Blog
Cannabis Kniptechnieken En Tips
3 min

Top 4 Snoeitechnieken Voor Je Cannabis Planten

3 min

Zou je een dikkere lading wiet kunnen gebruiken? Natuurlijk! We laten je 4 snoei technieken zien voor een hogere opbrengst die door pro kwekers tientallen jaren zijn gebruikt om de topproductie te stimuleren. Geef deze 4 snoei methoden een kans, of je nu een kleinschalige kweker of commerciële teler bent.

WAAROM ÜBERHAUPT WIET SNOEIEN?

Cannabis planten natuurlijk kweken, zonder aansturing of snoeien, kan leiden tot een heel succesvolle oogst. Echter, dit geldt eigenlijk alleen voor twee soorten wiettuinen. De ene is een discrete en ruime tuin met voldoende natuurlijk zonlicht en warm weer. De tweede is binnen met een SOG van ten minste 1m² in omvang.

In het eerste geval is snoeien of aansturing niet vereist wegens de natuurlijke verplaatsing van de zon. Terwijl de aarde om de zon draait, is de hoek waaronder de buitenwietplant zonlicht ontvangt constant in beweging. Om die reden krijgt de complete plant een fatsoenlijke hoeveelheid aan stralen op ieder moment van de dag.

Het tweede geval kan in feite op elke binnen kweekruimte van toepassing zijn, als de kweker eenmaal besloten heeft te gaan voor de SOG of Sea of Green methode. Dit vereist grote aantallen wietplanten dicht op elkaar gedrongen in vierkanten potten/bakken om de volledige kweekruimte te vullen. Een korte vegetatieve cyclus wordt toegepast om een vlugge opbrengst te garanderen en de algehele planthoogte te beperken.

Stekken zijn het meest effectief, maar stabiele, uniforme indica’s of autoflowering soorten gekweekt vanuit zaad kunnen ook volstaan. Hierbij is er eveneens geen noodzaak om te snoeien. Elke cannabisplant in een SOG produceert meestal een enkele, stevige, langwerpige top en een paar zijtakken.

4 SNOEITECHNIEKEN OM JE OPBRENGST TE VERHOGEN

4 Cannabis Snoeitechnieken Om Je Opbrengst Te Verhogen

Het alternatief voor binnenteelt met een hoog volume of het kweken van wietbomen buiten, is het toepassen van snoei technieken. Snoeien voor een grotere opbrengst is niet de verboden kennis van de “Meester Kweker”. Elke teler van ieder niveau kan ermee experimenteren. De volgende 4 snoei technieken verhogen je opbrengst indien je ze correct uitvoert.

Let dus goed op bij het volgende stuk en reinig je snoeischaar. Onthoud, oefening baart kunst – je oogst hangt ervan af.

TOPPEN

Toppen Van Cannabis Planten

Toppen is de eenvoudige manier om het aantal hoofdtoppen te verdubbelen. Verwijder simpelweg de apicale top van de hoofdstam met een schone schaar of voorzichtig met je vingers. Zorg dat je deze techniek tijdens de vegetatieve groeifase toepast. Bij voorkeur als de planten een hoogte van 30cm hebben bereikt.

De twee scheuten daar direct onder ontwikkelen vervolgens twee hoofdtoppen. Bovendien stimuleert het toppen van cannabisplanten de verspreiding van hormonen over de takken. Dat moedigt ze aan om krachtiger te groeien. Deze techniek helpt je wiet een meer struikvormig profiel te krijgen. En het kan herhaald worden om de kweekruimte op te vullen.

De keerzijde van het toppen, is de minimale week aan hersteltijd, wat vervolgens de vegetatieve groeiperiode verlengt. De periode duurt langer mocht je kiezen om de planten meerdere malen te toppen, of zelfs enkele lange, zijtakken bij te snoeien. Ook is toppen ongeschikt voor autoflowering variëteiten aangezien deze snel floreren.

LAGERE TAKKEN KNIPPEN

Lagere Takken Knippen Cannabis

Wellicht het meest eenvoudige experiment voor de beginnende kweker is om zich te richten op het knippen van wat lagere aanwas. Lage takken wegknippen, kan het best worden gedaan in de vegetatieve fase. Het is van belang om op beheerste wijze te knippen en niet te veel zijtakken en bladeren te verwijderen.

De eerste paar takken kunnen verwijderd worden en op slimme wijze benut worden. Waarom zou je stekken geen kans geven? Na drie tot vier weken van de vegetatieve groei is het een goed idee om de twee laagste setjes takken te verwijderen om de luchtstroming te bevorderen.

Het knippen zorgt er tevens voor dat de cannabisplanten hun energie richten op de top gedeelten dichter bij het licht. De lagere scheuten zijn het oudst en hebben een goede kans om wortel te schieten als stekken. Verspil ze niet. Combineer knippen met een kloonexperiment om gewasrotatie te faciliteren.

Gerelateerd artikel

Snoeien: Alles Wat Je Dient Te Weten

Te veel knippen veroorzaakt stress bij de planten en kan de groei vertragen of hermafrodieten opleveren, dus doe het niet overmatig. Timing is erg belangrijk als het aankomt op knippen. Vroeg snoeien als de planten jong zijn, kan riskant zijn. Vergelijkbaar kan het problematisch zijn om tijdens de bloei te knippen.

Weken 3 en 4 van de vegetatieve groei zijn een veilige optie met weinig risico's waarbinnen je wat knipwerk voor een hogere opbrengst kunt uitvoeren. De techniek is geschikt voor grotere, vierde generatie autoflowering of SuperAuto variëteiten.

FIMMEN

FIMMEN van cannabis planten

De FIM methode of “Fuck I Missed” is een per ongeluk ontdekte variant van de toptechniek, vandaar de naam. Verwijder simpelweg 75% van de bovenste top of het uiteinde van de hoofdstam; dat is fimmen. Net als bij toppen, kan de kweker kiezen voor het gebruik van zowel een schaar als zijn vingertoppen. De meesten verkiezen om te knijpen bij het fimmen aangezien netjes knippen niet het primaire doel is.

De aangename, opbrengst stimulerende beloning van fimmen is vier of meer nieuwe hoofdscheuten, in plaats van twee bij zorgvuldig toppen. Wederom wordt deze techniek niet aanbevolen voor auto’s.

Gerelateerd artikel

Cannabis Fimmen: Alles Wat Je Weten Moet

LOLLIPOPPEN

Lollipoppen is een andere snoei techniek voor een hogere opbrengst die zichzelf beter leent voor het knijpen met de vingers dan het gebruiken van een schaar. Het grote verschil hierbij is dat je moet wachten tot de bloei voordat je begint te snoeien. Door een cannabisplant in week 3 of 4 van de bloei te lollipoppen, geef je de takken het uiterlijk van een stel lolly’s.

De lagere top gedeelten weghalen en alleen de bovenste overlaten om volle toppen te produceren, zorgt ervoor dat de cannabisplant een topzware structuur krijgt. Een beetje zoals een donkergroene lolly. Net als bij de vorige drie technieken, kan lollipoppen het beste worden toegepast in combinatie met de ScrOG methode.

Sterker, lollipoppen is in wezen onmisbaar voor een Screen of Green. Alle energie van de plant wordt gericht op de toppen en je verspilt geen enkel licht aan bladerige, lager gelegen toppen. Hierdoor verbetert lollipoppen zowel de kwaliteit als de kwantiteit van hoogwaardige toppen. Minder bladeren en dikkere toppen ontwikkelen zich. Bovendien krijg je, in plaats van te bedenken wat je met het overgebleven knipafval en de popcorn toppen doet, niks anders dan A-klasse kruid.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken