Blog
Voordelen En De Nadelen Van Edibles
3 min

De Voordelen En De Nadelen Van Edibles

3 min
Feiten Nieuws

Cannabis edibles worden steeds populairder. Dat geldt voor zowel de recreatieve als de medicinale gebruiker. De effecten zijn anders en het duurt langer voordat ze merkbaar zijn. De voordelen zijn echter talloos. Wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Is het beter om je cannabis te roken of op een andere manier in te nemen? Deze discussie duikt overal op, nu cannabis voor medicinaal dan wel recreatief gebruik steeds vaker legaal is.

Voor recreatieve gebruikers is dit misschien niet zo van belang. Voor patiënten is dat echter een heel ander verhaal. De kwestie vraagt vanuit medisch perspectief meer discussie. Het debat richt zich op de vraag of cannabinoïden beter oraal gebruikt kunnen worden of op een andere wijze. Kunnen de longen de medicatie beter opnemen? Of komt het via de maag sneller in de bloedbaan terecht?

Behalve deze vraag spelen er overduidelijk nog andere kwesties mee.

Cannabinoïden die gerookt of verdampt worden, komen sneller in de bloedbaan terecht. Dat duurt met edibles langer. Waarom? Als je ze eet, worden de cannabinoïden door de maag verwerkt. Het goede nieuws? Er zijn tegenwoordig veel meer keuzemogelijkheden vanwege de commercialisering van de markt. Cannabiskauwgom en cannabissnoepjes bijvoorbeeld. Het duurt wat langer voordat ze werken dan wanneer je het rookt. Maar zeker sneller dan de gewone edibles.

Er zijn in feite meerdere redenen waarom mensen de ene methode boven de andere verkiezen. En veel gebruikers wisselen de verschillende gebruiksmethodes af.

MINDER GEZONDHEIDSRISICO'S

Minder Gezondheidsrisico's

De overweging om wel of niet te roken, is voornamelijk een gezondheidskwestie. Medicinale gebruikers geven er vaak de voorkeur aan om de cannabinoïden te roken. Zo werken ze namelijk sneller. Als er echter een goed alternatief bestaat, schakelen veel gebruikers over op een andere manier van inname. Veel medicinale gebruikers zijn niet bij machte om te roken, zelfs niet om een vaporizer te gebruiken.

In de tweede plaats kan de meer stapsgewijze, "vertraagde" afgifte van cannabinoïden door middel van edibles een fantastische uitkomst zijn voor medicinale gebruikers.

Gerelateerd artikel

Wat Is De Beste Manier Om Medicinale Cannabis Te Gebruiken?

Dat geldt met name voor mensen die aan chronische pijn lijden. Waarom? Het eten van cannabis heeft een andere impact op het lichaam dan wanneer het gerookt wordt. Oraal ingenomen cannabis veroorzaakt meer een fysieke high. Daarnaast worden de cannabinoïden beter door het hele lichaam verspreid.

De wetenschappelijke verklaring? Cannabinoïden in de vorm van edibles worden door de lever omgezet. Dit verandert de THC in 11-hydroxy-THC. Deze metaboliet passeert erg effectief de bloed-hersen barrière. Dat doet het tevens op een manier die een intense en langdurige high veroorzaakt.

Dat gezegd hebbende; edibles zijn medicinaal veel lastiger in het gebruik. Waarom? De dosering en de werking zijn vaak een probleem. Je neemt net zo makkelijk te veel als te weinig - zelfs met afgewogen, commerciële producten.

DE VOORDELEN VAN HET GEBRUIK VAN EDIBLES

De Voordelen Van Het Gebruik Van Edibles

Het gebruik van edibles biedt heel veel voordelen. Het eerste? Afwisseling. De discussie ontstond al toen men de eerste wietbrownies ging maken. Hoe fantastisch die ook mogen zijn, tegenwoordig zijn er producten op de markt die uiteenlopen van snacks tot kant-en-klaar maaltijden.

Het toevoegen van vooraf gemaakte cannabis olie aan gerechten maakt dit hele proces een stuk eenvoudiger. Het is ook iets waar je met wat vrienden lekker van kunt genieten. Het koken met cannabis hoort erbij. In sommige steden in Amerika kun je er zelfs lessen in volgen.

Edibles zijn een geweldige optie voor mensen die niet in staat zijn om te roken; met name voor patiënten, kinderen en mensen die een ademhalingsaandoening hebben, zoals astma. Edibles zijn ook een fantastische uitkomst voor mensen die last hebben van misselijkheid. Het komt vaak voor dat patiënten uitsluitend voedsel dat met cannabis is verrijkt, tot zich kunnen nemen.

Een ander voordeel van dit alles is dat edibles een langer aanhoudend effect hebben dan wanneer je cannabis rookt. Het duurt wat langer voordat je iets merkt, maar de effecten houden langer aan.

Nog een reusachtig voordeel? Edibles kun je discreet gebruiken. Behalve wanneer je ze zelf aan het maken bent, komt er tijdens het consumeren van edibles weinig tot geen geur vrij.

DE SCHADUWZIJDEN VAN CANNABIS EDIBLES

De Schaduwzijden Van Cannabis Edibles

Je zou het bijna niet geloven. Toch kleven er wat bezwaren aan het gebruik van cannabis edibles.

Om te beginnen, is het inderdaad smakelijker om je cannabis in edibles te verwerken. Maar het duurt langer voordat de effecten voelbaar zijn. Als je de drug recreatief gebruikt, zou dat een bezwaar kunnen zijn. Ook als je op zoek bent naar snelle pijnverlichting kan dat behoorlijk teleurstellend zijn.

Tevens is het lastiger - een heel stuk lastiger - om de dosis goed af te meten. Zelfs wanneer je kant-en-klare producten hebt of zelfgemaakte. Waarom? Het kan voorkomen dat de THC niet goed verdeeld is door het voedsel of de mix. Hoewel de commercieel verkrijgbare producten worden getest en gecontroleerd, spelen er andere kwesties mee. Het etiketteren bijvoorbeeld. Daar komt nog bij dat de stofwisseling niet bij iedereen hetzelfde werkt. Er komen tal van zaken om de hoek kijken. Daar moet je allemaal rekening mee houden.

Ook moet je op het volgende letten: het gevaar bestaat dat je te veel van alle heerlijkheid naar binnen werkt. Als je helemaal verslingerd bent aan chocolade brownies bestaat de kans dat je jezelf niet in de hand kunt houden. Je zou zomaar nog een tweede of derde brownie weg kunnen werken. Daar komt bij dat niet alle edibles even "gezond" zijn. Zelfs niet als er cannabis in zit. Junkfood blijft junkfood. Als je gaat voor de commercieel verkrijgbare producten bestudeer dan de lijst met bestanddelen goed. Vergeet niet dat het gebruik van pesticiden nog altijd een enorm probleem is.

Daarnaast worden veel commercieel geproduceerde edibles gemaakt van bladeren en knipafval. Daardoor is het onduidelijk wat voor soort cannabis zich in dergelijke producten bevindt. Veel producenten mixen bladeren en knipafval van totaal verschillende cannabissoorten.

Met andere woorden; je hebt geen enkele garantie over de soort cannabis die het bevat. Tenzij je het zelf maakt.

UIT WELKE EDIBLES KAN IK KIEZEN?

Uit Welke Edibles Kan Ik Kiezen?

Nu wordt het pas echt leuk. Het aanbod is gigantisch. Het loopt uiteen van kant-en-klaar verkrijgbare producten tot doe-het-zelf thuisprojecten. Plakje spacecake misschien? Liever een ijsje? Ontdek hoe je zelf cannaboter maakt. De mogelijkheden hiermee zijn werkelijk eindeloos. 

Tegenwoordig zie je steeds meer recepten die een cannabisvriendelijke keuzemogelijkheid bieden. Dat gaat verder dan zoetigheden. Wat dacht je van spaghetti met cannabis?

Het nadeel? Als je er thuis mee aan de slag gaat, en dat geldt ook voor cannaboter, kun je het overal ruiken. Zorg er in ieder geval voor dat je de boel een beetje ventileert. Een luchtfiltersysteem kan uitkomst bieden als je denkt dat de buren het gaan merken.

Zamnesia

Geschreven door: Zamnesia
Zamnesia verbetert continu haar psychedelische producten, assortiment en kennis. Gedreven door de geest van Zammi, streeft Zamnesia ernaar om jou nauwkeurige, feitelijke en informatieve content te bieden.

Ontdek onze schrijvers

Read more about
Feiten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken