval is het heel belangrijk om te wachten tot de plant echt in de groei is en ongeveer vijf tot zes knopen heeft, voordat je LST of high stress trainingstechnieken toepast.

Crop steering werkt iets anders, omdat het zowel in de groei als in de bloei kan worden gebruikt. Door factoren die verband houden met omgeving en water geven te veranderen, is er weinig kans op extreme schade aan je planten, mits je het goed aanpakt. Net als bij training is de vuistregel echter om te wachten tot de plant vijf tot zes knopen heeft ontwikkeld, voordat je met crop steering begint.

Resultaten

Goede resultaten zijn natuurlijk de belangrijkste drijfveer voor het gebruik van technieken als crop steering en trainen. Alle wiettelers willen graag dat hun planten de hele groei goed presteren en uiteindelijk een grote hoeveelheid gezonde, heerlijke en dikke toppen opleveren. Daar doe je het uiteindelijk toch voor?

Hoewel de genen van een plant enorm belangrijk zijn voor de oogsten, kun je voor maximale productie zowel crop steering als training toepassen, zij het op verschillende manieren. Bij training resulteert het breken, knippen en manipuleren van takken doorgaans in de productie van meer hoofdtoppen. Daarnaast zorgt het ervoor dat alle toppen maximaal licht krijgen. Met crop steering stem je alle facetten tijdens de groei en bloei accuraat af, zodat je planten optimaal gedijen en aanzienlijke oogsten opleveren.

Hoe pas je crop steering toe bij wiet?

Hoe pas je crop steering toe bij wiet?

Maar hoe pas je crop steering precies toe? Heb je er hectares land of een grote loods voor nodig? Gelukkig niet!

Crop steering begint al bij het kiezen van de strain. Je keuze bepaalt mede hoe je planten reageren op gewassturing. Een strain die bekend staat als robuust en ontvankelijk, zal de beste keuze zijn. Andere factoren, zoals het uiteindelijke terpenen profiel en THC-gehalte, zijn een kwestie van voorkeur. Zoek dus gewoon een soort die bij je past.

Zoals besproken, kan het proces van crop steering worden onderverdeeld in twee verschillende stadia: groei en bloei. Laten we eens kijken wat elk stadium met zich meebrengt.

De groei

In de levenscyclus van wiet legt de groei in feite de basis voor de uiteindelijke prestaties van de plant. De ontwikkeling van een hoop bladeren, takken en een sterke steel optimaliseert de fotosynthese en resulteert in meer toppen.

Gerelateerd artikel

De Vegetatieve Fase Van Wietplanten

Verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol bij crop steering van wiet. Tijdens de groei is het de bedoeling dat je een lagere lichtsterkte kiest om de lente na te bootsen. In dit stadium geven planten de voorkeur aan blauw licht, wat zich uit in een robuuste groei. Dit kan je bereiken door te kiezen voor MH lampen, die geschikt zijn voor de groei, of full spectrum LED kweeklampen met een speciale stand voor de groei. Controleer de algehele lichtintensiteit met behulp van een sensor die je bij eventuele problemen waarschuwt.

Gerelateerd artikel

Kweeklampen Voor Wiet: LED Versus HPS

Temperatuur en luchtvochtigheid

Deze twee dingen moet je goed in de gaten houden tijdens de groei, ongeacht of je wel of geen crop steering toepast. Bij crop steering ligt de ideale temperatuur doorgaans rond de 25-31°C, met een luchtvochtigheid tussen de 65-80%. Dit biedt de perfecte omgeving voor planten tijdens de groei. Dit hoef je echter niet aan het toeval over te laten. Je kunt de luchtvochtigheid en temperatuur namelijk optimaliseren door het vapour pressure deficit (VPD) te monitoren. Naarmate het VPD toeneemt, moet de plant meer water via de wortels opnemen. Idealiter zou het VPD ongeveer 0,8–1,1kPa moeten zijn. Met een vochtigheidsregelaar houd je dit onder controle.

Voeding en water geven

Om ervoor te zorgen dat planten in de groei voldoende bladeren en knopen aanmaken, hebben ze voldoende voedingsstoffen nodig. Natuurlijk moet je de voeding goed doseren, omdat te veel kan leiden tot nadelige effecten. Met behulp van een EC-meter kun je de voeding afstemmen op het stadium van de kweek om te zorgen voor een robuuste en gezonde plant. Elektrische geleidbaarheid (EC) is een maat voor de hoeveelheid geladen deeltjes in het water. Dit hangt samen met de hoeveelheid meststoffen in de voeding. Tijdens de groei moet het EC niveau rond de 2–4dS/m liggen.

Ook moet de wateropname zorgvuldig worden gecontroleerd. Probeer bij elke gietbeurt ongeveer 1-3% van het volume van het medium aan water te geven. Laat het medium ongeveer 10-15% uitdrogen voordat je weer water geeft. Over het algemeen moet het watergehalte van het medium rond de 55-70% liggen. Dit is eenvoudig te meten door middel van een vochtigheidsmeter.

De bloei

De bloei

Na het optimaliseren van de omgeving tijdens de groei, is het proces van crop steering nog lang niet voorbij. De bloei, ook wel bekend als de generatieve groei, is een essentieel stadium als het om oogsten gaat. In deze fase verhoog je de stress in de hoop de aanmaak van hoogwaardige toppen te bevorderen. Laten we eens kijken wat dit inhoudt.

Gerelateerd artikel

De Bloei Van Wietplanten

Verlichting

Terwijl tijdens de groei een lagere lichtsterkte en blauw licht gewenst zijn, verlangen planten in de bloei juist een grotere intensiteit en een rood lichtspectrum. Dit bootst hete, zomerse omstandigheden na en geeft je plant een signaal om toppen te vormen. In deze fase zijn HPS lampen of leds met een bloeistand ideaal. Nogmaals, de lichtsterkte kun je zorgvuldig controleren door het gebruik van een speciale sensor. Omdat het risico reëel is dat planten onder hete lampen verbranden, dien je voorzichtig te zijn, zodat je harde werk niet voor niets is geweest!

Temperatuur en luchtvochtigheid

Zoals besproken, is het idee achter crop steering tijdens de bloei om nuttige stress te veroorzaken. Als het om de temperatuur gaat, kun je deze verlagen tot ongeveer 15-25°C. Het klinkt misschien niet als een grote verandering in vergelijking met de groei, maar dit is al genoeg om ervoor te zorgen dat de plant anders reageert en toppen gaat vormen.

De luchtvochtigheid moet in dit stadium ook worden gewijzigd naar 40-70% met een VPD van 1,0-1,5kPa. Tijdens de eerste weken van de bloei mogen de niveaus aan de hogere kant van het bereik liggen, ongeveer 60-70%. Zodra de toppen compacter beginnen te worden, verlaag je de luchtvochtigheid tot 40-50%.

Voeding en water geven

Tijdens de bloei moet je ernaar streven minder vaak water te geven, maar meer van het kweekmedium te doordrenken. Geef 4-8% van het volume van het medium aan water. Het totale vochtgehalte van het medium moet tussen de 25–70% liggen. Met andere woorden, je kunt de aarde tussen het gieten door wat meer laten uitdrogen. Streef qua voeding naar een EC niveau van rond de 5–12dS/m.

Monitoren en aanpassen

Crop steering is geen exacte wetenschap en de ervaring van elke kweker is weer anders. Het proces vereist een scherp oog en veel geduld. Direct kunnen monitoren en aanpassingen maken is van het grootste belang voor topprestaties. Zoals we in deze blog hebben besproken, zijn er talloze tools die je helpen om te achterhalen hoe het met je planten gaat. Of ze nu in de groei of bloei staan, houd je planten altijd goed in de gaten.

Hoe weet je of crop steering werkt?

Hoe weet je of crop steering werkt?

Hoe weet je of je op de goede weg bent met crop steering? Het komt allemaal neer op het bijhouden van de voortgang van je planten. Maar waar moet je precies op letten? Hieronder geven we je een aantal kenmerken die je een idee geven van de voortgang van crop steering:

  • Hoogte van de plant
  • Diameter van de stam
  • Ontwikkeling van wortels
  • Internodale afstand
  • Steel- en bladkleur
  • Trichomen
  • Grootte van de toppen die de plant produceert

Deze kenmerken zijn de belangrijkste indicatie of crop steering werkt. Nu verwachten we niet dat je eindeloos naar je planten gaat zitten staren, maar zorg er wel voor dat je je kweek regelmatig controleert. Houd eventuele wijzigingen in de bovenstaande facetten bij. Naarmate je crop steering van wiet meer onder de knie krijgt, spreken de resultaten voor zich.

Hoelang kun je crop steering toepassen bij wietplanten?

Hoelang kun je crop steering toepassen bij wietplanten?

Aangezien de groei van wiet gewoonlijk tussen de vier en acht weken duurt (soms langer) en de bloei tussen de zes en twaalf weken, is er geen exact tijdsbestek voor crop steering. Het is echt een kwestie van monitoren en bijsturen tot de planten klaar zijn om te oogsten. Doorgaans duurt de volledige levenscyclus van een wietplant tussen de 4–8 maanden. En afhankelijk van welke strain je kiest, moet je dus rekening houden met een langere kweek.

Crop steering: een geavanceerde techniek om de potentie van planten te maximaliseren

Crop steering: een geavanceerde techniek om de potentie van planten te maximaliseren

Zoals inmiddels wel duidelijk is geworden, is er geen pasklare benadering voor crop steering bij wiet. Het kost veel tijd, geduld en een hoop finetunen. Hoewel het voor beginnende kwekers misschien niet helemaal geschikt is, is het absoluut bereikbaar voor hobbykwekers. We moeten allemaal ergens beginnen, dus laat je niet tegenhouden door iets wat op het eerste gezicht te moeilijk lijkt. Zoals het spreekwoord luidt; 'de aanhouder wint'. Waarom zou je jezelf onthouden van de ongelooflijke hoeveelheden aromatische en sterke wiet, die je met meer 'conventionele' manieren van wiet kweken zeker niet kan bereiken?

Maar waar begin je? Dat is eenvoudig. Bezoek de webshop van Zamnesia en maak je keuze uit de meest robuuste soorten wiet, die meer dan geschikt zijn voor crop steering. We hebben ook een breed scala aan accessoires en producten die ideaal zijn voor deze uitdaging!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken