Blog
Psychedelische Retraites: Een Groeiende Gezondheidstrend
3 min

Psychedelische Retraites: Een Groeiende Gezondheidstrend

3 min

Een weekje weg en nieuwe realiteiten ontdekken: klinkt best spannend, toch? Gelukkig worden psychedelische retraites steeds gewoner. Maar helaas zijn ze soms behoorlijk prijzig. In dit artikel verkennen we de wereld van psychedelische retraites en nemen we de voor- en nadelen ervan onder de loep.

Kunnen psychedelica een manier zijn om je gezondheid te verbeteren? Dat is best mogelijk. Psychedelische retraites waren ooit het domein van een niche subcultuur, maar worden steeds populairder bij een grotere groep mensen. Hoewel deze hernieuwde belangstelling niet per se verkeerd is, kun je bij psychedelische retraites ook de nodige vragen stellen.

In dit artikel worden psychedelische retraites onder de loep genomen en het dure prijskaartje dat er soms aan hangt. Lees snel verder!

Een nieuwe ik door een behandeling met psychedelica

Een Nieuwe Ik Door Een Behandeling Met Psychedelica

Een behandeling met psychedelica kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zo kunnen therapeuten en artsen ze in een klinische setting aan hun patiënten voorschrijven, om vervolgens te onderzoeken wat het effect ervan is. Maar psychedelica worden ook op eigen houtje gebruikt, bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving.

Een psychedelische retraite is een van de meest toegankelijke behandelingen met psychedelica. Deelnemers (beginnelingen of ervaren trippers) ontvangen hierbij onder toeziend oog van (hopelijk) ervaren deskundigen in een veilige, ondersteunende en open omgeving een bepaald psychedelicum.

Terwijl psychedelische retraites ooit voorbehouden waren aan een kleine groep mensen, worden ze steeds gewoner en toegankelijker. Er bestaat daarbij nogal wat variatie, van holistische ervaringen opdoen tot pure geldklopperij; oftewel van meer tot jezelf komen en ontsnappen aan het dagelijks leven tot ceremonies die vooral gunstig zijn voor de organisatoren zelf.

Wat gebeurt er precies tijdens een psychedelische retraite?

Wat Gebeurt Er Precies Tijdens Een Psychedelische Retraite?

Vaak vinden retraites plaats in een serene, bijna exotische omgeving, ver weg van het alledaagse leven. De locaties zijn meestal groot en privé, om pottenkijkers of de politie buiten de deur te houden. De deelnemers doen allerlei activiteiten om zich mentaal en lichamelijk voor te bereiden op een psychedelische ervaring. Tot die activiteiten behoren onder andere yoga, meditatie en een streng dieet. Beeldschermen en elektrische apparaten worden zoveel mogelijk vermeden of zijn zelfs verboden.

De belangrijkste gebeurtenis is vanzelfsprekend de psychedelische ceremonie: onder begeleiding van deskundigen gebruiken de deelnemers bijvoorbeeld ayahuasca, paddo's (psilocybine) of LSD. De setting is ten behoeve van de veiligheid en ter ondersteuning zorgvuldig ingericht. Muziek, visuele middelen en eventueel therapeutische aanrakingen spelen daarbij een belangrijke rol. Na afloop wordt de nadruk op integratie gelegd. Dat wil zeggen: het verwerken van de ervaring middels een groepsgesprek, kunstwerken maken of individuele therapie.

Gerelateerd artikel

Set En Setting: Twee Essentiële Factoren Bij Een Psychedelische Trip

Wat wordt als het meest effectieve psychedelicum beschouwd?

Wat Wordt Als Het Meest Effectieve Psychedelicum Beschouwd?

Wat betreft het therapeutisch resultaat bestaat er tussen de diverse psychedelica weinig onderscheid. Het is eerder zo dat binnen de juiste context elk psychedelicum zijn eigen therapeutische waarde heeft. In feite hebben de meeste psychedelica ongeveer hetzelfde effect, hoewel sommige mensen zo hun voorkeur hebben. Hieronder volgt een beschrijving van de vier meestgebruikte middelen.

  • Ayahuasca (DMT): Van een ayahuasca-ceremonie is bekend dat het een diepe, intense ervaring veroorzaakt. Ayahuasca wordt dan ook in veel retraites toegepast, met name in Zuid Amerika. Het actieve stofje in ayahuasca is DMT, en het brouwsel wordt al heel lang in spirituele praktijken in Midden- en Zuid-Amerika gebruikt. Ayahuasca-retraites waren al ver voor andere psychedelische retraites heel gebruikelijk, zij het meer in het geheim.
  • Psilocybine (paddo's): Paddo's zijn over het algemeen tamelijk ontspannend en leiden zelden tot een bad trip. Vandaar dat ze ook erkend worden als therapeutisch middel; in tegenstelling tot sommige andere psychedelica behoud je nog vrij goed het vermogen om te functioneren.
  • LSD: 'Acid' is een sterk soort psychedelicum met diepingrijpende effecten, hoewel het ook therapeutisch potentieel heeft. Vanwege deze effecten moet je er heel voorzichtig mee zijn. In vergelijking met andere psychedelica is de kans op een bad trip groter.
  • MDMA: Hoewel het niet tot de traditionele psychedelica behoort, wordt MDMA in therapeutische sessies steeds meer gebruikt, omdat het een sterk empathisch effect heeft: je wordt niet alleen liever voor anderen, maar ook voor jezelf. In een therapeutische context kan dat heel nuttig zijn. Tijdens psychedelische retraites wordt het echter niet zo vaak gebruikt, mede door de beruchte nawerkingen (de comedown).

Wat kost een psychedelische retraite?

Wat Kost Een Psychedelische Retraite?

De kosten van een psychedelische retraite variëren, afhankelijk van de locatie, duur, en aangeboden luxe. Gemiddeld kost een retraite tussen de € 1200,- en € 12.000,-, maar soms ook meer. Vaak is het zo dat de goedkoopste ook echt als doel hebben om mensen te helpen, terwijl de duurste vooral de organisatoren rijker maken. Goedkopere retraites zijn er ook, maar vaak moeilijk te vinden, omdat er niet altijd in het openbaar voor geadverteerd wordt.

Hieronder volgt een overzicht van de mogelijke kosten:

  • Basis retraite: Een basis retraite kost doorgaans € 1200,- tot € 3500,-. Vaak behelst dit een gemeenschappelijke accommodatie en basisvoorzieningen. Een dergelijke retraite duurt daarbij meestal vier tot zes dagen en biedt alles wat je nodig hebt, maar niet zoveel luxe.
  • Doorsnee retraite: Een doorsnee retraite kost € 3500,- tot € 7500,-. Daarvoor krijg je meestal een eigen kamer, individuele begeleiding en kun je meedoen aan gezonde activiteiten. Je mag hierbij rekenen op een exclusievere ervaring.
  • Luxe retraite: Voor een bedrag van € 7500,- tot € 12.000,- of zelfs nog meer, krijg je een hoogwaardig verblijf met onder andere gastronomische maaltijden. Je mag voor die prijs ook eersteklas dienstverlening en therapie verwachten. Bovendien is het voor de rijken der aarde vaak een mogelijkheid om hun netwerk uit te breiden.

Is een psychedelische retraite veilig?

Is Een Psychedelische Retraite Veilig?

Als het goed georganiseerd wordt, is een psychedelische retraite veilig. Je mag ervan uitgaan dat de organisatoren ervaren zijn en zorgvuldig te werk gaan, en de omgeving geschikt is gemaakt voor een psychedelische ervaring. Een bad trip valt nooit uit te sluiten, maar van de organisatoren mag je verwachten dat ze deskundig reageren als zoiets gebeurt.

Integratie na een ceremonie is bedoeld om je te helpen bij het verwerkingsproces; dit kan ook de eventuele schade van een 'bad trip' beperken. Door de betekenis van een ongemakkelijke ervaring te leren begrijpen en verwerken, kun je er beter mee omgaan en vind je de ruimte om te groeien en te helen.

Paddoshop

Onze Paddoshop biedt een ruim assortiment aan magic truffels, paddokweeksets, sporen prints en meer.

View category

De toekomst van psychedelische ceremonies

De Toekomst Van Psychedelische Ceremonies

Psychedelische retraites zitten in de lift en, hoewel ze zich in een grijs gebied bevinden, er is altijd wel een bij je in de buurt. Ze zijn echter wel vaak erg duur en daardoor soms alleen weggelegd voor de rijken. Maar in dit opzicht kun je ook vertrouwen op de kracht van de samenleving. Waarom zou je bijvoorbeeld niet een eigen 'retraite' organiseren met vrienden of gelijkgestemden? Als jij of iemand in je omgeving ervaring heeft met psychedelica, zal niemand je tegenhouden om een ceremonie zonder winstoogmerk te organiseren. En het zou best eens kunnen dat dit je uiteindelijk meer oplevert dan die dure retraites!

Max Sargent
Max Sargent
Max schrijft al meer dan tien jaar en is de afgelopen jaren in de cannabis- en psychedelische journalistiek beland. Hij heeft allerlei artikelen geschreven voor bedrijven als Zamnesia, Royal Queen Seeds, Cannaconnection, Gorilla Seeds, MushMagic en nog veel meer. Hij heeft dus een brede ervaring in deze branche.
Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken