Blog
Rusland verbiedt Wikipedia vanwege hasj pagina
2 min

Rusland verbiedt Wikipedia vanwege hasj pagina

2 min
In hun kruistocht tegen het internet, heeft Rusland tijdelijk Wikipedia verbannen over een pagina over Charas, een Indiase vorm van hasj.

Recentelijk heeft Rusland Reddit in de ban gedaan, waardoor Russische gebruikers de site niet konden bezoeken, allemaal vanwege een artikel van twee jaar oud waarin wordt uitgelegd hoe je magische paddestoelen moet kweken. Nu zijn de Russische autoriteiten nog een stapje verder gegaan. Ze hebben tijdelijk Wikipedia geblokkeerd, omdat er een informatiepagina op staat over een bepaald type hasj.

Al deze onzin is gestart door een vonnis van een rechtbank in een klein, zuidelijk Russisch dorpje; de rechter beval dat de wikipagina moest worden neergehaald. De reden hierachter is dat de pagina schadelijke informatie bevat (dat is niet het geval, maar daar komen we zo op terug). Dit leidt ons naar de Roskomnadzor. Dt is een waakhond van de regering die verantwoordelijk is voor het toezicht op de media. Het komt erop neer dat deze gasten ervoor zorgen dat het bevel wordt gehandhaafd. Het probleem is echter dat de meeste Russische ISP's de technologie niet hebben om een individuele pagina te blokkeren op een website die https encryptie gebruikt, zoals Wikipedia doet. Het antwoord van Roskomnadzor? Ban alles!

Als een gevolg hiervan was Wikipedia op 24 augustus niet toegankelijk voor vele Russen. Het verbod werd echter snel ontbonden en de toegang werd hersteld voor de meeste gebruikers dit doorhadden. Mensen die het verbod wel doorhadden, kregen een Wikipedia pagina te zien, waarin werd vermeld hoe de blokkade kon worden omzeild. Volgens Roskomnadzor werd het verbod opgeheven omdat de informatie over hasj werd geredigeerd. Een woordvoerder van Wikipedia heeft gezegd dat de pagina onveranderd blijft.

DE SPIRITUELE TOEPASSINGEN VAN HASJ, EEN GEVAAR VOOR ONS ALLEMAAL

Waarom wilden de Russische autoriteiten de pagina eigenlijk verbieden? Je zou denken dat de pagina misschien gedetailleerde informatie over de productie bevatte, of manieren waarop het wordt gesmokkeld. Nee, de Charas Wiki pagina vestigt voornamelijk de aandacht op de historische en spirituele toepassingen van dit bepaalde type hasj. Dus waarom een plotselinge nationale interesse in wat, eerlijk gezegd, een vrij obscure pagina is over een niche vorm van hasj?

EEN VERBORGEN MOTIEF?

De overheid van Poetin houdt niet van het internet. Dit is geen geheim en zijn overheid blokkeert nu alles wat beschouwd wordt als "ongewenst". Het probleem is echter dat het internet niet zomaar met een druk op de knop kan worden uitgeschakeld. Sommige Russische journalisten speculeren dat deze zet, net zoals vele andere internationale Russische acties, een tactisch vertoon van wapens is. Https encryptie zorgt ervoor dat de Russische autoriteiten het moeilijk hebben het internet te beheren, dus door spierballen te laten zien en sites die het gebruiken te laten merken dat ze een mogelijke ban kunnen krijgen, worden sites, zoals Wikipedia, gedwongen om de encryptie techniek langzaam maar zeker aan de kant te zetten.

Deze trend kan ook bij Facebook worden gezien. Facebook heeft opdracht gekregen de servers van Russische gebruikers in Rusland zelf te onderhouden, waardoor de staat toegang krijgt tot de inhoud voordat deze versleuteld wordt.

Wat de reden ook is, zo'n zet is natuurlijk belachelijk. Wikipedia is een van de grootste websites ter wereld en kan niet gemakkelijk worden geweigerd. En als dit wel zo was, zijn er duizenden forums waarin wordt uitgelegd hoe deze drugs worden gemaakt en gebruikt. Net zoals het verbod zal ook het censureren van het internet niet werken!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken