Blog
Hoe Inhaleer Je Wiet Op De Juiste Manier?
6 min

Hoe Inhaleer Je Wiet Op De Juiste Manier?

6 min

Wanneer doorgewinterde rokers vrolijk blowen, ziet dat er gemakkelijk en cool uit. Maar als je het voor het eerst probeert, kan het inhaleren van wiet best lastig zijn. In dit artikel leggen we precies uit wat je moet doen, of je nu een spliff, joint, blunt, vaporizer, pijp of bong gebruikt. Voor je het weet, ben je maar al te bekend met blowen!

Als je wiet wilt roken of vapen, moet je het op de een of andere manier in je longen krijgen. Wanneer je dit voor het eerst zelf probeert, zul je waarschijnlijk verbaasd zijn over de inspanning die het vergt, hoe vaak je het anderen ook hebt zien doen!

Het inhaleren van wiet vergt enkele simpele stappen, maar je moet het wel leren. We helpen je graag met dit artikel, waarin je er alles over leest, zodat je het niet aan je vrienden hoeft te vragen.

Wat gebeurt er als je wiet niet goed inhaleert?

Wat Gebeurt Er Als Je Wiet Niet Goed Inhaleert?

Als je wiet niet goed inhaleert, kan dat behoorlijk zeer doen. Soms moet je ook hoesten en kan het gebeuren dat je niet high wordt. Je kunt dit bij elke gebruiksmethode ervaren, of je nu een spliff, blunt, joint, pijp, vaporizer of ander apparaat gebruikt.

Je kunt bijvoorbeeld te zacht of juist te hard inhaleren, maar het kan ook voorkomen dat je rook of damp doorslikt. Het komt dan in je maag terecht, waardoor je moet boeren of je niet lekker gaat voelen. Hoe dan ook komen de gewenste stoffen niet in je hersenen terecht.

Je haalt dan ook het meeste uit je wiet als je het op de juiste manier inhaleert. Bovendien verminder je daarmee het risico op een onaangename ervaring.

Gerelateerd artikel

De Top 10 Tips Om Het Rokershoestje Te Verlichten

Het verschil tussen het roken van een joint en een sigaret

Het belangrijkste verschil is vrij duidelijk: van het roken van een joint word je high, en van een sigaret niet (in ieder geval niet op dezelfde manier). Voor wat betreft het inhaleren, kan de rook van een joint rijker en intenser aanvoelen, maar het proces is in principe gelijk.

Als je dus sigaretten rookt, maar je nog nooit aan wiet hebt gewaagd, zul je bij het laatste intuïtief aanvoelen wat je moet doen. Maar begin niet met roken om een betere stoner te worden; dat is echt een slecht idee!

Is inhaleren hetzelfde als innemen?

Is Inhaleren Hetzelfde Als Innemen?

Deze afbeelding toont het verloop van de verschillende gebruiksmethodes.

Nee, inhaleren is niet hetzelfde als innemen. Met 'inhaleren' bedoelen we het inademen van verbrande of verdampte stoffen. De rook of damp bereikt daarbij je longen en komt via je longblaasjes in je bloedbaan terecht. Stoffen als THC komen dus vrijwel direct in je bloed; je spijsverteringsstelsel wordt omzeild. Dat is ook de reden waarom je relatief snel effecten voelt van geïnhaleerde rook of damp.

Wanneer je daarentegen iets oraal inneemt, reist het via je slokdarm naar je maag, waar het door je spijsvertering wordt verwerkt. Daarbij komen bepaalde verbindingen (zoals THC) in je lever terecht, die de stoffen verwerkt, waarna ze uiteindelijk in je bloedsomloop terechtkomen. Dit verklaart ook waarom het effect van gegeten drugs trager opkomt, vergeleken met geïnhaleerde middelen.

Hoe moet je wiet inhaleren en uitblazen?

Als je nog onbekend bent met het roken of vapen van wiet, dan is de kans groot dat je niet goed weet hoe je cannabis moet inhaleren. Misschien heb je het wel anderen zien doen en vind je het er vrij gemakkelijk uitzien. Als je het echter zelf probeert, kan dat nog best eens tegenvallen.

Maar geen zorgen, wij staan je bij!

Joint of blunt

Je allereerste ervaring met wiet betreft waarschijnlijk het roken van een joint, spliff of blunt. Dit zijn de meestvoorkomende gebruiksmethodes, die ook heel geschikt zijn voor sociale gelegenheden. Vergeleken met andere methodes zijn ze het meest geschikt voor beginners, omdat de impact ervan niet zo sterk is als bij het gebruik van een bong, pijpje of vaporizer.

Een joint roken bestaat in feite uit twee stappen: allereerst moet je de rook in je mond krijgen en ten tweede moet het in je longen komen. Mettertijd voer je deze handeling op de automatische piloot uit, maar als je net begint, moet je even opletten.

Om de rook in je mond te krijgen, zuig je zachtjes aan de joint. Dit kun je vergelijken met het drinken uit een rietje. Je hoeft geen enorme trek te nemen. Sterker nog; het is beter als je een klein trekje neemt.

Als het goed is, heb je nu een mondvol rook. Haal vervolgens de joint van je lippen en adem in. Deze tweede inhalatie trekt de rook in je longen. Ook hier hoef je niet diep in te ademen; adem normaal in.

Als je nog nooit eerder gerookt hebt, kun je wat irritatie ervaren. Maar hoe kleiner de eerste inhalatie, en hoe voorzichtiger de tweede, hoe kleiner de kans hierop.

Blaas vervolgens direct uit. Veel mensen houden de rook in hun longen vast. Het is echter niet bewezen dat dit de absorptie van THC verbetert, terwijl we wel weten dat het schadelijker voor je longen is!

Let op: als je voor de tweede keer inademt, dus je rook in je longen zuigt, moet je niet slikken. Als je de rook namelijk doorslikt, kan dat vervelend voor je maag zijn.

Gerelateerd artikel

7 Tips Als Je Voor Het Eerst Cannabis Rookt

Bong of pijpje

Bong Of Pijpje

Een bong of pijpje roken is heel andere koek en vereist veel meer oefening. Als je een vriend of vriendin hebt die handig is met deze rookaccessoires, kan het handig zijn om hem of haar om advies te vragen. Maar als dat niet het geval is, lees dan vooral verder.

Je zult behoorlijk sterke effecten ervaren als je een wietpijp of bong gebruikt. Dus als je nog nooit eerder wiet hebt gerookt, wees dan heel, heel voorzichtig!

Een pijpje verschilt nogal van een bong, maar de algemene principes voor wat betreft het inhaleren komen overeen. We geven je daarom wat algemene instructies die je op beide rookaccessoires kunt toepassen:

 1. Bedek het carb gat (of de rush hole) met je duim of vinger.

 2. Steek de wiet in de bowl aan en inhaleer zachtjes. Deze inademing moet rustig zijn. Zuig de rook uitsluitend in je mond, niet in je longen. Denk maar terug aan het drinken met een rietje.

 3. Vul de kamer met rook.

 4. Haal je vinger van het carb gat en adem krachtig in (maar niet te hard). Hierdoor trek je de lucht uit de kamer in je longen.

 5. Blaas uit.

Door een trek van een bong of pijp kan zelfs de meest ervaren stoner enorm high worden. Ga dus rustig zitten en ontspan!

Vaporizer

Vaporizer

Een vaporizer valt tussen een joint en een bong in. En elke vaporizer werkt ook weer net even anders.

Hoe dan ook, om te vapen, moet je de damp ook eerst in je mond en vervolgens in je longen krijgen. Je moet bij die eerste trek echter vaak iets langer inhaleren dan wanneer je een joint zou roken, zeker met een apparaat met iets meer weerstand (al is dat niet altijd het geval).

Weet ook dat het soms lijkt alsof je niets inhaleert als je een vaporizer gebruikt. Niet alle apparaten produceren namelijk grote dampwolken. Dat gezegd hebbende, kun je beter met een kleine inhalatie beginnen en beoordelen hoe je je voelt voordat je meer gebruikt.

Vaporshop

Koop hier de beste portable en desktop vaporizers van de beste fabrikanten ter wereld!

View category

Tips voor het inhaleren van wiet en wat je moet vermijden

We hebben nu de basis van de verschillende gebruiksmethodes besproken. Het is daarmee hoog tijd voor wat tips voor het inhaleren van wiet. Daarbij bespreken we ook wat je moet vermijden!

 • Begin met kleine trekken: kleinere trekken doen minder pijn, zijn gemakkelijker te beheersen en de stone is minder intens.

 • Neem pauzes: rook irriteert je keel en je longen. Als je pijn of ongemak voelt, stop dan even.

 • Vermijd tabak: veel mensen stoppen tabak in hun joints (en soms ook in een bong of pijpje). Tabak is echter veel agressiever voor je keel dan wiet en daarom ook pijnlijker, zeker als je nog nooit hebt gerookt. Daarnaast is het verstandig om een verslaving aan nicotine te vermijden!

 • Adem niet te hard in: diepe inhalaties zijn geen pretje voor je keel en je longen. En het is ook onnodig. Probeer dus normaal in te ademen.

 • Draai zorgvuldig: dit klinkt misschien onmogelijk als je nog niet eerder een joint hebt gedraaid, maar het helpt wel om je trekken te verbeteren. Het is namelijk lastig roken uit een strak gedraaide joint, en een te los gedraaid jointje brandt snel en wordt daardoor snel heet, wat erg pijnlijk kan zijn! Een zorgvuldig gerolde joint brandt daarentegen gelijkmatig en levert soepele trekken. Als je geen advies bij je vrienden kunt inwinnen, vind je op YouTube vast wel wat handige video's.

 • Wees niet onzeker: iedereen ziet er een beetje gek uit bij de eerste keer blowen; maak je dus niet druk.

 • Vergeet niet dat roken slecht voor je is: mettertijd wordt het blowen steeds gemakkelijker en verdwijnt ook de pijn. Dat betekent echter niet dat het gezond is. Weet dat roken, zelfs zonder tabak, altijd schadelijk is!

Hoe minimaliseer je de ophoping van teer en hars bij het inhaleren?

Hoe Minimaliseer Je De Ophoping Van Teer En Hars Bij Het Inhaleren?

Sommige soorten wiet, maar ook bepaalde types tabak, creëren veel teer en hars. Soms lekt dit uit het filter in je mond en dat smaakt smerig!

Met een goed gedraaide spliff zonder tabak kun je dit voorkomen of verminderen. Maar als je echt geen vies prutje in je mond wilt, kun je een koolfilter gebruiken. Zo'n filter haalt veel giftig materiaal uit de rook, waardoor deze zuiverder en zachter wordt. Weet echter wel dat blowen ook met deze filters niet gezond is.

FAQ: hoe inhaleer je wiet?

💀 Is het slecht om de as van wiet te inhaleren?
Ja. Van tijd tot tijd inhaleren we allemaal een beetje as, en een klein beetje levert waarschijnlijk geen problemen op (buiten de vieze smaak). Maar uiteindelijk is het kankerverwekkend, dus het is altijd beter om het uit je lichaam te houden.
😮‍💨 Hoelang moet je de rook van wiet vasthouden?
Het is niet nodig om de rook langer in te houden dan een normale inademing. Sommige mensen houden de rook graag zo lang mogelijk vast om 'alle THC' binnen te krijgen. Het lijkt er echter op dat alle opneembare THC toch al onmiddellijk wordt opgenomen. Het langer vasthouden van de rook lijkt dan ook alleen maar schadelijk te zijn.
🤕Doet het inhaleren van de rook van wiet pijn?
Als je niet bekend bent met roken (of vapen), kan het inhaleren van rook pijn doen. En waarschijnlijk moet je ook hoesten. Een slechte techniek kan dit verergeren. Als je dus een goede techniek hebt, kun je de pijn minimaliseren (hoewel sommige soorten wiet standaard irriteren).

Wiet inhaleren: verrassend lastig

Wiet Inhaleren: Verrassend Lastig

Als je het nog nooit eerder gedaan hebt, is het nog een hele toer om een spliff, joint, bong of vaporizer op de juiste manier te roken. Je krijgt in het begin vaak hoestbuien en tranende ogen en je hebt misschien het gevoel dat je een beetje voor gek staat. Maar gelukkig wordt al deze ellende beloond met een heerlijk stoned gevoel. En vanaf dat moment kun je je blowvaardigheden steeds meer verbeteren totdat je de kunst onder de knie hebt. Succes!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken