Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Wat is E-liquid?

E-liquid, ook bekend als vloeibare nicotine of e-juice, is de vloeistof die in een e-sigaret gevaporiseerd wordt. Er zijn veel verschillende vloeistoffen verkrijgbaar op de markt, allemaal met verschillende smaken, kracht en kwaliteit. Als je precies weet wat ze zijn, kun je ze goed onderscheiden en begrijpen hoe ze je vaporising-ervaring beïnvloeden.

Bekijk de verschillende e-liquids verkrijgbaar bij Zamnesia

De basis

E-LiquidE-liquids zijn normaal gesproken verkrijgbaar in één of twee vormen: in een fles, om het vloeistofreservoir bij te vullen, of in een voorgevulde cartridge, die je weggooit als hij leeg is. De flessen zijn op de lange termijn goedkoper, want normaal gesproken kun je hier veel meer mee roken dan met een cartridge. Cartridges zijn ook veel minder milieuvriendelijk, want ze moeten vaak vervangen worden, en dat zorgt voor afval.

Een e-liquid is gemaakt van drie basisbestanddelen. Dit zijn nicotine, een smaakstof en een oplosmiddel.

Nicotine

Nicotine is het hoofdbestanddeel van iedere tabaksigaret en het is de belangrijkste reden waarom mensen roken. Het is een stimulerend middel en veroorzaakt een alert gevoel en tegelijkertijd ontspanning. Dat een e-sigaret deze kick kan veroorzaken zonder dat er teer of andere stoffen die met het roken van tabak geassocieerd worden aan te pas komen, is een van de grootste voordelen. Het is overigens ook mogelijk om e-liquids te vinden zonder nicotine. Bij deze gaat het puur om de smaak. De kracht van een e-liquid kan enorm variëren. E-liquids kunnen verschillende hoeveelheden nicotine bevatten, dat varieert van winkel tot winkel. Bij de meeste e-liquids wordt aangegeven hoeveel mg teer erin zit. Als een e-liquid bijvoorbeeld een kracht heeft van 18 mg, betekent dat, dat 1 ml vloeistof 18 mg teer bevat. De hoeveelheid nicotine in de vloeistof wordt normaal gesproken verdeeld in drie groepen: light, gemiddeld en sterk.

Smaak

Aangezien je geen tabak nodig hebt en nicotine zelf geen smaak heeft, kunnen de fabrikanten elke smaak toevoegen die ze maar willen. Natuurlijk is het mogelijk om e-liquids met tabaksmaak te krijgen, voor degenen die van de smaak houden; maar je kunt ook een heleboel andere heerlijke en intrigerende smaken krijgen en zo de ervaring verbeteren.

Oplosmiddel

Dit bestanddeel van de e-liquid wordt om twee redenen gebruikt. Ten eerste wordt het gebruikt om de oplossing zodanig te verdunnen dat de andere bestanddelen in de juiste verhouding aanwezig zijn. Ten tweede is dit het bestanddeel dat gevaporiseerd wordt, het brengt de smaak en nicotine naar je mond en longen. De drie belangrijkste soorten vloeistoffen zijn:

Propyleen Glycol – Propyleen glycol is een voedseladditief van farmaceutische kwaliteit dat ook gebruikt wordt in astma-inhalers. Het is veilig voor gebruik en staat geclassificeerd als GRSS (algemeen als veilig aanvaardde substantie) door de Federal Drug Administration van de VS. Het is de glycol in de e-liquids die de ‘throat hit’ produceert.

Plantaardige Glycerine – Plantaardige glycerine is een ander voedseladditief dat vaak gebruikt wordt als aanvulling op propyleen glycol om e-liquids te maken. Het voegt een beetje zoetheid toe en het verbetert de kwaliteit van de damp.

Glycerine op waterbasis – Dit is een veel minder gebruikt oplosmiddel. Het is een farmaceutisch ingrediënt van hoge kwaliteit dat verdund is met gedeïoniseerd water.

Kwaliteitscontrole

Hoewel veel bedrijven e-liquids hebben met dezelfde smaken, kan de kwaliteit ervan verschillen. Dit kan voor wat betreft zowel nicotine als de smaakstof, en dit zorgt ervoor dat sommige e-liquids beter of slechter smaken dan andere met dezelfde smaak. Een goed voorbeeld van een merk dat een geweldige balans tussen zijn ingrediënten heeft is Stigx. Hun e-liquids zijn gemaakt van hoogwaardige, farmaceutische instrumenten en hebben een lekkere smaak.

Je kunt beter voorzichtig zijn met bedrijven die diacetyl in hun vloeibare nicotine hebben. Hoewel diacetyl veilig geconsumeerd kan worden (het wordt gebruikt als smaakmiddel in popcorn), kan het wel gevaarlijk zijn als je het gedurende lange tijd inhaleert.

 

Zamnesia