Npk: Wat Is De Beste Verhouding Voor Cannabiskweek?

Begin je net met het kweken van cannabis of worstel je met een tekort aan macrovoedingsstoffen? Heb je te maken met overbemesting? Planten hebben de juiste voedingsstoffen nodig op het juiste moment, ongeacht de door jou gebruikte substraten. Voorkom twijfel en benedenmaatse oogsten met onze NPK info.

NPK: Wat Is De Beste Verhouding Voor Cannabiskweek?

De Simpele Gids Over Npk Verhoudingen Voor Marihuana

Bij het kweken van cannabis, zijn voedingsstoffen een belangrijke factor. De drie macrovoedingsstoffen, stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) zijn de brandstof voor de groeimotor van cannabis. Het is onmogelijk om de NPK basisvoeding tijdens de hele levenscyclus van de cannabisplant in dezelfde verhouding toe te dienen.

Daarnaast verschillen cannabisplanten per soort aanzienlijk in de voedingsbehoeften. Al bij al is het dus geen verrassing dat het uitvogelen van de correcte verhoudingen voor planten behoorlijk gecompliceerd is. Laat ons het voeden van cannabisplanten eenvoudiger maken voor kwekers van alle niveaus.

Veranderingen In Voedingsbehoeften

Vegetatieve Fase

Vegetatieve Fase

In het begin van de levenscyclus heeft de cannabisplant minimale voedingsbehoeften. Minder is absoluut meer. De meeste kwekers zijn graag gul met stikstof. Een NPK verhouding van 3:1:1 tijdens de vegetatieve fase is een goede verhouding macrovoedingsstoffen voor bijna alle cannabis soorten. Natuurlijk reageren bepaalde varianten beter op een kleine aanpassing.

Het draait niet allemaal om stikstof, maar verhoudingsgewijs moet dit niveau tot aan de bloeiperiode hoger zijn dan het fosfor- en kaliumgehalte. Stikstofrijke voedingsstoffen zijn niet noodzakelijk voor aardekwekers. De meeste hoogwaardige aarde voor cannabis bevat namelijk genoeg meststoffen voor de eerste drie tot vier weken. Blijf gewoon water geven en let goed op eventuele voedingstekorten. Een mogelijk alternatief is een Easy Growtablet, die tijdens de vegetatieve fase langzaam voedingsstoffen afgeeft.

 

Bloeiperiode

Bloeiperiode

Als cannabisplanten overgaan naar de bloeiperiode, zijn de vereisten voor macrovoedingsstoffen het tegenovergestelde. Dat betekent dat je moet overstappen op basis bloeivoeding en de NPK verhouding moet aanpassen. Van de vroege bloei tot halverwege de bloei is 1:3:2 een effectieve NPK formule, gevolgd door 0:3:3 in de late bloei. Tijdens de laatste week moet je flushen met zuiver water en/of een lichte spoel oplossing voor de smaak. Daarna is het tijd voor de oogst. Fosfor en kalium zijn verantwoordelijk voor de kwantiteit en het formaat van de toppen.

Het belangrijkste doel van de kweker is dus het afbouwen van de stikstof en tegelijkertijd het verhogen van de fosfor en kalium. Te veel stikstof in de late bloei verwoest de sinsemilla. De toppen zullen ruw smaken en gewoon niet zo lekker roken als stash die wel zorgvuldig geflusht is. De laatste twintig tot dertig dagen moet je de stikstof volledig achterwege laten.

Elke cannabis soort heeft zo zijn eigen nuances. Dit geldt ook voor voedingsstoffen en het toedienen ervan. Ongeacht of je nu organische of chemische meststoffen gebruikt, je moet de doses geleidelijk verhogen. Je kunt simpelweg niet direct de maximale hoeveelheid voedingsstoffen op je planten loslaten. Ook hier zijn Vertafort's organische bloeitabletten met langzame afgifte een goed alternatief. De voedingsstoffen worden hierbij geleidelijk afgegeven tijdens de bloeiperiode.

Voeding: Zwaar, Licht En Precies Goed

Voeding: Zwaar, Licht En Precies Goed

Zoals eerder reeds vermeld, hoeven aardekwekers hun planten uitsluitend water te geven in de zaailing fase. Over het algemeen kun je volstaan met het toevoegen van micro-organismen en enzymen. Deze ondersteunen de wortelontwikkeling en maken de voedingsstoffen in de bodem makkelijker opneembaar. Het wordt hydro- en kokoskwekers echter aangeraden om te beginnen met nutriënten op een sterkte van 25%. Dit kunnen ze langzaam opbouwen.

Sommige soorten, met name indica soorten, reageren vaak beter op hogere doses meststoffen; als er meer sativa genen aanwezig zijn, hebben de planten meestal minder voedingsstoffen nodig. Hybrides en autoflowering soorten vallen daartussenin. Sommigen geven hierbij de voorkeur aan een lichtere dosis en anderen weer aan een zwaardere.

Gerelateerd artikel

Melasse En Cannabis: Je Bodem Naar Een Niveau Hoger Tillen

Praktijkervaring met een specifieke cannabis soort is echt de enige manier om dit zeker te weten. Het moet wel worden opgemerkt dat over het algemeen alleen de XL auto soorten een grotere voedingsbehoefte hebben. De meeste ruderalis kruisingen hebben dezelfde voedingseisen als miniatuur sativa's, zelfs als ze voornamelijk indica genetica bevatten.

Zware voeding, dus cannabisvoeding op volledige sterkte, vergezeld van tijdige doses bloei booster supplementen, kan wonderen doen voor de opbrengst. Maar alleen als je een soort kweekt met een bewezen positieve reactie op een intens voedingsregime. Probeer daarom een voedingsschema aan te houden waarbij voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden zijn samengesteld.

Iedereen die ooit geprobeerd heeft cannabis op te peppen met boosters en toverdrankjes kan je vertellen dat je je geld en tijd verspilt. De genetica bepalen de kracht en eindopbrengst van je stash. Zelfs als je alles goed doet, behaal je nog steeds een bepaald maximum, afhankelijk van de genetica. Bouw de voeding langzaam en geleidelijk op en houd het gedrag van je planten voortdurend in de gaten. Er zijn helaas geen snellere manieren.

Ph En Microvoedingsstoffen

PH En Microvoedingsstoffen

Macrovoedingsstoffen voldoen aan de basis NPK vereisten, maar dat geldt niet voor alles. Microvoedingsstoffen moeten ook in het voedingsprogramma voor cannabis worden opgenomen. Daarnaast moet de pH van het groeimedium en de voedingsoplossing perfect worden afgesteld. Op die manier zijn de voedingsstoffen ook daadwerkelijk op te nemen door de wortels.

Het zou zomaar kunnen dat silicaat in de toekomst wordt geclassificeerd als cannabis macrovoedingsstof, omdat het verdikken van de celwanden zo ontzettend belangrijk is voor de gezondheid van de plant. Nog beter: silicaat is recentelijk door Noord-Amerikaanse, professionele kwekers in verband gebracht met een versterkte productie van trichomen.

Elke bekende merknaam van voedingsstoffen bevat diverse supplementen om alle microvoedingsstoffen te dekken. Dat zijn de producten met NPK waardes van 0,1, 0,2, enzovoort. Aarde van goede kwaliteit zou de meeste spoorelementen moeten bevatten die cannabisplanten nodig hebben. Is dit niet het geval, dan kun je altijd nog eenmaal per week melasse thee toedienen.

Vooral kokos- en hydrokwekers hebben de meeste van deze producten nodig. Een flinke fles Ca/Mg is ook onmisbaar. Vergeet daarnaast de pH niet: 5,5-6,0 voor kokos en hydro; 6,0-6,5 voor aarde. Pas deze niveaus bij elke voedingsbeurt opnieuw aan. Investeer in een goede pH meter of gebruik pH-perfecte voedingsstoffen om dit te verzekeren. Nu heb je de kennis in huis om die monsteroogst te bemachtigen.