Blog
Hoe Verzacht Je Een Zere Keel Door Het Blowen?
4 min

Hoe Verzacht Je Een Zere Keel Door Het Blowen?

4 min

Voelt het alsof er een kikker in je keel zit? Of het nu om wiet of tabak gaat, roken is op den duur nogal belastend voor je keel. Lees verder voor een aantal simpele manieren om een zere keel door het blowen te verzachten.

Iedereen heeft het weleens meegemaakt: je wordt wakker na een lange avond blowen met vrienden en je hebt een keel als schuurpapier. De volgende keer dat je een kikker in je keel hebt door het roken, kun je met onderstaande tips je klachten verminderen. En als je het aandurft, is het zelfs de moeite waard om je joints en blunts te vervangen door gezondere manieren om high te worden.

Waarom veroorzaakt blowen een zere keel?

Waarom Veroorzaakt Blowen Een Zere Keel?

Hoewel fans van wiet graag bepleiten dat blowen gezonder is dan sigaretten roken, laat onderzoek zien dat dit niet per se het geval is. Uit recent onderzoek blijkt dat de rook van wiet en tabak opvallend veel gelijkenis vertoont en veel dezelfde stoffen bevat, hoewel de concentraties kunnen verschillen (Graves et al., 2020).

Net als tabaksrook bevat de rook van wiet veel bekende carcinogene stoffen, vrije radicalen en andere giftige stofjes. Het bestaat daarbij uit hete, droge lucht die vervelende irritaties en zwellingen in de keel en mond veroorzaakt. Cannabisrook kan ook plantaardige resten bevatten, waardoor je keel en luchtwegen nog meer geïrriteerd raken. Bovendien is aangetoond dat roken het immuunsysteem verzwakt en je vatbaarder voor keelinfecties, verkoudheid en griep maakt.

Gerelateerd artikel

Top 10 Alternatieven Voor Tabak In Joints

7 tips om een zere keel door het blowen te verzachten

Voor veel blowers hoort dat risico er nu eenmaal bij. Toch zijn er manieren om de scherpte van wietrook te verminderen of vermijden. Zo wordt het een aangenamere ervaring. Hieronder zeven manieren om een ruwe, droge, zere keel door het blowen tegen te gaan:

1. Las een pauze in

Las Een Pauze In

Heb je vaak last van een zere keel door het blowen? Dan kun je het best even een pauze nemen. Wanneer je dagelijks blowt, wordt je keel constant blootgesteld aan hete, irriterende rook. Door even te stoppen, al is het maar een paar dagen, krijgt je keel de tijd om te herstellen. Bovendien kun je die tijd gebruiken om je joint of blunt door een minder irriterende gebruiksmethode te vervangen. Daarnaast verlaag je je tolerantie door even te stoppen. Zo hoef je na je pauze weer minder wiet te roken om net zo high te worden!

Gerelateerd artikel

8 Tips Bij Het Nemen Van Een Cannabis Tolerantie Onderbreking

2. Vermijd droge lucht

Veel blowers doen graag de gordijnen dicht en kruipen lekker op de bank of in bed als ze gaan blowen. Maar wist je dat regelmatig blowen in een omgeving met droge lucht aan een zere keel kan bijdragen? De combinatie van droge lucht en hete rook van je joint of blunt kan je keel verder irriteren, wat weer schorheid, pijn en zwellingen kan veroorzaken.

Let de volgende keer dat je gaat blowen dus op je omgeving. Beter nog is het om een goedkope hygrometer te kopen en de luchtvochtigheid te meten. De ideale relatieve luchtvochtigheid voor een goede luchtkwaliteit ligt tussen de 30 en 50% (Vanvuren, 2018). Rook je vaak in een ruimte met een luchtvochtigheid lager dan dat? Overweeg dan om een kleine luchtbevochtiger te kopen, zodat je de vochtigheidsgraad kunt verhogen en de pijn in je keel kunt beperken.

3. Blijf gehydrateerd

Blijf Gehydrateerd

Gehydrateerd blijven is altijd belangrijk, maar helemaal tijdens het blowen. Maak er daarom een gewoonte van om koud water in de buurt te hebben en probeer elk uur een glas water te drinken. Dit helpt niet alleen je keel te verzachten, maar zorgt er ook voor dat je gehydrateerd blijft en dat je niet licht in je hoofd, duizelig of misselijk wordt.

4. Probeer een andere gebruiksmethode

Naast een pauze inlassen, is een andere gebruiksmethode kiezen misschien nog wel het beste wat je kunt doen om een zere keel te voorkomen. Hoewel er niets boven het roken van een dikke, vette blunt of joint gaat, is het niet de gezondste manier om van wiet te genieten. Hier een aantal alternatieve manieren die minder belastend voor je keel zijn:

Edibles

Edibles

Door het eten van wiet vermijd je alle gezondheidsproblemen die gepaard gaan met roken. Bovendien biedt het de unieke mogelijkheid om eens lekker los te gaan in de keuken. Mede dankzij de groeiende legalisatiebeweging zijn er allerlei wietrecepten te vinden. Je kunt echter ook je creativiteit de vrije loop laten en je eigen met wiet geïnfuseerde bedenksels bereiden.

Vapen

Vapen

Vapen heeft de wereld in rap tempo veroverd, en met goede reden. Een hoogwaardige vaporizer biedt namelijk meer controle over de temperaturen waaraan je wiet wordt blootgesteld. Dit stelt je weer in staat de 'sweet spot' te vinden, waarbij je van de grootste concentratie cannabinoïden en terpenen kunt genieten. En dankzij innovaties in de vaping industrie worden vaporizers met de dag goedkoper en geavanceerder!

Gerelateerd artikel

Waarom Vaporizen: De 5 Belangrijkste Voordelen

Tinctuur

Tinctuur

Een tinctuur is ook een geweldige manier om wiet te gebruiken. Tincturen waren in de 19de eeuw in het westen zelfs een van de populairste methodes om cannabis op holistische wijze te gebruiken (Pain, 2015). Ze zijn supermakkelijk te doseren met een pipet en bovendien zeer discreet. Een van de grootste nadelen van tincturen is de tijd die het duurt voordat het effect intreedt, maar dat probleem kun je omzeilen door de vloeistof een minuutje onder je tong te houden. Sublinguaal toegediende tincturen werken meestal al na 15–20 minuten en kunnen 1–2 uur effect hebben, afhankelijk van de sterkte en hoe ze gemaakt zijn.

Bongs/waterpijpen

Bongs/Waterpijpen

Kun je gewoonweg niet stoppen met roken? Dan raden we je sterk aan om je joint of blunt door een bong of waterpijp te vervangen. Waterpijpen maken gebruik van percolatie om rook te filteren en koelen. Het is weliswaar niet duidelijk hoe effectief bongs zijn in het filteren van rook, maar ze houden as en plantaardig materiaal in elk geval effectiever tegen dan de filter van een joint. Bovendien koelt een bong de rook en is het roken daarom minder irriterend voor de keel.

5. Warm eten en drinken

Een andere geweldige manier om een zere keel na het blowen te voorkomen, is door een warme maaltijd of warm drankje te nuttigen. Warme kruidenthee met honing en citroen werkt bijvoorbeeld goed tegen de uitdroging, irritatie en zwelling als gevolg van zwaar roken. Maar een warme kop hartige soep kan net zo verzachtend zijn!

Gerelateerd artikel

De 10 Beste Kruiden Om Thee Mee Te Maken

6. Met zout water gorgelen

Het is misschien een wat ouderwetse manier, maar werkt desalniettemin goed. Zout water is een bijzonder effectief ontsmettingsmiddel en door ermee te gorgelen, kun je een zere, opgezwollen keel verlichten. Voor de beste resultaten raden we aan om grofweg 30ml warm water met een theelepel zout en wat druppels citroensap te mengen. Gorgel vervolgens meerdere malen.

7. Probeer keelpastilles

Probeer Keelpastilles

Tot slot zijn keelpastilles of hoesttabletten een van de makkelijkste manieren om een zere keel na het blowen te verzachten. Je vindt ze in elke apotheek of drogist en het plaatselijke verdovingsmiddel dat ze bevatten, werkt tijdelijk ongelooflijk rustgevend. Houd er wel rekening mee dat keelpastilles weinig doen om de irritatie of zwelling door het blowen te genezen. In plaats daarvan maskeren ze eerder de symptomen van een zere keel.

Voorkom een zere keel na het blowen

Voorkom Een Zere Keel Na Het Blowen

Dat waren ze dan: zeven simpele manieren om een zere keel na het blowen te verzachten. Het vervangen van je joints, blunts of bong door een gezonder, rookvrij alternatief is daarbij misschien wel de beste manier om dergelijke klachten te voorkomen. En van die rookvrije alternatieven is vapen waarschijnlijk het populairst en meest effectief.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Bronnen
  • Graves, Brian M., Johnson, Tyler J., Nishida, Robert T., Dias, Ryan P., Savareear, Benjamin, Harynuk, James J., Kazemimanesh, Mohsen, Olfert, Jason S., Boies, & Adam M. (2020). Comprehensive characterization of mainstream marijuana and tobacco smoke - https://www.nature.com
  • Pain, & Stephanie. (2015, September). A potted history - https://www.nature.com
How To Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken