Blog
Dabben Vs. Verdampen
5 min

Dabben Vs. Verdampen: Gezondheid, Efficiëntie, Prijs en Draagbaarheid

5 min

Dabben en verdampen zijn tegenwoordig twee effectieve en goede manieren om high te worden. Beide methoden hebben hun eigen specifieke voordelen die ze populair maken voor het consumeren van cannabis.

De afgelopen decennia heeft de bescheiden joint symbool gestaan voor het roken van marihuana. Prop een vloeitje vol met wiet, rol hem dicht en leun achterover terwijl je hem opsteekt. Het is een ervaring die grenst aan het rituele. Er komen echter steeds vaker moderne alternatieven op die de traditionele joint op vele fronten overtreffen als het gaat om bruikbaarheid, discretie en gezondheid.

Twee van deze alternatieven zijn vaporizers en dab rigs. Vaporizers zijn een ideale manier om stoned te worden zonder dat je de bijproducten inhaleert die je bij het traditioneel roken wel doet. Daarnaast zijn vaporizers erg discreet.

Ze ruiken namelijk niet zo sterk en lijken qua uiterlijk op een reguliere vaporizer pen of sigaret. Aan de andere kant staat dabbing voor een intrigerende en explosieve manier om cannabis concentraten te inhaleren.

Dit levert een dynamische en verrassend heldere high op. Beide nieuwe technologieën zijn geliefd, afhankelijk van de gebruiker en zijn of haar voorkeuren. Laten we eens de voordelen van beide methoden bekijken en ontdek welke het beste bij jou past.

Gerelateerd artikel

Top 5 Vaporizers Voor Cannabis Concentraten

VERDAMPEN VS. DABBEN

Dabben en verdampen werken beide op een verschillende manier om je stoned te krijgen en hebben hun eigen specifieke voordelen. Prefereer je actief bezig te zijn en je ding te doen of gewoon kleine hijsjes te nemen gedurende de dag door, dan past vaporizen waarschijnlijk beter bij je.

Blijf je liever thuis om een enorme high te krijgen van cannabis extracten of van de best mogelijke wiet, dan ben je wellicht eerder een dab persoon. Er zijn echter sinds kort ook vaporizers verkrijgbaar die beide technologieën combineren door de mogelijkheid om cannabis extracten te verdampen. Toch lijkt deze hybride vorm van vaporizen niet echt te werken voor dabbers die de rauwheid en warmte van een dab rig prefereren.

OVERWEEG DE GEZONDHEIDSFACTOREN

Overweeg De Gezondheidsfactoren

Verdampen is een verder ontwikkelde technologie dan dabben en maakt gebruik van elektronische systemen om je toppen of extracten tot een bepaalde temperatuur op te warmen. Vaporizers verhitten deze materialen tot een bepaalde temperatuur waarbij de THC loskomt, maar niet verbrand wordt. Simpelweg betekent dit dat het materiaal niet afbreekt en daarbij schadelijke stoffen produceert die je als gebruiker inhaleert.

De ervaring lijkt veel op die van de traditionele joint, alleen dan zonder de risico's die het ouderwets roken met zich meebrengt. Dit is belangrijk, zeker voor degenen die bewust met hun gezondheid bezig zijn en er alles aan doen om schadelijke stoffen te voorkomen. Hoewel cannabis zelf niet schadelijk is, komen er bij het verbranden ervan verscheidene giftige stoffen vrij.

Cannabis gebruikers met longproblemen zouden er goed aan doen om de overstap naar een vaporizer te maken om zo dergelijke symptomen de wereld uit te helpen. Dit is niet zomaar een statement. In een onderzoek uit 2010, gepubliceerd in The International Journal on Drug Policy, werden namelijk de positieve effecten bestudeerd van het overstappen op verdampen door cannabis gebruikers.

De studieresultaten tonen significante verbeteringen aan ten aanzien van de luchtwegklachten van twaalf frequente cannabis gebruikers. Volgens de auteurs hebben vaporizers een enorm potentieel voor het toedienen van medicinale cannabis. Bovendien zouden ze kunnen dienen als een techniek om schade te beperken.

Dabben wordt over het algemeen als gezonder gezien dan roken. Dit heeft deels te maken met het hoge puurheidsgehalte en het lage aantal verontreinigde stoffen dat de extracten bevatten (mits goed verwerkt). Toch vindt er bij het dabben wél verbranding plaats omdat de nagel op een dab rig verhit wordt tot een zeer hoge temperatuur.

CONVECTIEF VS. CONDUCTIEF VERHITTEN

Convectief Vs. Conductief Verhitten

Vaporizers van goede kwaliteit verhitten convectief om de THC vrij te laten komen. Dit betekent dat het plantenmateriaal niet direct op een hete plaat verwarmd wordt, zoals bij dabben het geval is. In plaats daarvan wordt de lucht rondom de wiet verhit, die op haar beurt de cannabinoïden loslaat. Deze methode leidt tot een aanzienlijk gezondere vorm van inhaleren. Het voorkomt namelijk verschroeiing en verbranding van het materiaal.

Bovendien zorgt deze manier van verhitten voor minder blootstelling aan benzeen. Deze kankerverwekkende stof komt vrij wanneer cannabis verwarmd wordt tot meer dan 185ºC. Sommige vaporizers kunnen deze temperatuur zelfs overschrijden wanneer je ze op de hoogste stand gebruikt. Het is echter verstandig om deze potentieel schadelijke chemische stof te beperken en de lagere standen van je vaporizer te hanteren.

Dab rigs verhitten conductief om de cannabinoïden in extracten vrij te laten komen. Dit gebeurt door het direct plaatsen van de dab op een gloeiend hete nagel die verhit wordt door een gasbrandertje.

WAT ZIJN DE NEVENEFFECTEN?

Verder onderzoek suggereert dat van alle mogelijke manieren om cannabis tot je te nemen, verdampen de kleinste kans op neveneffecten met zich meebrengt. Gebruikers beweren dat vaporizen een meer heldere high in je hoofd veroorzaakt omdat je minder rook en andere verbindingen inhaleert.

Daarnaast wordt gesteld dat verdampen een efficiëntere manier en een betere doseringsmethode is om high te worden. Dit komt omdat de meeste vaporizers met korte en lichte hijsjes gebruikt kunnen worden. Hierdoor kan de gebruiker makkelijker bepalen hoe high zij/hij wordt.

Aan de andere kant vereisen joints en waterpijpen juist lange en diepe hijsen om de rook vrij te laten komen. Dit resulteert vaak in longen die vol rook zitten, wat kan leiden tot hoestbuien. Het is dan ook een veel minder gecontroleerde consumptiemethode.

Hoewel dabben niet zo hoog genoteerd staat als vaporizen wat betreft nadelige neveneffecten, leent het zich uitstekend voor het toedienen van veel cannabinoïden in korte tijd. Het is bovendien nog steeds gezonder dan roken. Om deze reden kun je dabben zien als een uitstekende optie voor dagelijkse gebruikers van grote hoeveelheden medicinale wiet, of voor degenen die op zoek zijn naar een onvergetelijke recreatieve high.

DE PRIJS KAN EEN PROBLEEM ZIJN

Dab Rigs En Vaporizers

Bij het uitzoeken van een apparaat kan de prijs een doorslaggevende factor zijn. De veteranen onder ons willen wellicht wel wat meer uitgeven om hun eeuwig groeiende collectie uit te breiden met een topproduct. De gelegenheidsrokers zoeken mogelijkerwijs naar een efficiënter, goedkoper alternatief. Zoals voor iedere markt geldt; prijs bepaalt de kwaliteit.

Welke optie je ook kiest, de standaard modellen van zowel vaporizers als dab rigs kun je voor ongeveer dezelfde prijzen aanschaffen. Van beide zijn er praktische en goedkopere versies, maar ook Volcano vaporizers en enorme dab rigs. Hier volgen een aantal uitstekende opties.

Gerelateerd artikel

Wat Is Het Verschil Tussen Een Bong En Een Dab Rig?

DR. DABBER AURORA

De geniale Dr. Dabber Aurora combineert het beste van twee werelden en is een efficiënte en effectieve hybride. Deze pen is in staat om extracten te verdampen en tegelijkertijd de rijke smaak van een dab te behouden. Ben je meer van het dabben, maar waardeer je de mobiliteit en discretie van een vaporizer pen, dan is Dr. Dabber Aura voor jou gemaakt.

GLAZEN OLIE RIG BLAZE SPLASH GUARD

Deze dab rig is slank, 35cm hoog en heeft 4mm dik glas. Het apparaat is stevig, mobiel en ziet er elegant uit. De nagel wordt omringd door een verdamp bol; ideaal voor aansluitingen voor het inhaleren van olie.

GLAZEN OLIE RIG BLAZE TURBINE ICE

Dit product is 30cm hoog, 5mm dik en gemaakt van Pyrex. De nagel bevindt zich in een holte van waaruit de damp in het waterreservoir gezogen wordt en zijn weg vindt naar een tweetraps diffuserplaat. Dit geavanceerde apparaat is zeer gebruiksvriendelijk en perfect voor snelle dab hijsen in huiselijke sferen.

FLOWERMATE AURA

De Flowermate Aura is een stevige en discrete vaporizer met een fraai rood-zwart design. Dit apparaat is goed voor toppen, concentraten en hars. Het is gebruiksvriendelijk, makkelijk draagbaar en uiterst discreet.

ONDERWEG

Of je nu lekker buiten wilt rondstruinen of onderweg bent naar je werk, vaporizer pennen zijn de logische keuze wanneer je het gebruik wat meer voor jezelf wilt houden. Voor degenen die het liefst concentraten of extracten consumeren, zijn vaporizer pennen die oliën en harsen kunnen verdampen de beste optie. Met deze apparaten kun je sterke hijsen nemen, zonder in het openbaar de aandacht te trekken.

CONCLUSIE

Wiet Vapen

Zoals je ziet, heeft zowel vaping als dabbing zijn voor- en nadelen en zijn ze allebei voor verschillende situaties geschikt. Vaporizers zijn absoluut de gezondere optie, waarbij meerdere studies erop wijzen dat ze het lichaam beschermen tegen giftige stoffen die vrijkomen bij verbranding. Daarnaast zijn vaporizers draagbaarder en een stuk praktischer dan dab rigs. Je kunt met een vaporizer zo'n beetje overal waar je wilt cannabinoïden tot je nemen. En dan zijn ze ook nog eens vaak goedkoper!

Dabben is geschikter voor een sessie op een vaste plek, vanwege de omvang en kwetsbaarheid van de meeste dab rigs. Dabben is een intense en krachtige methode om snel cannabinoïden tot je te nemen. Tijdens het gebruik van een dab rig vindt er, in tegenstelling tot vaporizen, wél verbranding plaats. Over het algemeen wordt echter aangenomen dat dabben alsnog gezonder is dan roken.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken