Hoe Ontkiem Je Wietzaadjes In Grond?

Hoe Ontkiem Je Wietzaadjes In Grond?

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Bijgewerkt op:

Wietzaadjes die direct in de grond ontkiemen, groeien vaak uit tot gezonde en sterke planten. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dat kunt doen, en bovendien geven we een aantal tips. Lees snel verder!

Wiet kun je op veel manieren kweken, en dat geldt ook voor het ontkiemen van de zaadjes. Als je er pas mee begint, vraag je je misschien af of wietzaadjes direct in de grond zaaien wel een goed idee is. Nou, dat is zeker het geval! Lees hieronder hoe je het volgens ons het beste kunt doen.

Waarom zou je wietzaadjes direct ontkiemen in de grond?

Waarom zou je wietzaadjes direct ontkiemen in de grond?

Kunnen wietzaadjes direct in de grond ontkiemen? Jazeker! Het is niet alleen makkelijk, maar ook effectief, en misschien wel het beste voor de zaadjes zelf. Wietzaadjes ontkiemen immers in de vrije natuur ook vanzelf in de grond, dus waarom niet in je kweekruimte?

Schaf bijvoorbeeld een starterspakket aan of gebruik een kweekkasje, waarin je de zaadjes in een afgesloten en vochtige omgeving in trays met aarde kunt laten ontkiemen. Of kiem ze direct buiten in de grond, of in de potten waarin je wilt blijven kweken.

Een belangrijke reden voor het zaaien in potten is dat het gewoon makkelijk is. Hoewel het kiempercentage van wietzaadjes in een kweekkasje (waarbij je de plantjes moet verplanten) hoger is, is het makkelijker om je wietzaadjes direct in potten te zaaien en ze daarin te laten groeien. Verkies je gemak boven perfectie, dan is dit een goede methode.

Bovendien is het ontkiemen van wietzaadjes in grond beter als je autoflowers kweekt. Door hun specifieke eigenschappen (ze gaan vanzelf bloeien) hebben autoflowers weinig tijd om te herstellen van stress of schade (terwijl fotoperiode wietplanten langer door kunnen groeien). Verplanten kan schadelijk zijn voor de wortels en een plant stress bezorgen, wat de groei en daarmee de oogst aantast. Daarom kun je autoflowers maar het beste meteen in potten zaaien en ze daarin laten staan.

Gerelateerd artikel

Alles Over Cannabis Zaailingen

Wat is de beste grond voor wietzaadjes?

Wat is de beste grond voor wietzaadjes?

Je kunt het beste gebruikmaken van een hoogwaardige grondmix. Vermijd echter grond met een hoge concentratie voeding. Mocht je een kokosmix gebruiken, maak dan een gat en vul dit met aarde voordat je er een zaadje in plant. Kokos is namelijk schadelijk voor jonge planten.

Zaailingen hebben maar weinig voeding nodig om te groeien en zijn heel gevoelig voor kunstmatige voedingsstoffen. Gebruik daarom hoogwaardige biologische grond; dat bestaat hoofdzakelijk uit plantaardig materiaal en kan voor de wortels van jonge planten geen kwaad.

Gebruik bovendien een kweekmedium dat goed water kan vasthouden, want water en vochtigheid zijn voor het ontkiemen cruciaal!

Hoe ontkiem je wietzaadjes in grond?

Hoe ontkiem je wietzaadjes in grond?

Het ontkiemen van wietzaadjes in grond is heel eenvoudig. Zolang je voorzichtig bent en de zaadjes bij een erkende zadenbank koopt, is de kans dat ze kiemen en dat je gezonde, productieve planten krijgt heel groot.

Benodigdheden

Instructies

Instructies

 1. Vul je potten of de trays van je kweekkasje eerst met hoogwaardige grond. De grond moet niet te compact worden, dus aandrukken is niet nodig.
 2. Als de grond er eenmaal in zit, maak dan voor elk zaadje een kuiltje. Dit hoeft niet meer dan 2cm breed en 2cm diep te zijn.
 3. Was nu grondig je handen, of gebruik een pincet, en doe de zaadjes in de kuiltjes. Je voorkomt hiermee ziektes die het kiemen kunnen verhinderen of de zaailingen kunnen aantasten. Hygiëne is dus van groot belang!
 4. Bestrooi hierna de zaadjes losjes met wat grond, zonder het aan te drukken.
 5. Begiet de grond met water tot het nat is, maar niet doorweekt. Zaadjes ontkiemen alleen in een vochtige omgeving, dus niet als de aarde droog is.
 6. Laat de zaadjes een tijdje met rust. Als je een kweekkasje gebruikt, doe het deksel er dan op. Ontkiem je in een pot waar later ook de plant in moet groeien, trek er dan vershoudfolie overheen en prik er enkele gaatjes in. Daardoor blijft het vochtig genoeg en is de kans groter dat ze ontkiemen. Een temperatuur van ongeveer 22-25°C is ideaal. Om de temperatuur en vochtigheid onder controle te houden, kun je een thermometer en een hygrometer gebruiken (maar dat hoeft niet per se).
 7. Het ontkiemen duurt ongeveer 3-10 dagen. Oude zaadjes kunnen er langer over doen, maar dat is vrij ongebruikelijk. De meeste wietzaadjes ontkiemen al in een paar dagen.

Tips voor het ontkiemen van wietzaadjes in aarde

De volgende tips helpen bij een optimaal ontkiemingsproces en vergroten de kans op succes:

 • Probeer overdag een temperatuur van 23°C en 's nachts een temperatuur van 17°C aan te houden.
 • Houd de pH-waarde van de bodem tussen de 6 en 7.
 • Houd de relatieve vochtigheidsgraad op 70–90%.
 • Hoewel je geen specifieke verlichting hoeft te gebruiken, wordt aangenomen dat zaailingen het goed doen bij TL-verlichting (koel wit, kleurcode 33).
 • Raak de zaadjes zo weinig mogelijk aan en zorg altijd voor schone handen en schoon materiaal.

Nazorg voor zaailingen die in aarde ontkiemd zijn

Nazorg voor zaailingen die in aarde ontkiemd zijn

Na het volgen van bovenstaande stappen hoef je niet veel meer te doen. Je moet vooral letten op de temperatuur, de vochtigheidsgraad en het bewateren. Meestal houdt de grond voldoende vocht vast en hoef je geen extra water te geven. Maar mocht de vochtigheidsgraad te laag worden, giet er dan wat bij.

Je kunt de wietzaadjes verder gewoon met rust laten. Accepteer ook dat er altijd zaadjes zijn die, ondanks al je goede werk, niet ontkiemen. Zijn je wietzaadjes eenmaal ontkiemd, dan heb je prille zaailingen die je goed moet verzorgen. Vooral de eerste weken zijn ze kwetsbaar, dus pas goed op ze!

Je bezoekt onze Nederlandse website.