Blog
Draagbare en Desktop Vaporizers
6 min

Het Verschil Tussen Draagbare En Desktop Vaporizers

6 min

In dit artikel nemen we kijkje naar de verschillen tussen dekstop en draagbare vaporizers, de voor- en nadelen van beiden, en hoe je de beste voor jou kan kiezen.

Vaping is een grote hit geworden, en nieuwe, verbeterde vaporizers zijn de markt aan het overspoelen. Als je een vaporizer gaat kiezen is er een hoop om in gedachten te houden, onder andere wat voor mogelijkheden het heeft, wat voor verwarmingsmethode het gebruikt (convectie of geleidend), en veel meer.

Maar een van de grootste beslissingen die je moet nemen in je zoektocht naar een nieuwe vape is of je een draagbaar of een desktop model kiest. In dit artikel, bekijken we de verschillen tussen desktop en draagbare vaporizers, de voor- en nadelen daarvan, en hoe je de beste voor jou kan kiezen.

WAT IS EEN VAPORIZER EN HOE WERKT HET?

WAT IS EEN VAPORIZER EN HOE WERKT HET?

Voordat we ingaan op de specifieke verschillen tussen draagbare en desktop vapes, hier even een korte uitleg van de werking van vaporizers. Een vaporizer is een apparaat dat wordt gebruikt om bestanddelen uit gedroogde plant, kruiden, concentraten of e-liquids te halen zonder het te verbranden.

Voor traditionele vormen van het gebruiken van cannabis, tabak, of andere kruiden wordt het plantmateriaal verbrand en gerookt. Het inhaleren voor wat voor rook dan ook schaadt de longen en andere delen van het lichaam. Vaporizers bieden een alternatief voor de traditionele vorm van het consumeren van deze producten waarbij verbranding niet nodig is, waardoor de gebruiker wat van de gevaren van het inhaleren van rook kan ontwijken.

Vaporizers werken volgens het principe van convectie of geleidende verwarming. Bij convectie vaporizers wordt de lucht bij het product in de kamers verwarmd tot een bepaald punt waardoor de bestanddelen van het product zich om gaan zetten in damp.

Geleidende verwarming daarentegen werkt door een bepaalde plek te verwarmen waarop het product dat gerookt gaat worden geplaatst wordt (vergelijkbaar met een dab rig). Geleidende vaporizers moeten normaal gesproken even geschud worden tijdens het gebruik omdat er anders kans bestaat op verbranding van het product.

ALLES OVER DRAAGBARE VAPORIZERS

ALLES OVER DRAAGBARE VAPORIZERS

WAAROM ZOU JE KIEZEN VOOR EEN DRAAGBARE VAPORIZER?

Terwijl er een hoop mensen erg zijn te spreken over draagbare vaporizers om veel verschillende redenen is het grootste voordeel van dit product natuurlijk dat het draagbaar is en je het makkelijk mee kunt nemen.

Draagbare vaporizers zijn duidelijk kleiner vergeleken met hun desktop rivalen, wat betekent dat je ze makkelijk in je jaszak, rugtas of handtas kan doen. Ze worden doorgaans gebruikt voor het verdampen van droge producten (zoals cannabis toppen of tabak) of vloeibare concentraten, hars of e-liquids.

Draagbare vaporizers zijn doorgaans makkelijker te vullen en te controleren in vergelijking met de desktop variant, omdat ze doorgaans minder geavanceerde opties hebben zoals temperatuurcontrole of verschillende manieren van gebruik (zoals een balloon, whips, of waterpijp verlening).

Ze lopen op een oplaadbare batterij (die normaal gesproken 1-2 uur meegaat als ie volledig is opgeladen) of gas, waar de desktop vaporizers in het stopcontact gaan om te werken, wat ze extreem populair maakt bij de mensen die het onderweg willen gebruiken.

Bij de meeste draagbare vaporizers krijg je een oplader die je mee kunt nemen of zelfs een voor in de auto. Daarbij zien ze er soms uit als een pen, walkie talkie, mobieltje, of een ander dagelijks voorwerp om niet verdacht over te komen.

En tot slot zijn draagbare vaporizers door hun kleine en simpele design wat betaalbaarder dan grotere desktop units.

DE BESTE DRAAGBARE VAPORIZERS

DE BESTE DRAAGBARE VAPORIZERS

Geeft er iets meer voldoening dan het vapen van eersteklas toppen terwijl je onderweg bent? Wij vinden van niet. En daarom hebben we de drie beste draagbare vaporizers op de markt voor jou op een rij gezet. Elke vaporizer is geselecteerd vanwege het ontwerp, de smaak en draagbaarheid.

AIRVAPE XS GO

De AirVape Xs GO heeft een ultra-lichtgewicht design dat perfect is als je onderweg wilt vapen. Het apparaat weegt slechts 57g en heeft een compacte hoogte van 9,6cm. Hij is bijna overal te gebruiken zonder dat mensen gaan fronsen. Het apparaat is klein, maar de technologie is indrukwekkend. De onyxzwarte body bestaat uit een keramische hittekamer en een deels geïsoleerd EZ Airpath met dubbel filter. Het hybride verwarmingssysteem op basis van convectie en geleiding zet gedroogde toppen om in boterzachte damp.

Het apparaat is binnen 20 seconden op temperatuur. Gebruik de single button controls — samen met het LED-display — en kies uit vijf verschillende temperatuurinstellingen. Het apparaat is in te stellen op 180°C, 190°C, 200°C, 207°C en 215°C. Als de sessie is afgelopen, gebruik je de ingebouwde tool om de hittekamer schoon te maken voor de volgende keer.

DAVINCI MIQRO

Waarschijnlijk een van de meest stijlvolle vaporizers op de markt; de DaVinci MIQRO. Deze vaporizer heeft een kleurenschema, zodat hij bij elke stijl past. De draagbare kruidenvaporizer is echter meer dan een fashionstatement. Hij heeft een aantal ongelooflijk handige kenmerken. Drie controlemogelijkheden zorgen dat de vapingervaring specifiek af te stemmen is op de gebruiker. Het is ook een van de weinige units op de markt met een vervangbare batterij. Als je weet dat je het apparaat intensief gaat gebruiken, neem je een reservebatterij mee, zodat je tot laat in de nacht in staat bent te vapen.

Het enige nadeel van de MIQRO is eigenlijk een vermomde zegening. Deze unit weegt 100g, waardoor het een heel handig apparaatje is, maar je raakt hem ook makkelijk kwijt in je tas. Verdiep je in de mogelijkheden van het apparaat, dan stelt de MIQRO je niet teleur. De beste dingen in het leven zijn nu eenmaal klein.

MIGHTY

De MIGHTY van STORZ & BICKEL is al vele jaren het fundament van de vapingmarkt. Het apparaat is in 2018 vernieuwd. Deze vaporizer bewijst dat je geen smart-appfunctionaliteit en modieuze temperatuurprofielen nodig hebt om dag in dag uit geweldige damp te geven. MIGHTY qua naam en MIGHTY qua kaliber is deze unit niet zo gestroomlijnd als de voorgaande nominaties op onze lijst. Dat betekent niet dat je het apparaat zou moeten afschrijven. De extra ruimte is nodig voor een uitstekende batterijduur en een geïsoleerde route voor de damp.

Het apparaat heeft slechts drie knoppen; een aan/uit-knop en twee afzonderlijke knopjes om de temperatuur naar boven of naar beneden bij te stellen. Naast de genoemde capaciteiten heeft deze vaporizer een makkelijk afleesbare liquid crystal display die de huidige temperatuur weergeeft. Verder hoeven gebruikers alleen maar de kruidenkamer aan de bovenkant te vullen om te vapen. Simpel en effectief. We twijfelen er niet aan dat de MIGHTY ook in de komende jaren een van de beste keuzes blijft.

ALLES OVER DESKTOP VAPORIZERS

ALLES OVER DESKTOP VAPORIZERS

WAAROM KIEZEN VOOR EEN DESKTOP VAPORIZER?

In tegenstelling tot de draagbare vaporizers zijn de dekstop vaporizers meestal grote, geavanceerde apparaten die niet ontworpen zijn om mee te nemen. Ze zijn dan misschien niet de ideale keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar mobiliteit, wel hebben deze een aantal complexe opties die je bij een draagbare vaporizer gewoonweg niet hebt. Wat ze onweerstaanbaar maakt voor mensen die graag thuis willen roken.

Desktop vaporizers zijn stationaire apparaten die je normaal gesproken gewoon meteen in het stopcontact doet. Dit betekent dat ze een sterke en stabiele stroomkracht hebben, wat zich vaak vertaalt in een sterkere, grotere damp en is daardoor erg gebruiksvriendelijk.

Desktop vaporizers hebben normaal gesproken grotere kamers en als ze op een batterij werken, kan de batterij langer mee, wat betekent dat je minder hoeft bij te vullen en minder hoeft op te laden dan bij de draagbare varianten. Dit maakt ze ideaal voor langere sessies met verschillende mensen.

En als laatste, ze hebben normaal gesproken een variatie aan inneem-methodes, zoals ballonnen, whips en waterpijp stukken. Het feit dat ze met zoveel attributen komen betekent doorgaans dat de desktop varianten vaak ook een stuk duurder zijn dan de draagbare vapes.

DE BESTE DESKTOP VAPORIZERS

DE BESTE DESKTOP VAPORIZERS

Soms is het enige wat je nodig hebt na een lange werkweek een goede film, wat junkfood en een voorraadje eersteklas wiet. Desktop vaporizers zorgen ervoor dat je ervaring optimaal is. Ze hebben namelijk meer capaciteit dan hun draagbare tegenhangers. Bovendien presteren ze eindeloos. De volgende drie desktop vaporizers zijn de hoeksteen van hoogwaardige vapetechnologie.

VOLCANO CLASSIC

Als je denkt aan een desktop vaporizer, dan is de Volcano Classic de eerste unit die in je opkomt. De constructie is van stevig roestvrij staal, de draaiknop is helder oranje en de branding is subtiel. Daarmee is de Volcano Classic een blijvertje onder de meeste vapers thuis. Als jij nog niet het genot hebt gehad om een Volcano te gebruiken, wacht dan niet langer. Met de draaiknop stel je de temperatuur in tussen de 130–230°C. En met twee LED-lampjes zie je wanneer de unit klaar is voor gebruik.

De Volcano is ontworpen voor mensen die geen compromissen willen sluiten qua kwaliteit. De prijs is daar dan ook naar. Maar laat dat je niet weerhouden. De hoge prijs is het waard, alleen al vanwege de kwaliteit van het materiaal. Voeg daarbij betrouwbaarheid, veel opties, duale compatibiliteit (kruiden/concentraten) en de ongelooflijke damp die de Volcano geeft. De prijs valt daarbij bijna in het niet.

ARIZER EXTREME Q

Ben je op zoek naar het hoogtepunt op het gebied van innovatie bij desktop vaporizers? Zoek dan niet verder dan de Arizer Extreme Q. Hij ziet er misschien wat onheilspellend uit, maar de functies zorgen ervoor dat dit apparaat een en al schoonheid is. Met zowel een ballon- als whip-aansluiting heb je altijd voldoende manieren om de damp te inhaleren. Wat de damp betreft, zorgt de temperatuurgevoelige ventilator ervoor dat je een gelijkmatige en consistente dampstroom krijgt. Dat gecombineerd met de hoogwaardige keramische constructie maakt dat je eventuele gifstoffen helemaal vermijdt. Daarmee ben je verzekerd van een oprecht goddelijke vapingervaring.

De uitmuntende functionaliteit van de unit, de liquid crystal display, het cycloonvormige ontwerp van de bowl en de levenslange garantie op het verwarmingselement; al deze dingen maken de Arizer Extreme Q een apparaat om rekening mee te houden. Het enige waar de vaporizer niet toe in staat is, is zichzelf te vullen met wiet.

WAT ZIJN DE NADELEN VAN DEZE 2?

Zowel de draagbare als de desktop vaporizers hebben wat nadelen. Door hun grootte en budgetten hebben de meeste draagbare vaporizers niet veel extra opties, daardoor wordt je rookervaring iets gelimiteerd. Ze hebben ook kleinere batterijen en kamers, waardoor ze niet echt ideaal zijn voor langere sessies met meerdere mensen.

Terwijl de desktop vaporizers normaal gesproken meer mogelijkheden hebben en persoonlijke opties, is het design gewoon niet geschikt voor iemand die onderweg wil roken. Zelfs al hebben ze een oplaadbare batterij, zijn deze vaporizers niet gemaakt voor een comfortabele, discrete, draagbare rookervaring.

WAT IS DE BESTE VAPORIZER VOOR JOU?

Het kiezen van de perfecte vaporizer kan moeilijk zijn en zou compleet gebaseerd moeten zijn op de wensen van de gebruiker. Denk aan hoe je het liefst zou willen roken. Als je graag lange sessie wilt hebben met je vrienden, zouden wij voorstellen te gaan voor een desktop unit omdat die nou eenmaal grotere kamers hebben en werken op een stabiel stroompunt.

Gerelateerd artikel

Het Selecteren Van Jouw Ideale Vaporizer

Maar als je een druk bestaan leidt en zo af en toe onderweg eens wat wilt roken, dan is een draagbare vaporizer ideaal voor jou. Ze mogen dan wel niet alle opties hebben die een desktop variant heeft, de nieuwere modellen komen steeds vaker met meer doordachte opties.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Producten Vaporshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken