Blog
Gele Cannabis Bladeren
3 min

Hoe Voorkom En Behandel Je Gele Cannabis Bladeren?

3 min

Een blik op een weelderige, florerende cannabisplant is genoeg om een lach op het gezicht van elke kweker te toveren. Maar gele bladeren zijn altijd een reden tot zorg. Geen paniek, er zijn verschillende manieren om de belangrijkste oorzaken te tackelen.

Het kweken van cannabis is niet altijd een eenvoudig en soepel proces. Vaak staan kwekers voor vele uitdagingen en problemen om hun einddoel met eersteklas toppen te verwezenlijken. Soms is het een en al drama en pessimisme, maar je kunt problemen ook beschouwen als een leerproces, waardoor je in de toekomst een betere kweker wordt. Gelukkig kunnen je cannabisplanten je op meerdere manieren waarschuwen. Deze kleine schreeuwen om hulp fungeren als kompas voor kwekers. Let op de tekenen, zodat je je planten snel weer in goede conditie hebt.

Een opvallend teken waar je op moet letten, zijn gele bladeren. Het is best zorgwekkend de kweekruimte in te stappen en een aantal zwakke, gele bladeren te zien in je groene en florerende bladerdak. Er zijn diverse oorzaken voor gele bladeren. Het is belangrijk deze oorzaak te achterhalen zodat je de plant correct kunt behandelen. Hier zijn de 5 meest voorkomende redenen voor gele bladeren, inclusief de behandelopties.

ONJUISTE PH

cannabis ph meting

De zuurgraad of alkaliteit van een groeimedium wordt uitgedrukt met een pH-waarde. Het correcte pH-niveau verschilt per medium. Planten in aarde zien graag een pH van 6-7. Planten in een hydroponic setup floreren bij een iets zuurdere pH van 5,5-6,5. Het is ontzettend belangrijk deze waarden aan te houden bij het toedienen van voedingsstoffen. Binnen deze waarden kunnen planten probleemloos voeding opnemen via de wortelsystemen.

Als de pH om een of andere reden uit balans raakt, kan een voedingsblokkade ontstaan. Hierdoor ervaren wortels problemen om voedingsstoffen op te nemen, wat uiteindelijk tekorten veroorzaakt. Gele bladeren zijn een dodelijk tekenen van een blokkade bij de wortels. De bladeren vergelen en soms zie je ook vlekjes of verbranding aan de randen.

Om een onbalans in je pH te voorkomen, is het verstandig te investeren in een pH-meter of -kit. Hiermee meet je de pH van je water. Als de pH acceptabel is, ga dan gerust je gang. Is de pH te hoog of te laag? Gebruik dan pH-up of pH-down tot je een juiste meting krijgt. Een andere manier om een correcte pH te verzekeren, is te kiezen voor "pH perfect" voedingsstoffen. Hiermee hoef je de pH in het water niet te controleren voordat je je planten voedt.

Hebben je planten reeds gele bladeren ontwikkeld? Flush dan met zuiver water met een optimale pH. Hierna geef je weer voeding met correct afgestelde voedingstoffen.

Gerelateerd artikel

Hoe Pas Je De pH-waarde Aan Bij Het Kweken Van Cannabis?

LICHTVERBRANDING

verbrande cannabis bladeren

Een goede lichtbron is belangrijk om rijkelijke oogsten te behalen van goede kwaliteit. We hebben allemaal tijdens biologieles geleerd dat planten licht nodig hebben. Dit is nodig om fotosynthese uit te voeren en glucose te produceren als een bron van brandstof om te overleven. Maar soms is er teveel van het goede.

Je moet de lampen optimaal positioneren boven je planten. Dit moet je de gehele cyclus volhouden. Als de lampen te hoog hangen, kunnen je planten niet de maximale hoeveelheid glucose produceren. Hang je de lampen te dicht op je planten of maken je planten een groeispurt mee terwijl je de lampen niet hebt aangepast? Dan loop je het risico op verbranding van de bladeren. Dit gebeurt als teveel hitte de bladeren bereikt, waardoor ze vergelen. Je kunt dit gemakkelijk voorkomen. Zorg voor voldoende afstand tussen de lampen en de planten. Houd je hiervoor aan de aanbevelingen van de fabrikant. Controleer regelmatig je planten. Let op tekenen van vergeling en pas je lampen hierop aan.

METHODES VOOR BEWATEREN

cannabis planten bewateren

Net als licht, is ook water een onmisbaar element voor de juiste ontwikkeling van cannabisplanten. Water geven lijkt een van de gemakkelijkste aspecten van het onderhoud van cannabisplanten, maar onderschat het niet. Onderbewatering is redelijk zeldzaam. Overbewatering is echter heel algemeen, vaak vanwege overbezorgdheid.

Cannabisplanten zijn redelijk taai. Je moet ze alleen water geven als de toplaag van de aarde bijna helemaal droog is. Een gebrek aan drainage zorgt soms ook voor ophoping van water onderin de potten. Zowel overbewatering als onderbewatering leiden tot gele bladeren. Een ander teken van onderbewatering zijn hangende bladeren. Overbewaterde planten hebben echter overmatig vette en opgezette bladeren.

HITTE

cannabis planten hoge temperatuur

Langdurige perioden met buitensporige temperaturen in de tuin of te warme omstandigheden in de kweekruimte leiden ook tot de ontwikkeling van gele bladeren. Temperaturen die 28°C overstijgen, kunnen schadelijk zijn voor cannabisplanten. Als je buitenplanten gele bladeren vertonen, overweeg dan de planten in de schaduw te zetten en in een gebied waar ze meer wind ontvangen. Heb je de controle verloren over de temperatuur in je kweekruimte en zie je gele bladeren? Schaf dan een airconditioner of ventilator aan om de temperatuur te verlagen naar een meer acceptabel niveau.

ONGEDIERTE

ongedierte en plagen cannabis planten

Ongedierte en plagen vormen de grootste bedreigingen voor cannabisplanten in de buitenlucht. Veel insecten hebben een voorliefde voor smakelijke cannabisbladeren en -stelen. De stress en schade van zo'n invasie leidt mogelijk tot de ontwikkeling van gele bladeren. Andere symptomen zijn zichtbare eitjes en beestjes en een zwakke structuur van je plant.

Gerelateerd artikel

Veelvoorkomende Problemen In De Cannabis Tuin

Er bestaan verschillende methoden om ongedierte te bestrijden en te voorkomen dat ze zich te goed doen aan je groene schatjes. Het aantrekken van jagende insecten, zoals lieveheersbeestjes en bidsprinkhanen, is een natuurlijke manier om de aantallen te beheersen. Ook gezelschapsplanten zijn geweldig om insecten af te leiden van je cannabisplanten.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken