Blog
Onderzoek: Risico's van stoned autorijden overdreven
1 min

Onderzoek: Risico's van stoned autorijden overdreven

1 min

De media wil je laten geloven dat stoners een serieus gevaar op de weg zijn, maar nieuw onderzoek ontdekt dat alle eerdere beweringen over de gevaren zwaar overdreven zijn.

Laten we beginnen met vermelden dat het nooit een goed idee is om niet nuchter in de auto te stappen. Het punt is dat sommige mensen wel degelijk autorijden onder de invloed van cannabis en dit levert natuurlijk munitie voor cannabis prohibitionisten, die beweren dat wiet een piek veroorzaakt in het aantal auto-ongelukken. Maar als je naar plaatsen als Colorado en Washington kijkt, waar cannabis legaal is, moet die piek nog komen. Hoe komt dit? Waarom zien we niet een plaag van stoners die de verkeersveiligheid verstoren? Nou, volgens recentelijk gepubliceerd onderzoek, zijn de gevaren van stoned autorijden zwaar overdreven.

Als we de media moeten geloven, zal autorijden onder invloed van cannabis het risico op het veroorzaken van een ongeluk verdubbelen. Maar zelfs deze verdubbeling van het risico is niets vergeleken met alcohol, omdat een bloed-alcoholconcentratie van 0,10% het risico op een ongeluk tot wel 5 keer verhoogt (500%). Opgemerkt moet worden dat de legale alcohol limiet hier vaak dichtbij komt. In het Verenigd Koninkrijk is dit bijvoorbeeld 0,08%.

HET ONDERZOEK

Nieuw onderzoek trekt de bewering over het verdubbelde risico van cannabis in twijfel. In dit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Addiction, wordt beweerd dat die verhoogde kans op een ongeluk, terwijl stoned, rond de 20-30% ligt en op niet de beweerde 92%. Dit betekent dat stoned autorijden nog steeds gevaarlijk is, en niet moet worden gedaan, maar dat het niet zo gevaarlijk is als wordt gedacht en zeker niet in vergelijking met alcohol. Wederom hebben angstzaaien en hypes de overhand in plaats van rationeel denken.

Oorspronkelijk werd er een meta-analyse uitgevoerd op negen eerder uitgevoerde onderzoeken in dit veld. Dit is waar de 92% vandaan komt. Dit nieuwe onderzoek doet exact hetzelfde, maar deze keer wordt er rekening gehouden met verstorende variabelen, zoals leeftijd en geslacht. Er is ontdekt:

"Het gebruik van cannabis en autorijden onder invloed is gedrag dat vaker voorkomt bij jonge volwassenen en mannen, groepen met sowieso een hoger risico op ongelukken, los van het gebruik. Geschatte kans verhoudingen nemen doorgaans aanzienlijk af na correctie voor deze factoren."

Wat betekent dit? Als je jong bent en/of van het mannelijke geslacht, wordt dit geassocieerd met een hoger risico op het veroorzaken van een ongeluk. Het toeval wil dat het ook waarschijnlijker is dat deze twee groepen cannabis gebruiken. Het komt allemaal terug naar een mate van correlatie, in tegenstelling tot een oorzakelijk verband. Cannabis vergroot het risico, maar lang niet zo sterk als anti-cannabis actievoerders je willen laten geloven.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken