Groene Gunpowder-Thee: Alles Wat Je Weten Moet

Alles Over Groene Gunpowder-Thee

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Gunpowder-thee is een groene theesoort. Liefhebbers zijn er dol op vanwege de bijzondere, rokerige smaak ervan. Leer hier alles over gunpowder-thee!

WAT IS GUNPOWDER-THEE?

Gunpowder-thee is een Chinese groene thee. De bladeren zijn daarbij tot kleine balletjes gerold om versheid en smaak te behouden. De smaak is rokerig en opvallend. Liefhebbers van thee beschrijven de nasmaak als "koperachtig". Gunpowder-thee behoort tot de populairste groene theesoorten ter wereld.

De unieke naam van gunpowder-thee heeft alles te maken met de mysterieuze oorsprong ervan. In China noemt men het "parelthee". Dit verwijst naar de parel- of kraalachtige, gerolde bladeren. Sommigen geloven dat de thee zijn Engelse naam dankt aan de kleine, ronde blaadjes die lijken op buskruit of omdat deze "exploderen" bij het theezetten. De rokerige smaak heeft er wellicht ook iets mee te maken. Anderen denken dat de naam geïnspireerd is op het Chinese woord voor "vers gezet" (gang pao de).

GUNPOWDER-THEEËN

GUNPOWDER-THEEËN

Er bestaan diverse soorten gunpowder-thee:

Chinese Pingshui

Chinese Pingshui is de originele en bekendste gunpowder-thee. Deze bevat grote parels met een prachtige kleur. Vergeleken met de meer delicate, Japanse groene theeën, zet je hiermee een gedurfde, aromatische infusie.

Formosa

Formosa-gunpowder is een thee die afkomstig is uit Taiwan. Het aroma is uitgesproken in vergelijking met de gunpowder van het Chinese vasteland. Taiwanese Formosa vind je daarbij vaak in de vorm van verse of geroosterde Oolong. De smaak is sterk en aards en de thee bevat veel cafeïne.

Ceylon

Ceylon-gunpowder kweekt men op grote hoogten in Sri Lanka. Deze unieke omgeving garandeert een rijk, smakelijk brouwsel. De thee bestaat daarbij uit strak verpakte parels.

Andere theesoorten rolt men ook tot "gunpowder". Voorbeelden zijn Huang Guanyin, Chun Mee, Tieguanyin en Dong Ding. Er zijn ook andere Oolong- en Jasmijn-varianten.

GESCHIEDENIS EN OORSPRONG VAN GUNPOWDER-THEE

GESCHIEDENIS EN OORSPRONG VAN GUNPOWDER-THEE

Net als alle andere theesoorten, vindt gunpowder zijn oorsprong in China. Het werd voor het eerst geproduceerd in de provincie Zhejiang tijdens de Tang-dynastie, 618-907 n.C. Inmiddels verbouwt men de thee ook in andere provincies in China en Taiwan. Een interessant feitje is dat gunpowder-thee ouder is dan buskruit (gunpowder). Buskruit werd namelijk in 900 n.C. uitgevonden in China.

De Europeanen leerden in de 16e eeuw voor het eerst over thee. De meest gebruikte types waren daarbij groene theeën, waaronder de stevige "gunpowder"-thee. Dankzij de strak gerolde bladeren, was deze thee zeer geschikt voor de lange reis van China naar Europa. In Europa consumeren we gunpowder-thee dus al een behoorlijke tijd.

VOORDELEN EN BIJWERKINGEN

GUNPOWDER-THEE: VOORDELEN EN BIJWERKINGEN

Gunpowder-thee wordt gemaakt van groene thee (Camellia sinensis). Deze is bijzonder rijk aan polyfenol, een micro-nutriënt met krachtige anti-oxidante effecten. Het beschermt tegen vrije radicalen en ouderdomsverschijnselen. Groene thee bevat ongeveer 30% polyfenolen.

Een artikel uit 2016, gepubliceerd in the International Journal of Cardiology, weerlegt het bewijs dat groene thee het hart ondersteunt en dat het is gunstig voor de bloeddruk.

Naast de mogelijke voordelen van groene thee, krijg je mogelijk ook meer energie en houdt het de geest helder. Sommige mensen drinken het zelfs om de vetstofwisseling te stimuleren, zodat ze afslanken. Groene thee is ook een alternatief voor koffie. [3]Negatieve bijwerkingen van koffie, zoals trillen en spanning, blijven achterwege. 

Net als andere theesoorten is gunpowder-thee veilig als je er met mate van geniet. Als je echter gevoelig bent voor cafeïne, ervaar je mogelijk onrust na consumptie. In vergelijking met koffie bevat gunpowder-thee wel minder cafeïne. De negatieve bijwerkingen zijn dus vaak minder uitgesproken.

GUNPOWDER-THEE VERSUS KOFFIE

GUNPOWDER-THEE VERSUS KOFFIE

Gunpowder-thee bevat slechts iets meer cafeïne dan de meeste andere groene theesoorten, die gemiddeld 30mg per kopje bevatten. De hoeveelheid hangt echter af van de kwaliteit van de thee en de zetmethode. Gunpowder-thee van Oolong bevat gemiddeld 40mg cafeïne per kopje. Bij minder gangbare zwarte gunpowder-theeën is dit ongeveer 50mg. Een gemiddeld kopje koffie bevat echter 100-150mg cafeïne.

Naast het lagere cafeïnegehalte, bevat groene thee ook het aminozuur l-theanine. Deze ontspannende verbinding maakt je niet slaperig. Op deze manier biedt groene thee een langer aanhoudende, minder sterke energiestoot. Dit voorkomt de crash die vaak samengaat met het drinken van koffie. 

Groene thee is ook rijk aan catechine, nog een waardevolle antioxidant. Deze stof heeft eveneens een verzorgende invloed op het hart en het verbetert de conditie van het tandvlees. Van koffie is daarentegen bekend dat het de tanden kleurt en kan bijdragen aan gevallen van parodontitis (ontsteking van het tandvlees).

HOE ZET JE EEN PERFECT KOPJE GROENE GUNPOWDER-THEE?

HOE ZET JE EEN PERFECT KOPJE GROENE GUNPOWDER-THEE?

Je kunt je gunpowder-thee gewoon in een theepot doen, maar wil je een traditionele, Chinese manier gebruiken? Zet je thee dan in een groot glas of mok. Als je gunpowder-thee in een theespeciaalzaak koopt, serveren ze het meestal in een gaiwan. Dit is een traditionele Chinese theekop met een deksel.

Houd de volgende richtlijn aan voor het zetten van de thee: gebruik ongeveer 1-2 theelepels parels voor één kopje water. In tegenstelling tot de meeste andere groene theesoorten is gunpowder vrij sterk. Gebruik dus niet teveel.

Het zetten van een lekker kopje gunpowder-thee is gemakkelijker dan het bereiden van andere groene theesoorten. De temperatuur van het water luistert namelijk niet zo nauw. Zet alleen je thee niet met kokend water; wacht tot het iets is afgekoeld. Een temperatuur van 80°C is ideaal. Om deze temperatuur te bereiken, laat je het water ongeveer 2 minuten afkoelen voor gebruik.

Het gebruik van een theepot

Om gunpowder-thee te zetten in een theepot, heb je slechts een theepot en wat kopjes nodig. Reken op ongeveer 250ml water per kopje. Breng het water aan de kook en laat het ongeveer 2 minuten afkoelen. Tijdens het wachten, warm je de theepot voor met wat heet water. Schep per kopje 2 theelepels parels in de pot. Giet het water uit de waterkoker in de theepot en laat de thee 1 minuut trekken. Je kunt vervolgens je gunpowder-thee zeven en serveren!

Het gebruik van een thee-ei

Breng water aan de kook en laat het afkoelen. Warm je kopje voor met wat heet water. Schep 1-2 theelepels parels in je thee-ei en doe het ei in de kop. Vul je kopje met heet water en laat je thee ongeveer 1 minuut trekken.

Het gebruik van een kopje of mok

Zodra het water kookt, verwarm je het kopje voor met heet water. Laat het gekookte water 2 minuten afkoelen. Schep 1-2 theelepels parels in je kopje. Vul de kop met het water en laat de thee 1 minuut trekken.

Koude gunpowder-thee

Mensen houden ook van koude gunpowder-thee. Om koude thee te maken, voeg je ongeveer 2-3 eetlepels parels toe aan 400ml koud water. Het is ook mogelijk 1 of 2 ijsblokjes toe te voegen. Roer door de thee en zet het 8-10 uur in de koelkast. Serveer met citroensap voor een gezond en zeer verfrissend drankje!

LAATSTE TIPS VOOR HET ZETTEN VAN GUNPOWDER-THEE

LAATSTE TIPS VOOR HET ZETTEN VAN GUNPOWDER-THEE

In tegenstelling tot andere theesoorten, is het mogelijk de theebladeren van gunpowder-thee tot wel 5 keer te hergebruiken. De thee is telkens wel iets minder sterk. Je verbetert de smaak echter door de thee steeds 30 seconden langer te laten trekken.

Als de thee bitter smaakt, heb je waarschijnlijk te heet water gebruikt. Laat de volgende keer het water iets langer afkoelen. Smaakt het nog steeds bitter? Pak er dan een thermometer bij en verzeker een temperatuur van 80°C.

Is de thee te sterk of niet sterk genoeg? Experimenteer dan met de hoeveelheid parels in je kopje. Ook is het mogelijk de thee langer te laten trekken voor een sterkere, uitgesprokener smaak. Bij een te sterke thee, voeg je de volgende keer simpelweg minder toe.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Bronnen
  • (n.d.). - https://doi.org
  • Gareth Richards, & Andrew Smith. (2015, December). Caffeine consumption and self-assessed stress, anxiety, and depression in secondary school children - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Jun Pang, Zheng Zhang, Tong-zhang Zheng, Bryan A. Bassig, Chen Mao, Xingbin Liu, Yong Zhu, Kunchong Shi, Junbo Ge, Yue-jin Yang, Dejia-Huang, Ming Bai, & Yu Peng. (2016/01/01). Green tea consumption and risk of cardiovascular and ischemic related diseases: A meta-analysis - https://www.internationaljournalofcardiology.com
  • Kyungdo Han, Eunkyung Hwang, & Jun-Beom Park. (2016). Association between Consumption of Coffee and the Prevalence of Periodontitis: The 2008–2010 Korea National Health and Nutrition Examination Survey - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Je bezoekt onze Nederlandse website.

wellicht ook interessant