Blog
Skunk veroorzaakt psychose, ja hoor!
3 min

Skunk veroorzaakt psychose, ja hoor!

3 min
Effects News
Recent werd er een onderzoek gepubliceerd waarin het verband tussen diverse soorten cannabis en psychose werd onderzocht. De media had de tijd van haar leven, maar is het echt zo erg als ze je willen laten geloven?

Natuurlijk niet! Dit nieuwe onderzoek barst van de fouten en is grotendeels verkeerd uitgelegd, zodat het past bij het anti-cannabis paniek zaaien dat zo populair is in Groot-Brittanië, waar het onderzoek is uitgevoerd. Het onderzoek zelf vergelijkt een groep eerste-psychose patiënten met een controle groep uit de algemene populatie, allemaal afkomstig uit hetzelfde gebied in Londen. Vervolgens werd de deelnemers gevraagd of ze cannabis gebruikten, hoe vaak en welke varianten.

Hierdoor werd vastgesteld dat waarschijnlijker was dat patiënten met psychoses dagelijks skunk varianten gebruikten, terwijl personen die hasj gebruikten niet meer risico liepen dan niet-gebruikers. Met deze resultaten, schatten de auteurs van het onderzoek dat 24% van de psychose gevallen konden worden voorkomen als er geen cannabis werd gebruikt. Tegelijkertijd beweren de auteurs duidelijk dat er geen causale relatie is. We weten niet hoe dit kan, omdat dit een duidelijke tegenstelling is, maar toch dook de media bovenop dit beetje informatie, waarbij de koppen schreeuwden: "Cannabis verdriedubbelt het risico op psychose" en "Supersterke cannabis verantwoordelijk voor een kwart van de nieuwe psychose gevallen." Wederom neemt de sensatiezucht het weer over van de rationaliteit. Zelfs de Home Office, een van de leidende overheidsinstanties in het Verenigd Koninkrijk, deed hier vrolijk aan mee en verklaarde dat dit een prachtig voorbeeld is van waarom cannabis illegaal moet blijven!

WAAROM DE MEDIA EN HOME OFFICE GEEN GELIJK HEBBEN: EEN ZEER GEBREKKIG ONDERZOEK

Allereerst betekent een verband nog geen oorzaak en, eerlijk is eerlijk, de auteur erkent dit ook. Het kan zomaar zijn dat personen die worstelen en risico lopen op een psychose, naar cannabis grijpen.

Dit is echter niet het enige dat verkeerd is aan dit onderzoek. Heel simpel gezegd was dit een enquete, waarin mensen werd gevraagd naar hun cannabis gebruik. Er is maar weinig wetenschappelijk controle, omdat de antwoorden onderhevig zijn aan de persoonlijke interpretaties van elke deelnemer. Ze zijn niet geobserveerd, er zijn geen monsters getest in een lab en er is ook niets geverifieerd van wat gezegd is.

Dan is er nog het feit dat de onderzoekers weinig rekening houden met variabelen. Ze erkennen dat blanke mannen, migranten en zware rokers meer risico lopen een psychose te ontwikkelen en houden hier rekening mee bij hun resultaten. Ze houden echter geen rekening met zaken als alcoholgebruik (waarvan recent is aangetoond dat dat ook de ondergang was van een ander, gelijksoortig onderzoek), erfelijke factoren, sociaal-economische factoren, leeftijd, andere drugs en stress. Deze kunnen allemaal een gigantisch effect hebben op deze uitgebreide en ongecontroleerde onderzoeksmethode en een groot gat slaan in de deugdelijkheid van de resultaten.

HOE ZIT HET MET HASJ?

Wat we enorm interessant vinden aan dit onderzoek, is dat ze ontdekten dat hasj geen verhoogd risico op een psychose levert. Hasj is van nature een soort van cannabis concentraat. De onderzoekers en media praten erover alsof het een aparte variant cannabis is, maar hasj kan worden gemaakt van elke verkrijgbare variant. Als het gemaakt is van dezelfde skunk die de zogenaamde psychose veroorzaakt, zou de hasj in theorie sterker moeten zijn en ook het risico op een psychose moeten vergroten.

Natuurlijk IS niet alle hasj sterker dan de op straat verkrijgbare marihuana, het zou onzuiver kunnen zijn gemaakt en van spul van extreem lage kwaliteit, maar in theorie en gram voor gram, zou hasj sterker moeten zijn.

ZE HEBBEN OOK IETS GOED GEDAAN

Hoewel de resultaten van dit onderzoek gebrekkig zijn, hebben ze ook iets goed gedaan, al is het alleen in principe: Ze hebben het verschil beoordeeld tussen de twee "types" cannabis. Hoewel lijkt of ze niet echt hebben begrepen wat hasj is, is dit wel het eerste onderzoek dat daadwerkelijk probeert een verschil te beoordelen, in plaats van alle cannabis op een grote hoop te gooien. Het is zeker iets dat moet worden aangemoedigd, omdat het een beter inzicht kan geven in hoe verschillende cannabinoïden verhoudingen, zoals het THC/CBD gehalte, werken op het lichaam.

HOE CANNABIS EEN PSYCHOSE KAN VOORKOMEN

We springen even van het ene extreme naar het andere, want er zijn ook recente bevindingen gedaan, waarin werd aangetoond dat cannabis kan worden gebruikt als behandeling voor een psychose. De sensatiezoekende media en overheidsinstanties zouden zich moeten schamen, want het is meer dan slechts een simpele theorie: De Britse GW Pharmaceuticals testen op dit moment de dempende aard van CBD, een van de belangrijkste cannabinoïden in cannabis, op psychoses. Gehoopt wordt dat ze, door deze testen een op cannabis gebaseerd voorgeschreven geneesmiddel mogen vrijgeven om actief psychoses te bestrijden.

Hoe dan ook, het is belangrijk dat je niet alles gelooft wat je leest. Kijk naar het daadwerkelijke onderzoek zelf en vorm dan je eigen mening. Ondanks dat er een groeiende steun is voor gelegaliseerde cannabis in het Verenigd Koninkrijk, blijft de media ver achter met haar paniek zaaiende tactieken. Speel dus niet mee met dit potje paniekvoetbal!


Read more about
Effects News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken