Blog
Cannabis liefdadigheid UK
2 min

UK: Cannabis Onderzoeksinstelling afgewezen door commissie

2 min
Nieuws Wetgeving

Vergeleken met andere landen, loopt de UK achter als het gaat om cannabis onderzoek. Hoewel elders vooruitgang wordt geboekt inzake de medicinale voordelen van cannabis, heeft de Charity Commission in de UK het verzoek voor de oprichting van de International Cannabinoid Research Foundation afgewezen omdat dit niet in het voordeel van het volk is.

Verschillende landen op de wereld zien enorme vooruitgang als het gaat om cannabis onderzoek en beleid. Landen als de Verenigde Staten, Australië, Israël en de Tsjechische Republiek maken cannabis beschikbaar voor patiënten om alternatieven te kunnen aanbieden voor de behandeling van diverse gezondheidsaandoeningen. Om deze reden is het des te verrassend om het Verenigd Koninkrijk zo ver achter te zien lopen.

Nu de veranderingen in cannabis wetgeving en acceptatie door de rest van de wereld zwieren, is de bijdrage van het Verenigd Koninkrijk opvallend als het gaat om cannabis onderzoek, zoals studies en financiering, maar helaas vanwege de schitterende afwezigheid.

Een reden hiervoor is het feit dat de Britse wet cannabis nog steeds als illegale stof beschouwt, maar het Verenigd Koninkrijk is niet het enige land waar dit het geval is en waar onderzoek wordt beperkt. Andere landen, zoals Spanje en Israël, hebben grote onderzoeksprojecten lopen en kunnen profiteren van een gestegen interesse uit de wetenschapshoek als het gaat om medicinaal cannabis gebruik. In het Verenigd Koninkrijk bestaat niet eens een toegewijd centrum voor dit soort onderzoeken.

Jeff Ditchfield, een Britse cannabis activist, is van plan dit te veranderen. Als de oprichter van de eerste cannabis cafés in het land, enkele jaren terug, heeft hij onlangs toestemming gevraagd aan de Charity Commission om de International Cannabinoid Research Foundation (ICRF) op te richten.

Jeff Ditchfield

Zijn doel is geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar de medische toepassingen van cannabis en cannabinoïden, dus precies dat onderzoek wat ontbreekt in het Verenigd Koninkrijk. Na een slepende aanvraagprocedure en ietwat cynische reacties, waarin gevraagd werd of hij wel wist dat cannabis illegaal was, werd zijn aanvraag afgewezen. De commissie beweerde dat zijn onderzoek "niet in het belang van het publiek was" en dat, vanwege de illegaliteit van cannabis, enige activiteiten ondernomen door de ICRF politiek van aard zouden zijn en dus niet onder liefdadigheid vallen.

De weigering van de oprichting omdat het onderzoek niet in het voordeel van het publiek zou werken, is opmerkelijk, zo niet ronduit verbijsterend.

ALS HET OM CANNABIS GAAT, LAAT DE POLITIEK ALLE LOGICA VAREN

Je kan niet om het gevoel heen dat de bevindingen en de uiteindelijke weigering van de Commissie uitsluitend gebaseerd zijn op de politiek en niet zozeer op logica. Het lijkt te worden gesuggereerd dat, vanwege de illegaliteit van cannabis, verband houdend onderzoek per definitie niet gunstig is. Dit kan duidelijk worden beschouwd als voorbeeld van hoe het verbod de vooruitgang beperkt en hoe overheden vaak gezond verstand en logica inruilen ten gunste van hun politieke standpunt.

Het probleem is hier natuurlijk dat de ICRF geld zou hebben opgehaald voor het onderzoek naar cannabis, met het doel kennis te verbreden en dit punt lijkt door de commissie compleet gemist te zijn. Ditchfield heeft zelfs nog uitgelegd dat de ICRF onderzoek zou uitvoeren zoals reeds elders wordt gedaan, bijvoorbeeld in Spanje waar wetenschappers de anti-kanker eigenschappen van cannabis proberen vast te stellen, in plaats van actie te voeren voor een verandering van de wetten.

WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN VOOR ONDERZOEK NAAR CANNABINOÏDEN IN HET VERENIGD KONINKRIJK?

Je zou het eens kunnen zijn met de beslissing van de Charity Commission, maar als gevolg hiervan ontstaan dan ook vragen over het werk van andere stichtingen, waaronder de Cancer Research UK (CRUK).

Volgens Ditchfield is er een gigantisch gebrek aan onderzoek naar cannabinoïden en kanker in het Verenigd Koninkrijk. Het is belangrijk dit te vermelden omdat we nu in laboratoriumproeven veelbelovende bevindingen zien uit dit onderzoeksveld.

Cannabisonderzoek

Het is verbazingwekkend als je weet dat Cancer Research UK de huidige staat van onderzoek op hun website vermeldt. Hieronder staan ook links en artikelen over lopende onderzoeken naar cannabinoïden en kanker, onderzoeken die door CRUK zijn gefinancierd. De voor de hand liggende tegenstelling hier is natuurlijk dat CRUK onderzoek doet met dezelfde "illegale stof", de reden waarom de aanvraag van Ditchfield werd afgewezen.

Dan rest natuurlijk nog de vraag waarom de Commissie dit soort nuttige onderzoeken wel blokkeert voor de ene organisatie en niet voor de andere. Voor sommigen lijkt het er bijna op alsof de overheid zich actief verzet tegen het vinden van wetenschappelijke bewijzen voor de medicinale voordelen van cannabis, misschien omdat dit zou aantonen dat hun huidige standpunten over cannabis kant noch wal raken.

 

         
  Georg  

Geschreven door: Georg
Georg, gevestigd in Spanje, is een geek die veel tijd besteedt aan zijn computer maar ook aan zijn tuin. Met een vurige passie voor het kweken van cannabis en het onderzoeken van psychedelica, is Georg helemaal thuis in alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken