Blog
Dit Is Rhodiola: De Zenuwversterkende Wortel
2 min

Dit Is Rhodiola: De Zenuwversterkende Wortel

2 min

Rhodiola is een veelzijdige wortel die veel te bieden heeft. Regelmatig gebruik ervan kan een heleboel voordelen opleveren, van hulp bij zwakke zenuwen tot een verbeterd cognitief functioneren – het is dus de moeite waard om te onderzoeken.

Rhodiola staat ook bekend als de ‘Gouden Wortel’ en is een legale, niet-toxische en nuttige wortel die in de koude gebieden van Europa, de arctische zone en Azië in het wild voorkomt. De wortel heeft in Scandinavische culturen vele prijzen gewonnen en wordt in Rusland en het Verre Oosten veel gebruikt.

Rhodiola staat bekend als een adaptogeen, dat betekent dat hij de individuele constitutie aanpast om de weerstand tegen spanning te verhogen – allemaal zonder het normaal biologisch functioneren te beïnvloeden. Hierdoor kan het lichaam als geheel profiteren.

De voordelen van het consumeren van Rhodiola:

1. Rhodiola helpt het lichaam met spanningen om te gaan

Spanningsituaties zijn onvermijdelijk. Wat je ook doet in het leven, je zult af en toe perioden van spanning ervaren, dat is natuurlijk. Als je op effectieve wijze omgaat met die spanning en de impact ervan op je lichaam vermindert, kun je veel beter een gezond leven leiden.

Als adaptogeen biedt Rhodiola goede hulp om hiermee om te gaan, want het verhoogt de algehele resistentie van het organisme tegen spanning. De adaptogene kwaliteiten van Rhodiola helpen om de reactie van het sympathische zenuwstelsel in balans te brengen met die van het parasympathische zenuwstelsel. Als een van deze twee systemen niet in overeenstemming is met het andere, kan dat leiden tot stressvolle situaties, die ons een moe, neerslachtig en overweldigend gevoel bezorgen.

2. Rhodiola werkt opbeurend

Rhodiola verhoogt de sensitiviteit van onze hersencellen voor dopamine en serotonine. Hierdoor geeft Rhodiola ons een mentale boost, verbetert het het geheugen, de focus, stemming en het genot (enkele zaken waar dopamine een rol bij speelt). Daarom wordt het traditioneel gebruikt in bijvoorbeeld Rusland en Scandinavië. In die gebieden kunnen omgevingsfactoren zoals weinig lichturen je een somber gevoel geven. Dit opbeurende vermogen heeft ertoe geleid dat Rhodiola gezien wordt als een natuurlijke remedie voor een goede gemoedstoestand . 

3. Rhodiola vergroot het uithoudingsvermogen en helpt bij vermoeidheid

Als adaptogeen kan Rhodiola je uithoudingsvermogen voor fysieke inspanning vergroten en helpen wanneer je je lusteloos voelt. Rhodiola gevat geen cafeïne, maar verhoogt wel op effectieve wijze je energie, en daarom wordt het vaak gebruikt door Russische atleten. Rhodiola doet dit door het gehalte aan ATP en kreatine fosfaat in het lichaam te verhogen. Het verhoogt ook de aanmaak van eiwitten die helpen microscopische schade te herstellen die tijdens het sporten wordt veroorzaakt. Al deze kenmerken samen vormen een best nuttige combinatie.

4. Rhodiola kan je helpen af te slanken.

Het vergroot de activiteit van HSL (hormoon-sensitieve lipase) enzymen. Deze zorgen ervoor dat het lichaam betere toegang heeft tot de vetopslag, en zo kan het lichaam beter energie vrijmaken, energie die normaal moeilijk bereikbaar is, bijvoorbeeld de energie die in de cellen van onze buik zit opgeslagen.

5. Rhodiola kan als afrodisiacum werken

Rhodiola schijnt lustopwekkende effecten te hebben, dit is dus nog niet bewezen. Het kan ook een gevolg zijn van de algehele stimulatie van je welzijn en de vermindering van spanning, wat je een energiek en vrolijk gevoel bezorgt – dat weer tot een verhoogd libido leidt.

Rhodiola gebruiken

De makkelijkste manier om Rhodiola in te nemen is in de vorm van een tinctuur of capsule. Rhodiola heeft een aangename smaak, net als van rozen. 

Rhodiola is een krachtig kruid. Het is een uiterst effectieve tonic die rust geeft aan zwakke zenuwen en energie geeft zonder dat je het gejaagde effect van cafeïne ervaart. Als je een boost nodig hebt, probeer dan deze wortel eens.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken