Hartgespan (Leonurus cardiaca)

Hartgespan (Leonurus cardiaca) is een kruid uit de lipbloemenfamilie dat mensen al eeuwenlang gebruiken vanwege talloze medicinale voordelen. Zo heeft het een rustgevend effect op het hart. Bovendien was het populair in de “vrouwengeneeskunde” bij geboortes, de menopauze en menstruatie. Bij Zamnesia vind je de vermalen bladeren en zaden ervan om je eigen planten te kweken.

8,95 incl. Btw
Op voorraad

- +
 
 • Meer informatie
 • Reviews (0)
 • Vragen (0)
 • Restricties
 • Video (0)
Meer informatie

Zamnesia - Hartgespan (Leonurus cardiaca): Eeuwenoud holistisch middel

Hartgespan (Leonurus cardiaca) noemen we ook wel leeuwenstaart. In het Engels staat het naast motherwort tevens bekend als “hemp-nettle”. En de plant lijkt door de vorm van de bladeren inderdaad wel wat op de hennepplant.

Hartgespan wordt al eeuwenlang geteeld en gebruikt als medicinaal kruid. De beroemde 17e-eeuwse kruidkundige Nicholas Culpepper schreef: “Er is geen beter kruid om zwaarmoedigheid uit het hart te verdrijven [...] en een vrolijke, opgewekte geest te bevorderen.” Mensen beschouwden de plant als een krachtig antidepressivum. Daarbij was het met name populair als geneesmiddel voor vrouwen. Zo werd het voorgeschreven tegen flauwvallen en opvliegers, maar ook ter verlichting van bevallingen en menstruatieproblemen.

Hoewel de Engelse naam (motherwort) suggereert dat het specifiek gunstig is voor “vrouwelijke problemen”, heeft het kruid nog meer voordelige effecten. Zo zou het helpen tegen een hoge bloeddruk en een onregelmatige hartslag. Daarnaast gebruiken mensen het tegen flatulentie en een opgeblazen gevoel. Vanwege het kalmerende effect helpt het mogelijk ook tegen slaapproblemen.

Hartgespan bevat een alkaloïde genaamd leonurine, dat een mild vasodilaterend effect heeft. Het werkt daarmee als antispasmodisch middel dat de spieren in het lichaam en het hart ontspant. Mensen die last hebben van angst en paniek, zeggen er vaak baat bij te hebben. Doordat inname van het kruid in een tragere en meer regelmatige hartslag resulteert, verandert angst minder snel in een paniekaanval.

Tot de bestanddelen van Hartgespan behoren ook iridoïden die in de vorm van glycosiden aanwezig zijn. Deze plantaardige bestanddelen zouden een verlagend effect hebben op cholesterolwaarden en triglyceridenspiegels. Op die manier zou het bloedproppen voorkomen, de bloeddruk verlagen en de bloedsomloop verbeteren.

HOE GEBRUIK JE HARTGESPAN (LEONURUS CARDIACA)?

• Vermalen bladeren van Hartgespan gebruiken om thee te maken

Wil je profiteren van de talloze gezondheidsvoordelen die Hartgespan biedt? Dan is het mogelijk een thee te zetten van de vermalen plant:

Gebruik een theezeef/thee-ei en voeg 1-2 theelepels van het kruid toe per kopje. Zet de thee met kokend water en laat het 10 minuten trekken. Verwijder de theezeef en drink het maximaal 3 keer per dag. Hartgespan smaakt soms wat bitter. Breng de thee indien nodig met honing, zoetstof of suiker op smaak. Van de thee van Hartgespan is het ook mogelijk een oplossing te maken die je topisch aanbrengt.

• Hartgespan uit zaad opkweken

Met onze zaden van Hartgespan ben je in staat je eigen kruiden te kweken. Aangezien ze een aantal weken stratificatie nodig hebben, is het het beste ze aan het eind van de herfst te zaaien. De winter zorgt dan voor een natuurlijke stratificatie. De zaden ontkiemen vervolgens in de lente en de planten bloeien halverwege tot het eind van de zomer.

Zaai de zaden niet dieper dan 0,5cm diep. Ze zijn rechtstreeks in je tuin te zaaien, ongeveer 3cm uit elkaar. Als je kweekpotjes gebruikt, zet je de opgekomen planten na ongeveer 2-3 weken in de volle grond. Houd ze ongeveer 45-60cm en minimaal 30cm uit elkaar.

Hartgespan groeit het beste in de volle zon en vereist geen speciale grond. Sterker nog, het doet het het beste in relatief arme aarde. De bladeren en stengels zijn eind juni tot begin augustus te oogsten. Rond die tijd staan de planten in volle bloei. De actieve ingrediënten van de plant bereiken dan hun piek.

WAARSCHUWINGEN

Gebruik Hartgespan niet als je anticoagulantia (bloedverdunners) slikt. Niet gebruiken als je aspirine, knoflook, wilgenbast of vitamine E-supplementen neemt. Niet innemen als je last hebt van stollingsstoornissen. Niet gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Dit is een voedingssupplement en niet bedoeld om welke ziekte dan ook te behandelen, genezen of voorkomen. Heb je meer vragen over het gebruik van Hartgespan? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Reviews (0)
  Er zijn nog geen reviews geplaatst
  Je kunt geen review plaatsen omdat je niet ingelogd bent als klant

  Log in / Aanmelden
Vragen (0)

Geen vragen van klanten op dit moment

Stel een vraag
Verberg formulier
Beperkingen

We verzenden dit product niet naar de volgende landen:

Zwitserland, Noorwegen

Houd er rekening mee dat als je land niet op onze algemene verzendlijst staat, we er geen artikelen van onze website naar kunnen verzenden. Bekijk hier de lijst voor meer informatie: Verzendinformatie

Video (0)
Er zijn nog geen video’s voor dit product.
Hartgespan (Leonurus cardiaca)
Hartgespan (Leonurus cardiaca)
Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.