Blog
Top 10 Redenen Om Feminized Wiet Te Kweken
5 min

Top 10 Redenen Om Feminized Wiet Te Kweken

5 min

Sinds hun ontstaan in de jaren '90 zijn feminized wietzaadjes erg gewild binnen de cannabis community. Met keuze uit zoveel soorten is het geen wonder dat ze zo populair zijn. Hier kijken we naar de top 10 redenen om feminized wiet te kweken. Heb je tot nu toe alleen maar autoflowers gekweekt? Bereid je dan voor om de overstap te maken.

Met hoogwaardige genen en een gigantisch aanbod om uit te kiezen, gaan steeds meer telers voor feminized zaden. Ooit betekende het kopen van wietzaadjes dat je een allegaartje ontving, in vrij letterlijke zin! De resultaten waren vaak teleurstellend, aangezien er lukraak zowel mannelijke als vrouwelijke wietplanten konden verschijnen. Met feminized zaden vermijd je dit probleem volledig. De mannelijke chromosomen zijn namelijk verwijderd, waardoor je uitsluitend vrouwelijke planten krijgt.

Wat zijn de voordelen van gefeminiseerde zaden?

Wat zijn de voordelen van gefeminiseerde zaden?

Er bestaan feminized wietzaadjes voor elke kweker die vrouwelijke planten wil kweken. Kies uit indica of sativa, bedwelmend of opbeurend, gigantisch of compact. Maar hoe presteren feminized soorten in de tuin of kweekruimte? Wat bieden deze wietzaadjes dat bij anderen ontbreekt?

Hieronder bekijken we de top 10 redenen om gefeminiseerde zaden te kweken.

1. Gefeminiseerde zaden besparen je medium, voeding en insecticiden

Hoe meer planten je hebt, hoe duurder het is om wiet te kweken. Wanneer je reguliere zaden kiest voor je kweek, dan moet je onder andere investeren in het medium, de plantenvoeding en bescherming tegen insecten. Dit doe je voor al je planten, tot het moment dat je de mannetjes van de vrouwtjes kunt scheiden. Dus alle extra aarde en voeding die je kwijt bent aan jonge mannelijke planten is in feite verspilling en levert je niets op. Je voorraad van deze spullen gaat veel langer mee door alleen planten te kweken die je daadwerkelijk kunt oogsten (oftewel vrouwtjes).

2. Kiem alleen de wietzaadjes die je nodig hebt

Kiem alleen de wietzaadjes die je nodig hebt

Tot de jaren 90 moesten kwekers twee keer zoveel wietzaadjes kiemen als het aantal gewenste planten. De kans op mannelijke planten was grofweg 50%. Aangezien je pas na enkele weken het geslacht van je planten correct kunt bepalen, verspil je dus tijd, energie en bovenal zaden! Mannelijke planten hebben wel een doel, maar niet als je rookbare wiet wilt. Met gefeminiseerde zaden bespaar je jezelf veel ellende. Met bijna 100% kans op vrouwelijke planten kun je erop rekenen dat de wietzaadjes die je kiemt uiteindelijk bruikbare wiet opleveren. Op die manier kun je je ruimte en middelen optimaal gebruiken.

3. Gefeminiseerde zaden besparen je tijd, middelen en moeite

Wanneer je geen risico loopt op mannelijke planten en je hier geen tijd en aandacht aan hoeft te besteden, is het kweken van vrouwelijke wietplanten veel minder intensief. Dat betekent ook dat je minder tijd kwijt bent aan taken die niet bijdragen aan de kwaliteit of kwantiteit van de oogst. Die 'extra' tijd kun je benutten om je planten te trainen en verzorgen voor de beste resultaten! Je tijd effectief benutten, is belangrijk in het leven. Die vlieger gaat ook op als je wiet kweekt.

4. Maximale efficiëntie van je kweekruimte

Maximale efficiëntie van je kweekruimte

Niet iedereen heeft het geluk om ergens te wonen waar het constant mooi weer is, of de beschikking over een enorme tuin. Dat betekent echter niet dat je de beschikbare ruimte niet maximaal kunt benutten. Met gefeminiseerde zaden kun je de ruimte optimaal afstemmen op het aantal planten waarmee je start. En dat niet alleen, want feminized soorten leveren zelfs in krappe of lage ruimtes vaak nog geweldige resultaten. Dit betekent dat je een succesvolle oogst kunt bereiken in tenten, keukenkastjes of een discreet plekje in de buitenlucht.

Gerelateerd artikel

Hoe Je De Ultieme Kweekruimte Voor Wiet Creëert En Onderhoudt

5. Gefeminiseerde zaden zijn sterker

Hoewel de gemiddelde sterkte van autoflowers aanzienlijk hoger is dan voorheen, zijn feminized fotoperiode strains de ware koninginnen van THC. Tegenwoordig is de sterkte van feminized soorten hoger dan ooit en het THC-gehalte loopt op tot ruim 30%. Maar los van hun betrouwbare genen, hangt de algehele kwaliteit en sterkte van feminized wiet grotendeels af van de kweker zelf. De ideale omgevingsomstandigheden spelen een belangrijke rol als het gaat om de uiteindelijke chemische samenstelling van de wiet.

6. De wiet is rijker aan hars

De wiet is rijker aan hars

Feminized wietplanten ontwikkelen een grote hoeveelheid trichomen. Dit zijn de klieren die terpenen en cannabinoïden produceren. Daarmee bevatten ze vaak meer hars dan autoflowers. Je wordt niet alleen getrakteerd op een visueel aantrekkelijkere plant, maar kunt ook een compleet nieuwe wereld van wiet verkennen door de geoogste en uitgeharde wiet te verwerken tot verrukkelijke wiet concentraten zoals hasj, wax en olie.

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Cannabisconcentraten

7. Geslachtsbepaling is niet nodig

Zoals gezegd, produceren gefeminiseerde zaden alleen vrouwelijke planten. Het is dus niet nodig om het geslacht van je planten te bepalen. Dit maakt de ervaring veel gemakkelijker en vriendelijker voor beginners. Als je bij reguliere zaden niet op tijd het geslacht identificeert, loop je het risico dat je mannetjes de vrouwtjes bestuiven en zo de oogst verpesten. Je kunt het geslacht van je planten vaststellen aan het eind van de groei/begin van de bloei. Hier heb je een scherp oog en geduld voor nodig.

8. Grotere oogst

Grotere oogst

Gefeminiseerde zaden leveren een grotere oogst dan autoflowers. Ze zijn namelijk niet belemmerd door de genen van Cannabis ruderalis. Aangezien feminized fotoperiode planten langer in vegetatieve groei zijn (en vaak ook in bloei), kun je ze trainen om een buitengewone oogst te produceren. Er zijn ook feminized soorten die enorme oogsten produceren zonder veel bemoeienis van de teler. Dus als een hoog oogstgewicht je belangrijkste prioriteit is, kies dan voor een feminized strain.

9. Veel variatie

Simpel gesteld, is er keuze genoeg als je op zoek bent naar gefeminiseerde zaden. Er zijn duizenden verschillende soorten die stuk voor stuk uniek zijn voor wat betreft de cannabinoïden en terpenen, bloei, oogst, hoogte, etc. Feminized soorten zijn ook geschikt voor alle ervaringsniveaus, ook als je nog nooit wiet hebt gekweekt. Bij gefeminiseerde zaden heb je weliswaar wat meer werk dan bij autoflowers, maar ze zijn een uitstekende volgende stap als je je vaardigheden wilt verbeteren.

10. Je kunt vroeg beginnen met trainen

Feminized strains kun je al vroeg in de vegetatieve fase trainen. Zowel LST als HST zijn geschikte manieren om de hoogte te beheersen, de blootstelling aan licht te verhogen en de oogst te vergroten. ScrOG is een populaire LST-techniek waarmee je een gelijkmatig bladerdak met toppen creëert om het vermogen van slechts enkele planten te maximaliseren. Toppen is een populaire high-stress trainingstechniek waarbij je het uiteinde van de plant afknipt, waardoor twee hoofdstammen ontstaan. Wil je je wietplanten graag trainen, maar ben je bang dat je ze beschadigt? Je kunt er zeker van zijn dat feminized planten de manipulatie prima behappen.

Gerelateerd artikel

HST En LST Voor Het Trainen Van Je Cannabisplanten

Wat moet je nog meer weten over feminized soorten?

Wat moet je nog meer weten over feminized soorten?

Dat waren ze dan: onze top 10 redenen om gefeminiseerde zaden te kweken. Hopelijk hebben we je geïnspireerd om een aantal pakjes met wietzaadjes in te slaan. Maar we zouden nalatig zijn als we je niet inlichten over een aantal andere belangrijke kenmerken van gefeminiseerde zaden.

  • Fotoperiode-afhankelijk: hoewel je het geslacht niet hoeft te bepalen, gaan feminized fotoperiode soorten pas in bloei wanneer het natuurlijke licht (buiten) of kunstlicht wordt teruggebracht naar zo'n 12 uur per dag. Kortom, als je binnen kweekt, bepaal je zelf wanneer de bloei begint. Buiten ben je daarentegen vooral overgeleverd aan de grillen van het seizoen (hoewel verduisteringstechnieken je wat meer controle geven).

  • Ze kunnen gevoelig zijn: ondanks de ongelooflijke groeikracht, zijn feminized soorten soms minder goed bestand tegen vocht, schimmel en bepaalde soorten ongedierte dan autoflowers. Doe dus genoeg onderzoek bij het selecteren van soorten, zodat je weet hoe ze reageren op bepaalde klimaten en omstandigheden.

  • Niet voor hobby-breeders: feminized soorten zijn uiteraard niet bedoeld voor breeders. In plaats daarvan kiezen zij vaak reguliere wietzaadjes voor hun experimenten. Daarom zie je, ondanks de enorme populariteit van gefeminiseerde zaden, nog steeds reguliere wietzaadjes op de markt. Hoe komen we anders aan al die nieuwe soorten?

Gefeminiseerde zaden om je op weg te helpen

Gefeminiseerde zaden om je op weg te helpen

Er is geen goede of slechte keuze als het om gefeminiseerde zaden gaat. Toch scoren sommige soorten zo goed dat ze een vermelding waard zijn. Daarom hebben we hier enkele suggesties voor uitstekende feminized wietzaadjes om je op weg te helpen.

Purple Punch (Zamnesia Seeds)

Purple Punch voegt de daad bij het woord. Ze heeft een compacte structuur, snelle bloei en een werkelijk indrukwekkende oogst. Na een bloei van slechts 8–9 weken oogst je binnen tot wel 650g/m² en tot 800g/plant buiten! Het is wellicht nog beter dat deze 90% indica maar liefst 21% THC ontwikkelt. Daarnaast wekt de wiet een zinderende high op die de naam van deze soort erg duidelijk maakt. Om het af te maken, smaakt ze heerlijk naar appeltaart, karamel en kruidnagel.

Purple Punch (Zamnesia Seeds) feminized

(155)
Ouders: Granddaddy Purple x Larry OG
Genetica: 90% Indica / 10% Sativa
Bloeitijd: 8-9 weken van zaadje tot oogst
THC: 21%
CBD: 0-1%
Bloei soort: Fotoperiode

Critical Kush (Barney’s Farm)

Critical Kush is een andere feminized strain die zeker indruk maakt. Ook deze krachtpatser kan binnen een zware oogst van tot 650g/m² opleveren. Ze ontwikkelt maar liefst 25% THC en, intrigerend genoeg, ook 2% CBD. In de kweekruimte bereikt Critical Kush een hoogte van ongeveer 2m. Indien nodig kun je echter training gebruiken om de planten lager bij de grond te houden. Na een bloei van 7–8 weken levert deze strain een ongelooflijke high die je in 'kritieke' toestand brengt.

Welke gefeminiseerde zaden je kiest, hangt vooral af van je wensen en middelen. Heb je nog meer inspiratie nodig? Probeer de Zamnesia Seedfinder. In slechts 6 simpele stappen word je gekoppeld aan je ideale strain.

Critical Kush Auto (Barney's Farm) feminized

(22)
Ouders: Critical Kush x Advanced Autoflowering Strain
Genetica: 100% Indica
Bloeitijd: 8-9 weken van zaadje tot oogst
THC: 20%
CBD: 1%
Bloei soort: Autoflowering

Feminized soorten: nog maar het begin

Sinds hun opkomst in de jaren 90 zijn feminized soorten niet meer weg te denken uit de cannabis community. Toch zitten gerenommeerde zadenbanken niet stil als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe wietzaadjes. Er wordt constant geïnnoveerd op het gebied van breeding en er verschijnt steeds meer onderzoek naar cannabinoïden. In de toekomst zien we waarschijnlijk veel nieuwe feminized soorten met betere smaken, snellere bloeitijden en meer afgestemde effecten.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken