Blog
Meer Gezondheidszorg Nodig Door Frequent Cannabisgebruik?
3 min

Meer Gezondheidszorg Nodig Door Frequent Cannabisgebruik?

3 min
Nieuws Onderzoek

Studies tonen aan dat er geen verband is tussen cannabisgebruik en een toegenomen behoefte aan medische diensten of gezondheidszorg. Farmaceutische bedrijven hebben er een gevestigd belang bij om dit soort desinformatie te verspreiden, omdat de verkoop van voorschriftgeneesmiddelen in gebieden waar medicinale marihuana beschikbaar is, gekelderd is.

Een wijs man zei ooit dat er drie dingen zijn die niet lang verborgen kunnen blijven: de zon, de maan en de waarheid. Cannabis wordt al bijna een eeuw met man en macht gedemoniseerd. Door zorgvuldig gecreëerde verhalen over de gevaren van marihuana is het op dezelfde manier geclassificeerd als daadwerkelijk gevaarlijke middelen. Ondanks de sociale en politieke stigma’s omtrent gezondheid die gepaard gaan met marihuana, maken nieuwe studies korte metten met oude mythes die hebben geprobeerd om cannabis uit de schijnwerpers te houden.

Nu cannabis zowel sociaal gezien als in de medische gemeenschap aan acceptatie begint te winnen, is het belangrijk om ons af te vragen of er iets van die vroegere associaties waar is en of er medische gevaren geassocieerd zijn met cannabisgebruik. Maken cannabisgebruikers meer gebruik van gezondheidsdiensten dan anderen? Als de oude verhalen die gepresenteerd zijn in propagandafilms zoals Refer Madness waar zijn, dan zouden we dit zonder twijfel kunnen vaststellen door medische dossiers te bestuderen. Nou, dat is precies wat een groep onderzoekers in de Verenigde Staten gedaan heeft. Nadat ze de medische gegevens van meer dan 174 miljoen volwassen patiënten hebben geanalyseerd, concludeerden ze niet alleen dat cannabisgebruikers niet meer gebruik maken van medische diensten, maar ook dat er totaal geen verband is tussen cannabisgebruik en het gebruik van gezondheidszorg.

DE MYTHEN

Een van de grootste mythes rondom marihuana en gezondheid is dat het een poort vormt naar schadelijkere harddrugs. Dit is keer op keer ontkracht. Dit is niet meer dan bangmakerij om marihuana te linken aan drugs zoals crack en heroïne, wat ongetwijfeld leidt tot meer gebruik van medische diensten en zorgkosten. Veel nationale organisaties die de strijd tegen drugs leiden, zouden graag zien dat mensen denken dat marihuana meer carcinogenen bevat dan een sigaret. Groepen zoals de American Lung Association claimen dat cannabisrokers de rook langer in hun longen houden dan rokers van sigaretten, en dat het gevaar daardoor groter is. Ondanks deze claims is er geen studie geweest die een verband heeft kunnen ontdekken tussen het roken van cannabis en longkanker.

Een andere mythe rondom cannabis is dat het verslavend is. Als je de officiële statistieken mag geloven, leidt het gebruik van marihuana tot een toename in behandeling van verslaving, wat het gebruik van zorgdiensten vergroot. Een gerechtelijk bevel krijgen tot behandeling nadat je betrapt bent met een joint, zou niet moeten gelden als een toename van zorgkosten. De anti-cannabislobby verdraait statistieken en verspreidt verkeerde informatie in een poging om legalisering van cannabis te verhinderen. Ze zullen zelfs zo ver gaan om te zeggen dat cannabis emotionele problemen veroorzaakt, en een toegenomen kans op psychoses en de mogelijkheid tot stemmingsstoornissen zoals een bipolaire stoornis en angsten. Geen van deze claims is de waarheid gebleken.

DE DATA

De afgelopen jaren zijn er verschillende studies uitgevoerd naar cannabisgebruik en de vraag of dit leidt tot een toename van ziekenhuisbezoeken en medische zorg. Een recente studie is uitgevoerd door een groep onderzoekers aan het Medical College in Wisconsin in de VS. Ze hielden een enquête onder een steekproef die representatief was voor 174.159.864 volwassenen. De resultaten zijn wellicht schokkend voor zij die buiten de cannabiscultuur leven: ze ontdekten dat mensen die - zelfs meerdere keren per dag - cannabis gebruiken niet de neiging hebben om vaker gebruik te maken van medische zorg dan zij die geen cannabis gebruiken. Deze resultaten zullen geen verrassing zijn voor zij die cannabis gebruiken ter verlichting.

Een andere groep voerde onderzoek uit onder een steekproef van 589 patiënten. Het merendeel van deze 589 patiënten was in meer of mindere mate cannabisgebruiker. De studie wees uit dat de frequentie van het gebruik onder de patiënten in zo’n grote mate varieerde, dat er geen verband kan zijn tussen de hoeveelheid geconsumeerde cannabis en de behoefte aan gezondheidszorg. Veel van ons weten al heel lang dat cannabis een van de minst schadelijke substanties op de hele planeet is. Het is een opluchting om te zien dat wetenschappelijke data begint te bevestigen wat wij al lange tijd geloofden.

DE REALITEIT

In werkelijkheid heeft cannabis nu al een dramatische invloed op de wereldgezondheid. In de Verenigde Staten is gebleken dat er in staten waar medicinale marihuana legaal is, dramatisch minder sterfgevallen voorkomen als gevolg van een overdosis voorgeschriftgeneesmiddelen. Sinds de legalisering van medicinale marihuana in een aantal Amerikaanse staten is niet alleen de hoeveelheid doden als gevolg van voorgeschreven medicijnen afgenomen, maar is het gebruik van farmaceutische medicijnen in het geheel sterk afgenomen. Je kunt wel zien waarom dit wat onrust veroorzaakt in de hoofdkantoren van de grote farmaciebedrijven. Gemiddeld hebben dokters in staten waar marihuana legaal is jaarlijks 1.826 minder dosissen pijnstillers voorgeschreven. De lange-termijn implicaties op een samenleving die minder medicatie gebruikt maar kiest voor een natuurlijk alternatief zijn desastreus voor het huidige medische industriële complex.

Het Amerikaanse Medicare-systeem bespaarde in alleen al de 17 staten waar medicinale marihuana beschikbaar is zo’n $162 miljoen aan uitgaven. Als dit in de hele VS het geval beschikbaar was, zouden de geschatte besparingen over de $468 miljoen zijn. Het effect van medicinale marihuana is dat het geld vrijmaakt van gezondheidszorgsystemen die nu al overbelast zijn, wat er op zijn beurt toe zou leiden dat meer diensten beschikbaar zijn voor zij die dit echt nodig hebben.

Los van de financiële zorgen van de farmaceutische industrie blijkt cannabis als medische toepassing effectiever te zijn dan elke stomer ooit had kunnen dromen. Naast de reeds bekende toepassingen voor epilepsie, misselijkheid en pijn hebben medische onderzoekers ontdekt dat cannabis kan helpen bij de vernietiging van kankercellen en een aantal levensgevaarlijke aandoeningen kan helpen behandelen. Elke keer dat iemand naar cannabis grijpt voor medicinale verlichting, scheelt dat een persoon die anders de middelen van het gezondheidszorgsysteem zou gebruiken.

CONCLUSIE

Helaas zijn de voordelen van cannabis lange tijd verborgen gehouden door zij die gevestigd belang hadden bij haar ondergang. De politiek rondom cannabis heeft geleid tot de opmars van misinformatie waar de wereld decennialang aan onderworpen is. De propaganda die gepaard ging met de strijd tegen drugs verspreidde zich in de medische en onderzoeksgemeenschappen, die jarenlang onwaarheden hebben verkondigd over marihuana en de effecten op gezondheid en welzijn. In werkelijkheid is marihuana een van de gunstigste planten die de aarde ons heeft verschaft, en onderzoek bevestigt dit. Sterker nog, misschien is marihuana wel het enige dat beter is dan “an apple a day”…

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken