Blog
Kweek Paddo's In Bulk Met Monotub Tek
4 min

Kweek Paddo's In Bulk Met Monotub Tek

4 min

Er is bijna niets zo bevredigend als het kweken van je eigen paddo's. Je hebt bovendien geen ervaring of expertise nodig voor het telen van paddo's, alleen wat enthousiasme en gezonde spanning!

Paddokwekers hebben altijd onder de radar weten te blijven met provisorische setups en experimentele manieren bij de productie van succesvolle flushes.

Na verloop van tijd zijn deze methodes verbeterd om de opbrengst te vergroten. Monotub tek is zo'n verbetering op het gebied van paddo-kweek. Hierbij haal je forse oogsten binnen en het kost niet veel moeite en geld. Leer hier hoe je op deze manier zelf paddo’s kweekt!

WAT IS MONOTUB TEK?

Wat Is Monotub Tek?

Monotub tek is het kweken van psychoactieve schimmels in een aangepaste bak of pot. Door bepaalde aanpassingen kun je hiermee het ideale microklimaat voor de kweek van paddo’s creëren.

Een monotub heeft een hoog vochtgehalte, maar ook luchtgaten voor verse lucht. De bodem is hierbij bedekt met een substraat waarin alle voedingsstoffen zitten die paddo’s nodig hebben om goed te groeien. Uiteindelijk zal het mycelium het hele substraat koloniseren en een groot netwerk creëren. Het duurt vervolgens niet lang totdat er vele vruchtlichamen verschijnen.

WAAROM MONOTUB TEK GEBRUIKEN VOOR DE KWEEK VAN PADDO’S?

Waarom Monotub Tek Gebruiken Voor De Kweek Van Paddo’s?

Het simpele antwoord op deze vraag is: vanwege de opbrengst. Met monotub tek haal je een veel grotere oogst binnen dan met welke andere kweekmethode voor thuis dan ook. Het is misschien niet de stiekemste of meest ruimtebesparende optie, maar je behaalt vaak wel goede resultaten. Bovendien kun je bij monotub tek al je aandacht richten op één structuur. Ter vergelijking, rondklooien met verschillende mycelium-cakes en kweekkamers kost veel meer moeite. Kortom, monotub tek is betaalbaar en simpel.

MATERIALEN VOOR HET BOUWEN VAN EEN MONOTUB

Voor het bouwen van je eigen monotub, heb je het volgende nodig:

BENODIGDHEDEN

 • Stanleymes
 • Aansteker
 • Stift
 • Meetlint
 • Grote lepel/roerstok
 • Bak van 55–60l
 • Grote zak
 • Emmer van 18–20l
 • Grote braadzak
 • Grote pot
 • Snelkookpan (15l of groter)
 • Zwarte afvalzak
 • Micropore tape
 • Aluminiumfolie
 • Watten
 • Isopropylalcohol
 • Spuitfles

VOOR HET SUBSTRAAT

 • Half blok kokosvezel
 • 5l grof vermiculiet
 • 3,75l koeienmest
 • 1,75–2l water
 • Gebluste kalk
 • 5l paddenstoelenbroed

HOE BOUW JE EEN MONOTUB?

Nu je alles voorhanden hebt, volg je onderstaande aanwijzingen om zelf je eigen monotub te maken en paddo's te kweken!

DE MONOTUB MAKEN

DE MONOTUB MAKEN

 1. Begin met het afmeten van 12cm vanaf de bodem van de tub. Het standaard substraatniveau ligt tussen de 7 en 11cm. Op 12cm zullen de onderste gaten komen, dus net boven het substraat.

 2. Nadat je dit hebt afgemeten, is het tijd om twee markeringen voor gaten te maken. Om uit te vinden waar, verdeel je de lengte van de bak in drieën. Een tub van 42cm lang kan bijvoorbeeld worden opgesplitst in drie secties van 14cm. De gaten moeten op de kruising van de lijnen komen. Het is ook essentieel om een gat onder de handgrepen van de bak te markeren. Aangezien hiervoor geen exacte afmeting vereist is, kun je simpelweg een gat onder de handgrepen boren of snijden.

 3. Vervolgens moeten de gaten worden gemaakt. Dit kan met een gatenzaag of boor van 38mm of gewoon door ze uit te snijden met een verwarmd stanleymes. Aangezien het plastic kan breken of barsten, moet dit wel met voorzichtigheid gebeuren. Maar maak je niet te veel zorgen, want scheuren kunnen vrij makkelijk weer hersteld worden met lijm of tape.

 4. Als laatste moet je de tub bekleden met een liner. Dit voorkomt dat paddo's aan de zijkant van de bak gaan groeien. Hoewel hier niet per se iets mis mee is, wil je ze idealiter in het midden houden om ze gemakkelijker te kunnen oogsten. Een gewone, alledaagse zwarte vuilniszak werkt perfect als liner.

  Leg de zak in de bak en zorg ervoor dat deze goed de bodem bedekt. Knip vervolgens de zak af, zodat de bovenkant ervan net onder de gaten aan de lange zijde valt. Je kunt de randen afplakken voor een betere pasvorm, maar dit is niet noodzakelijk. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is de bak vullen met substraat en je monotub is klaar voor gebruik!

WAT IS HET BESTE SUBSTRAAT VOOR MONOTUB TEK?

Wat Is Het Beste Substraat Voor Monotub Tek?

Het substraat levert tijdens de kweek alle voedingsstoffen aan je mycelium. Paddenstoelen zijn geen kieskeurige eters en eten veel verschillende dingen. Wij hebben echter ontdekt dat dit het beste substraat is voor het kweken van paddo’s. Hiermee behaal je consistente resultaten en voorzie je in alle benodigde voeding voor dikke en gezonde vruchtlichamen.

 1. Leg het halve blok kokosvezel in een emmer van 18–20l. Breng 1,75–2l water aan de kook en giet het in de emmer. Bedek deze en laat het ongeveer vijftien minuten zo staan. Daarna maak je het materiaal los met een grote lepel. Laat het vervolgens nog een uur zo staan, zodat het zich vol zuigt met water.

 2. Doe 3,75l koeienmest, twee theelepels gebluste kalk en 5l grof vermiculiet in de grote zak. Meng goed. Doe daarna de kokosvezel erbij en roer alles goed door elkaar.

 3. Doe het substraat nu in de braadzak, pers de overmatige lucht eruit en sluit de zak luchtdicht af. Prik een paar gaten in de bovenkant en bedek ze daarna met micropore tape. Doe de zak in je snelkookpan en laat het negentig minuten koken bij 103kPa. Laat alle druk ontsnappen en de pan een nacht afkoelen, zodat je zeker weet dat alles voldoende afgekoeld is.

HET BROED INTRODUCEREN

Het Broed Introduceren

 1. Leeg de braadzak boven de monotub en leg je broed erbovenop. Verdeel alles zo gelijkmatig mogelijk. Druk het substraat echter niet te veel aan.

 2. Bedek het mengsel met een vel aluminiumfolie en prik gaatjes in de bovenkant, zodat er lucht bij kan. Plak micropore tape op de gaten en daarna ook op de gaten aan de zijkant van de monotub. Vul de grote vierkanten met stevige wattenbollen.

 3. Doe het deksel op de bak en laat het broed gedurende tien dagen het substraat koloniseren bij een temperatuur van ongeveer 26°C.

PADDENSTOEL PRODUCTIE

Paddenstoel Productie

 1. Als de tien dagen voorbij zijn, verwijder je het folie en maak je een casinglaag. Combineer hiertoe drie delen vermiculiet met een deel water in de grote zak en mix totdat het vermiculiet verzadigd is. Voeg een casinglaag toe van 1–1,5cm.

 2. Maak met een spuitfles de zijkanten van de bak vochtig en sluit het deksel daarna stevig af. Zet de monotub op een plek met omgevingslicht, nooit in direct zonlicht. Probeer de temperatuur rond de 21°C te houden en zet een ventilator aan voor verse lucht. Na 5-14 dagen zie je vruchtlichamen ontstaan! Oogst ze net voordat de lamellen onder de hoed openbreken.

Gerelateerd artikel

Hoe Oogst Je Paddo's?

MOGELIJKE UPGRADES VOOR DE MONOTUB

Mogelijke Upgrades Voor De Monotub

Nu je weet hoe je paddo’s kweekt met een monotub tek, bespreken we een aantal upgrades voor een nog hogere opbrengst.

Warmtematten

Warmtematten zijn een simpele manier voor het behouden van een optimale temperatuur. Leg zo'n mat direct onder je monotub als je merkt dat het te koud wordt.

Luchtverversingssysteem

Als je een luchtverversingssysteem installeert, weet je zeker dat je paddo’s alle zuurstof krijgen die ze nodig hebben. Maak hiertoe een extra gat in de zijkant van de bak voor de aansluiting van een kleine computerventilator. Bevestig er een cyclustimer aan om alles te automatiseren.

Luchtvochtigheidscontrole

Bij het kweken van paddo’s is het belangrijk dat de luchtvochtigheid optimaal is. Duw hiertoe de buis van een fogger door een van de vierkanten met watten naar binnen (maak het gat groter, indien nodig). Bevestig de fogger aan een vochtsensor en doe die in de monotub. Stel de bovenste grens in op 90% luchtvochtigheid en de benedengrens op 75%. Hiermee heb je deze functie volledig geautomatiseerd. Gebruik ook een thermo-hygrometer om de luchtvochtigheid en temperatuur snel te kunnen checken.

Led-strip

Hoewel je paddo’s goed zullen groeien onder omgevingslicht, doen ze het nog beter onder een led-strip. Bevestig een lichtlijst met kleefstrips aan de binnenkant van het deksel en boor een extra gaatje in de zijkant voor de draad.

KWEEK ZE!

Kweek Ze!

Met bovenstaande handleiding haal je een fantastische opbrengst binnen. Het kweken van paddo’s is echt een magische ervaring. Je eigen monotub maken lijkt misschien hard werken, maar het betaalt zich al snel uit. Het maakt je echt vrolijk als je het mycelium het substraat ziet koloniseren. En het is nog geweldiger te zien hoe het netwerk boven het groeimedium uitkomt en een matrix van paddo's vormt. Kortom, met een monotub haal je in korte tijd de hoogst mogelijke opbrengst binnen. Succes en veel kweekplezier!

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
How To Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken