Hoe Ontkiem Je Wietzaadjes In Steenwolblokjes?

Je kunt wietzaadjes op verschillende manieren ontkiemen en iedereen heeft zo zijn favoriete manier. Bij hydrokweek zijn de opties echter beperkter dan bij kweken in aarde, en vaak iets uitdagender.

Zaden ontkiemen in steenwol is een van de makkelijkste en effectiefste manieren om een hydrocultuur te beginnen. In dit artikel beschrijven we hoe je dit het beste kunt doen.

Waarom zou je wietzaadjes in steenwolblokjes ontkiemen?

Als het je doel is om cannabisplanten te kweken in een hydrocultuur, dan moet je je cannabiszaden ontkiemen in een inert medium dat hiervoor geschikt is — niet in aarde. Voor de meeste mensen is steenwol het perfecte medium.

Dit materiaal is superabsorberend, waardoor het ideaal is voor hydrocultuur, en dankzij diverse speciale steenwolproducten, kun je je plantjes verplanten zonder dat je hun wortels beschadigt. Zo kun je een steenwolblokje eenvoudig in een groter blok steenwol plaatsen. Op deze manier kunnen de wortels ongestoord verder groeien.

Steenwol is een populair materiaal voor hydrocultuur omdat het veelzijdig, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar is. Maar er zijn twee belangrijke nadelen.

Ten eerste is het productieproces niet erg milieuvriendelijk, en dat geldt ook voor het afval dat het oplevert. Steenwol wordt niet biologisch afgebroken, dus het blijft heel lang in het milieu aanwezig. Ten tweede is de natuurlijke pH van steenwol ongeveer 7, wat te alkalisch is voor cannabisplanten (vooral in hydro), en wat de opname van voedingsstoffen belemmert. Om dit te omzeilen, moet steenwol voor gebruik ongeveer 15 seconden in een oplossing met een pH-waarde van 4,5 worden gedrenkt. Als dit een probleem is, kun je beginnen in steenwol en vervolgens naar een ander hydromedium verplanten.

De belangrijkste reden om zaden te ontkiemen in steenwol is dat het verplanten heel simpel gaat en dat het materiaal perfect is voor hydrocultuur.

Overigens: je kunt zaailingen die in steenwol zijn begonnen ook verplanten naar aarde. Er is echter weinig reden om dit te doen. Als je van plan bent om je cannabisplanten in aarde te kweken, kun je ze net zo goed daarin opstarten. Desalniettemin zal onderstaande gids ook van pas komen als je in aarde wilt telen.

Hoe ontkiem je wietzaadjes in steenwolblokjes?

Het ontkiemen van cannabiszaden in steenwol is vrij eenvoudig, maar je moet wel voorzichtig zijn. Planten die groeien in een hydro-opstelling hebben een zorgvuldiger beheerde omgeving nodig, omdat veranderingen ze sneller en ingrijpender kunnen beïnvloeden dan bij een bodemkweek.

Benodigdheden

• steenwolblokjes
• wortelstimulator
• kweekbak
• warmtebron
• pincet
• pH-oplossing (optioneel)
• satéprikker (optioneel)

Werkwijze

1. Als je steenwolblokjes nog niet de juiste pH-waarde hebben, moet je eerst de pH aanpassen. Om dit te doen, laat je ze 15 seconden in een pH-oplossing met een pH-waarde van ongeveer 4,5-5 weken. Dit zou de pH van het blokje naar de 5,5 moeten brengen.

2. Laat je blokjes vervolgens weken in een voor cannabis geschikte oplossing bestaande uit een wortelstimulator en voedingsstoffen. Zorg dat de oplossing een pH-waarde van 5,5 heeft en wees spaarzaam met de voeding. De wortelstimulator zal je planten aanmoedigen om door te groeien zodra hun penwortel tevoorschijn komt.

3. Plaats je steenwolblokjes in een kweekbak.

4. Gebruik een schone pincet om je zaden in de gaten van de blokjes te steken. Duw ze voorzichtig naar de bodem. Hebben je blokjes nog geen gaatjes, maak dan met een satéprikker of iets vergelijkbaars een gaatje dat voor driekwart door het midden van elk blokje gaat.

5. Plaats het deksel op de kweekbak en zet deze op een warme plek waar de zaden kunnen ontkiemen. Probeer een temperatuur van 22 tot 25ºC en een relatieve luchtvochtigheid van 70-90% te behouden. Het plaatsen van een warmtemat onder de bak of het gebruik van omgevingsverwarming werkt goed om dit te bewerkstelligen. Let op: als je een warmtemat gebruikt, moet de omgevingstemperatuur alsnog warm zijn.

6. Wacht 1-21 dagen tot de zaden kiemen. Als alles goed gaat, zou je ze binnen een paar dagen moeten zien ontkiemen.

7. Hoewel je geen licht nodig hebt om zaden te ontkiemen, willen de zaailingen wel licht zodra ze tevoorschijn komen. Het is daarom aan te raden om al iets klaar te hebben staan (zoals CFL- of LED-lampen).

Tips voor het ontkiemen van wietzaadjes in steenwolblokjes

Veel van de volgende informatie is in de bovenstaande instructies al besproken. Laten we echter (nog) eens duidelijk benoemen waar je rekening mee moet houden:

• Zorg ervoor dat de pH van de steenwol 5,5 is. Corrigeer dit, indien nodig.

• Zaden moeten onderin de gaten worden geplaatst.

• De ideale temperatuur is 22-25ºC.

• De ideale luchtvochtigheid is 70-90%.

• Steenwolblokjes moeten worden gedrenkt in een wortelstimulator, omdat steenwol een inert materiaal is en geen voedingsstoffen levert, tenzij het met voeding verrijkt is.

• Behandel wietzaadjes voorzichtig en op een hygiënische manier — zo voorkom je dat ze infecties ontwikkelen.

• Druk je steenwolblokjes niet samen — er moet ruimte zijn tussen de vezels, zodat de wortels makkelijk kunnen groeien.

• Zodra de zaden zijn ontkiemd, moet je de gezondheid van de zaailingen goed in de gaten houden. Bij deze kweekmethode komen namelijk vaak voedingsgerelateerde problemen voor — en je moet snel reageren om blijvende schade te voorkomen!

Wanneer moet je zaailingen in steenwol verplanten?

Steenwol is een veelzijdig en effectief medium voor het ontkiemen van wietzaadjes. Het zal echter niet lang duren voordat je je zaailingen moet verplanten. Je weet dat het zover is als ze twee echte sets bladeren hebben en/of de wortels uit het steenwolblokje komen (wat makkelijk te zien is — nog een voordeel van dit materiaal).

Vervolgens verplant je ze naar een ander inert medium. Dit kan eveneens steenwol zijn, maar ook kokos, kleikorrels, een vermiculiet/perlietmix, of iets anders. Zoals gezegd, is zelfs aarde een optie.

Het kweken van cannabisplanten in inerte substraten, zoals steenwol, heeft zo zijn uitdagingen en vergt meer zorg en aandacht dan telen in aarde. De resultaten kunnen echter lonend zijn en het proces is zeer interessant als je de tijd en energie hebt om het te leren. Veel succes!

Je bezoekt onze Nederlandse website.