Blog
Hoe Kweek Je Magic Mushrooms Met Een Vloeibare Cultuur?
5 min

Hoe Kweek Je Magic Mushrooms Met Een Liquid Culture?

5 min

Een vloeibare cultuur maakt de beginfase van het kweken van magic mushrooms een stuk makkelijker. Ontdek wat een liquid culture precies is en hoe je deze kunt gebruiken. Inoculeer allerlei verschillende substraten en behaal geweldige oogsten!

Thuis magic mushrooms kweken, is een behoorlijke onderneming, maar geeft ook ontzettend veel voldoening! Je kunt verschillende technieken volgen, afhankelijk van je eigen voorkeuren. Maar het gebruik van een Liquid culture in plaats van een sporenoplossing is over het algemeen een goede beslissing!

Daarom bespreken we in deze blog wat een Liquid culture is en hoe je deze gebruikt om zelf magic mushrooms te kweken.

Wat is een Liquid culture?

Wat Is Een Liquid culture?

Een Liquid culture, ook bekend als liquid culture, is een snelle en betrouwbare manier om een substraat met Psilocybe mycelium te enten. Als je een sporenspuit gebruikt, spuit je geactiveerde sporen op een substraat. Vervolgens begint hier mycelium op te groeien. In een Liquid culture zit al mycelium, dus je slaat het meest uitdagende aspect in principe over.

Met een Liquid culture kun je volledig gevormd mycelium rechtstreeks op het substraat toedienen, waar het zich onmiddellijk kan nestelen en verder kan ontwikkelen. Dit versnelt niet alleen het proces, maar maakt het mycelium ook veel robuuster. Bovendien is het veel beter bestand tegen concurrerende agressievere schimmels of bacteriën.

Hoe maak je een Liquid culture?

Liquid culture worden in een oplossing van water en suiker gekweekt en bevatten alle voedingsstoffen die het Psilocybe mycelium nodig heeft om optimaal te kunnen groeien. De suiker is vaak afkomstig van honing en biedt een rijke en gezonde voedingsbron voor je mycelium.

Om een Liquid culture te maken, kun je sporen in de oplossing injecteren en deze laten groeien. Nog beter is om eerst mycelium op agar te laten groeien en dit vervolgens aan een voedingsrijke oplossing toe te voegen. Uiteraard geldt ook hier het volgende: als je magic mushrooms kweekt, moet je altijd brandschoon en steriel te werk gaan!

Wil je meer weten? Lees dan ons speciale artikel over het thuis maken van een liquid culture.

Gerelateerd artikel

Wat Is Liquid Culture En Hoe Maak Je Het?

Waarom zou je een vloeibare cultuur gebruiken?

Een liquid culture is misschien wel de meest betrouwbare manier om een paddokweek op te starten en dit geldt voor zowel beginnende als gevorderde telers. Je kunt er uiteraard voor kiezen om een volledig gekoloniseerde kweekset te gebruiken. Maar als je echt het volledige proces wilt doorlopen, dan is een vloeibare cultuur echt ideaal.

Een liquid culture werkt in principe hetzelfde als een sporenspuit. Je kunt er PF tek (bruine rijstmeel en vermiculiet), graanbroed en zelfs zakken voorgekookte rijst mee enten! Het verschil zit hem in de ontwikkeling van het mycelium op het substraat. Bij een liquid culture gaat dit veel sneller, en het is bovendien minder gevoelig voor concurrentie.

Heb je geen geduld of wil je gewoon snel aan de slag? Koop dan kant-en-klare liquid culture spuiten. Deze methode maakt het hele kweekproces aanzienlijk sneller. Bovendien hoef je dan zelf geen liquid culture te maken.

Als je ervoor kiest om er thuis zelf een te maken, is het echt belangrijk dat je de juiste werkomgeving creëert. Dit kost veel tijd, is veel werk, en bovendien is de kans op besmetting aanwezig. Maar zodra je een liquid culture hebt, kun je veel verschillende substraten enten en talloze eersteklas oogsten genereren. Dat is natuurlijk een groot voordeel!

Magic mushrooms kweken met liquid culture

Magic Mushrooms Kweken Met Liquid Culture

Als je magic mushrooms wilt kweken met een liquid culture, moet je weten hoe je het moet gebruiken. Het goede nieuws is dat het proces niet lastiger is dan het gebruik van een sporenspuit. In wat volgt, lees je hoe je magic mushrooms kunt kweken met behulp van een liquid culture spuit.

Benodigdheden

Benodigdheden

Je kunt kant-en-klare kweekzakken kopen die je direct kunt enten, of je kunt thuis je eigen graanbroed- of PF tek-cakes maken.

Bereid je kweek voor

Bereid Je Kweek Voor

Voordat je met enten begint, moet je de omgeving en alle apparatuur steriliseren. Dit houdt in dat je alle oppervlakken met een ontsmettingsmiddel of isopropylalcohol moet afnemen. Veeg ook de binnenkant van je SAB goed af.

Gebruik vervolgens desinfecterende doekjes om de buitenkant van potten of kweekzakjes schoon te maken.

Nu de ruimte en alle apparatuur schoon is, was je je handen. Trek nu een paar steriele handschoenen aan.

Je kweekzak enten

Je Kweekzak Enten

Je bent nu bijna klaar om je cakes of kweekzak te enten. Maar vergeet niet je naald te steriliseren. Dit moet je echt vlak voor het enten doen. Om de naald te steriliseren, houd je deze in een vlam totdat deze roodgloeiend is. Laat de naald nu goed afkoelen. Zorg dat er geen alcohol in de omgeving aanwezig is. Deze vloeistof is licht ontvlambaar en kan bij contact met een vlam zelfs exploderen.

Verplaats nu alles onder je SAB of laminaire stromingskap om de kans op besmetting tijdens de inoculatie te verkleinen.

Eenmaal afgekoeld, neem je je broed of cakes en stop je de naald in de injectiepoorten. Injecteer ongeveer 5cc (ml) oplossing in je kweekzak of pot. In het geval dat je kweekmedium geen zelfsluitende injectiepoort heeft, bedek het dan snel met een nieuwe laag micropore tape.

Laat je broed op een warme, donkere plek koloniseren. Dit duurt ongeveer 1-2 weken en gaat het beste bij een temperatuur van 28ºC. Binnen enkele dagen na het injecteren, zou je mycelium in de zak moeten zien groeien (het is wit en ziet eruit als watten). Zie je iets totaal anders groeien, dan is het geen mycelium. In dat geval is je kweek waarschijnlijk besmet en zul je het helaas weg moeten gooien.

Je broed koloniseren

Je Broed Koloniseren

Zodra je broed is gekoloniseerd, moet je er een groter substraat mee enten waar je uiteindelijk magic mushrooms uit gaat oogsten. Als je de PF tek methode gebruikt, kun je ook direct met de vruchtvorming beginnen (hierover later meer).

Deklaag en trays

Dit is een snelle en eenvoudige manier om de vruchtvorming bij het graanbroed te bevorderen. Open de kweekzak en leg het broed op een tray. Je kunt het wat uitspreiden, maar verdeel het niet té dun. Bedek dit vervolgens met een deklaag.

Een mix van kokosvezel en vermiculiet werkt prima. Het belangrijkste doel van een deklaag is om vocht in het substraat vast te houden, zodat deze niet uitdroogt. Zodra het aan zuurstof wordt blootgesteld, zal het onderliggende mycelium hyfen vormen, waarna magic mushrooms zich ontwikkelen.

Besproei de deklaag twee keer per dag met een plantenspuit. Houd de temperatuur tussen de 23 en 28ºC. Als je merkt dat het uitdroogt, aarzel dan niet: spray gerust om het vochtig te houden!

Bulksubstraat

Als je geduld hebt, kun je je graanbroed gebruiken om een bulksubstraat te koloniseren. Hiermee kun je op termijn een grote hoeveelheid magic mushrooms oogsten.

Een bulksubstraat kan verschillende vormen aannemen, maar een van de gemakkelijkste is de monotub methode. Met deze tek gebruik je het graanbroed om nog een ander, groter substraat te koloniseren. Hierin blijft het groeien en zal het uiteindelijk grote flushes magic mushrooms produceren.

Vruchtklaar substraat

Als je PF tek gebruikt, kun je ook direct met de vruchtvorming beginnen in een shotgun fruiting chamber (SGFC).

Deze bakken behouden een hoge luchtvochtigheid. Stop simpelweg je cakes erin en wacht tot ze letterlijk hun vrucht afwerpen.

Wat zijn de optimale omstandigheden voor mycelium en magic mushrooms?

Hoe je je mycelium verzorgt, hangt af van welke methode je gebruikt. Er zijn echter twee belangrijke factoren die nooit veranderen: hitte en vochtigheid.

Mycelium houdt van een omgevingstemperatuur van ongeveer 28ºC en een relatieve vochtigheid (RH) van 95–100%. De potten of kweekzakken kunnen deze hoge luchtvochtigheid gemakkelijk behouden, dus het handhaven van de temperatuur is het enige wat je hoeft te doen. Een warmtemat of een kleine kachel is geen ideale oplossing. Voor de beste resultaten is het veel beter om de omgevingstemperatuur van de ruimte op het juiste niveau te houden.

Tijdens de vruchtvorming houden magic mushrooms van een temperatuur tussen de 21-25ºC. Ook hier kun je het beste streven naar een relatieve vochtigheid (RH) van 95–100%, hoewel je op dit punt iets meer marge hebt.

Kortom, probeer je kweek te allen tijde warm en vochtig te houden!

Vruchten en oogsten

Vruchten En Oogsten

Om de vruchtvorming te bevorderen, moet je de zakken openen en aan lucht blootstellen. Dit zorgt ervoor dat de productie van de paddenstoelen op gang komt. Voordat je hiermee begint, moet je echter eerst de specifieke kenmerken van je kweekmethode controleren. Bij een PF-tek moet je ze bijvoorbeeld eerst 24 uur in koud water onderdompelen.

Eenmaal blootgesteld aan lucht, beginnen zich al snel hyfen te vormen. Dit zijn compacte clusters van mycelium die zich tot magic mushrooms ontwikkelen. Zodra ze tevoorschijn komen, kun je je magic mushrooms enkele dagen laten groeien, waarbij je de optimale temperatuur en luchtvochtigheid behoudt.

Oogst je magic mushrooms voordat de sluiers vallen. Dit is het punt waarop het membraan aan de onderkant van de hoed splijt en sporen vrijgeeft. Wanneer sporen contact maken met het onderliggende mycelium, stopt het met de productie van nieuwe magic mushrooms, en dat wil je uiteraard voorkomen. Om je magic mushrooms te oogsten, pak je ze onderaan vast en draai en trek je ze voorzichtig los.

Normaal gesproken, kun je dit proces vijf of zes keer herhalen voordat de productie stopt.

Een vloeiende kweek met liquid culture!

Een Vloeiende Kweek Met Liquid Culture!

Als je thuis magic mushrooms wilt kweken, zal het gebruik van een liquid culture je leven gemakkelijker maken. En dat niet alleen, want ook je oogsten zullen groter zijn!

Wil je zelf een liquid culture maken? Dan moet je een nieuw proces onder de knie krijgen, maar het is niet heel ingewikkeld. Als je kant-en-klare spuiten koopt, kun je direct aan de slag. Toch is het maken van een vloeibare cultuur erg leuk, dus je kunt natuurlijk een poging wagen.

Als je zelf magic mushrooms wilt kweken, bezoek dan vandaag nog de Zamnesia shop. Hier vind je alles wat je nodig hebt om met kweken te beginnen. Succes!

Zamnesia
Zamnesia
Zamnesia is expert in alles omtrent wiet en psychedelica. Door specialistische kennis te combineren met diepgaand onderzoek, creëert Zamnesia continu hoogwaardige content. Zamnesia is daarmee dé deskundige op het gebied van geestverruimende middelen.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken