Blog
Dab Reclaim: Kun Je Het Roken?
5 min

Dab Reclaim: Kun Je Het Roken?

5 min

Je wilt alles uit je wiet halen en daar hoef je je niet voor te schamen. Maar wist je dat je de harsresten in je dabbing rig ook echt kunt hergebruiken? Dit materiaal wordt ook wel 'reclaim' genoemd en is een goede manier om high te worden zonder verse dabs. Wel zitten er wat nadelen aan. Ontdek of dab reclaim misschien wat voor jou is.

Het duurt niet lang voordat er aanslag in je favoriete pijp, bong of dab rig ontstaat na gebruik. Veel mensen grijpen dan onmiddellijk naar schoonmaakmiddelen, maar wist je dat je de achtergebleven gedecarboxyleerde resten ook kunt gebruiken, of beter gezegd: hergebruiken? Deze restjes wordt ook wel 'cannabis reclaim' of 'dab reclaim' genoemd. En hoewel het verleidelijk is om dit weg te gooien, heeft het nog genoeg sterkte en kun je het op meerdere manieren hergebruiken.

Maar hoe dan? Wij vertellen je alles wat je moet weten over cannabis reclaim en of het werkelijk de moeite waard is.

Wat is cannabis reclaim?

Wat is cannabis reclaim?

We hebben het al even benoemd, maar het is belangrijk om eerst de basis te kennen. Dus, wat is cannabis reclaim nu precies? Nou, dit is eigenlijk niets anders dan de opgehoopte en opnieuw gecondenseerde resten in je rig of andere rookwaar. Als je dit niet meteen wegpoetst na gebruik, kan het zich aan de binnenkant ophopen. Vaak zijn vooral de wanden van de basis bedekt met reclaim, maar je kunt het ook op andere plaatsen vinden. Denk bijvoorbeeld aan de nail of de downstem van je rig. Met een beetje vindingrijkheid kun je het makkelijk verwijderen en hergebruiken.

Cannabis reclaim vind je echter niet alleen in rigs: ook restjes uit bowls waarmee je wiet hebt gerookt, kun je na een sessie hergebruiken. Aangezien dit ogenschijnlijk waardeloze materiaal al gedecarboxyleerd is, zijn er nog genoeg mogelijkheden om het te benutten, waar je het ook vandaan haalt.

Cannabis reclaim vs. hars

Cannabis reclaim vs. hars

Misschien vraag je je af: waarom zou ik reclaim verzamelen als ik ook gewoon een vers extract of wat wiet kan gebruiken? En daar heb je een goed punt. Dab reclaim is een bijproduct van dabben/roken, en dus niet hetzelfde als wanneer je wiet vers gebruikt.

Hoewel er bij het gebruik van een dab rig geen verbranding plaatsvindt, zorgt de hitte er wel voor dat de terpenen van het extract vernietigd worden bij die eerste smaakvolle, sterke trek. Het achtergebleven residu wordt na gebruik reclaim, wat je kunt verzamelen. De smaak is misschien wat minder prettig dan wat je gewend bent, maar het goede nieuws is dat het THC-gehalte van dab reclaim hoger kan zijn dan dat van het oorspronkelijke extract!

Gerelateerd artikel

Alles Wat Je Moet Weten Over Cannabisconcentraten

Hars bestaat daarentegen uit de samengeklonterde resten van gerookte wiet. Meestal hoopt dit zich in de bowl van je pijp of bong op. Aangezien roken de puurste vorm van verbranding is, bevat deze achtergebleven hars na gebruik meer teer dan plantaardig materiaal. Maar dat wil nog niet zeggen dat het geen nut heeft: je kunt het gebruiken voor zelfgemaakte hasj of in wat restjes kief of wiet rollen om het nogmaals te roken. Wel moeten we opmerken dat dit meer teer bevat en daarom irritatie van de longen kan veroorzaken. Toch is het makkelijk om hars te verzamelen. Wacht gewoon tot je pijp is afgekoeld, schraap het materiaal uit de bowl en gebruik het nog een keer.

Is dab reclaim sterk?

Het korte antwoord is: ja, reclaim kan zeer sterk zijn. Aangezien je feitelijk hetzelfde extract hergebruikt, is het meer een kwestie van de delen benutten die je bij het roken hebt gemist. Gewone wiet en concentraten moeten gedecarboxyleerd worden om effecten te produceren, maar reclaim heeft dat proces al doorlopen. Hoewel we het niet aanraden, betekent dit dat je het in principe in 'rauwe' vorm kunt eten om een behoorlijk sterke buzz te ervaren.

Wat kun je met reclaim doen?

Wat kun je met reclaim doen?

Voordat je het gaat verzamelen, is het belangrijk om te weten hoe je reclaim kunt gebruiken. Hieronder hebben we een aantal suggesties om het materiaal optimaal te benutten. Dit zijn uiteraard maar enkele ideeën, er zijn genoeg andere toepassingen. Houd er wel rekening mee dat reclaim een aparte smaak heeft. Misschien is het dus niet zo geschikt om er je favoriete edibles mee te maken.

Reclaim roken

De makkelijkste en snelste manier om reclaim te gebruiken, is door het gewoon te roken! Of je er nu een bowl mee vult of het toevoegt aan je joint, de keuze is helemaal aan jou. Je kunt het zelfs in een vaporizer voor concentraten stoppen! Maar, zoals we al zeiden, kan reclaim behoorlijk sterk zijn en slaat het misschien harder in dan je lief is. Hoewel je zeker niet teleurgesteld wordt door de effecten, kunnen de smaak en het aroma je wel onaangenaam verrassen.

Reclaim eten

We hadden het net al over het verzamelen en eten van de reclaim uit je dab rig. Aangezien het al gedecarboxyleerd is, kun je het meteen gebruiken. Maar we begrijpen het best als je de smaak niet kunt verdragen. Je eet tenslotte de resten van een extract. Je kunt je reclaim echter ook infuseren in heerlijke gerechten om de smaak ervan te maskeren. Sommige mensen maken er zelfs kleine balletjes van die ze invriezen. Eenmaal bevroren, stoppen ze deze niet zo zoete snoepjes gewoon in hun mond. Ieder zijn ding!

Reclaim dabben

Ook al is het overgrote deel van de smaakvolle terpenen verdwenen uit de reclaim, toch kun je het nogmaals met je dab rig gebruiken. Je hoeft daarvoor niets speciaals te doen. Het is gewoon een kwestie van een beetje op de nail doen, verhitten tot het smelt en genieten maar. Net zoals bij de andere opties is de smaak echter het grootste nadeel van reclaim dabben. Zolang jij en je vrienden er maar bewust van zijn dat je niet de beste smaken en aroma's krijgt, compenseert de high dit kleine minpunt ruimschoots!

Gerelateerd artikel

Top 10 Dab Rigs (2024 Editie)

Hoe verzamel je reclaim?

Nu je weet wat je kunt doen met cannabis reclaim, geven we je graag een aantal tips om het te verzamelen. Gelukkig is dat heel eenvoudig. Neem er gewoon de tijd voor en heb geduld.

Voor het verzamelen van cannabis reclaim heb je twee mogelijkheden: oplosmiddel en hitte.

Oplosmiddel

 

Hoe verzamel je reclaim: Oplosmiddel

Allereerst het verzamelen van reclaim door het gebruik van een oplosmiddel. Om te beginnen, moet je een oplosmiddel met alcohol hebben. Dit kan van alles zijn, van isopropyl tot zelfs graanalcohol. Maar het beste kun je pure ethanol gebruiken, aangezien dit voor extractie vaak het beste werkt.

Als je je oplosmiddel in huis hebt, giet je een klein beetje in de basis van je rig. Draai het rond om te zorgen dat het middel de plaatsen bereikt waar de reclaim zich bevindt. Dit moet genoeg zijn om het op te laten lossen.

Giet de mix van oplosmiddel/reclaim vervolgens in een glas en laat het een aantal uur staan. Aangezien alcohol op een lage temperatuur verdampt, blijft er uiteindelijk een laagje gekristalliseerde reclaim achter. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is het eruit schrapen en gebruiken!

Hoewel het gebruik van een oplosmiddel een goede manier is om reclaim te extraheren, is het belangrijk je te realiseren dat de alcohol de smaak kan aantasten. Hierdoor kan de al onprettige smaak nog onaangenamer worden.

Hitte

 

Hoe verzamel je reclaim: Hitte

Als je geen oplosmiddelen wilt gebruiken, is warmte ook een uitstekende optie om reclaim uit je rig te verwijderen. Voor deze methode heb je een aantal dingen nodig. Allereerst moet je een hittebestendig oppervlak hebben waarop je het herwonnen extract kunt verzamelen. Een stuk bakpapier of een siliconen mat is hier heel geschikt voor. Vervolgens heb je iets nodig wat consistente en intense hitte produceert. Veel mensen gebruiken hier een brander voor.

Als je deze hulpmiddelen in huis hebt, is het tijd om te beginnen. Zet je rig omgekeerd op het hittebestendige oppervlak en richt met de brander op de delen die aangetast zijn met reclaim, zoals de banger. De temperatuur in de rig stijgt, waardoor de restjes loskomen en op het oppervlak vallen. Laat alles afkoelen voordat je verdergaat, en niet veel later beschik je over een geweldige hoop dab reclaim!

Kan reclaim bederven?

Kan reclaim bederven?

Wil je je reclaim niet onmiddellijk gebruiken? Dan kun je het ook voor later bewaren. Gebruik hiervoor een siliconen potje, zodat het niet aan de binnenkant blijft plakken. Bewaar het vervolgens op een koele, droge en donkere plaats en gebruik het wanneer jij het wilt.

Hoewel je reclaim relatief lang na het extraheren nog kunt gebruiken, is er nog veel onduidelijk als het om de veiligheid en risico's gaat. Zoals je weet, is reclaim al eens verhit. Daarom zijn de terpenen niet meer aanwezig, maar is de concentratie giftige stoffen waarschijnlijk wel hoger. Vandaar dat het gebruik van reclaim luchtwegirritatie kan veroorzaken en mogelijk zelfs tot ernstigere gezondheidsproblemen kan leiden.

Gebruik dus je verstand en wees voorzichtig als je cannabis reclaim wilt gebruiken. Het is misschien een sterkere methode om high te worden, maar de smaak is vaak behoorlijk onaangenaam en soms zelfs zo vies dat het mensen ervan weerhoudt om ook maar een poging te wagen. Ga dus behoedzaam te werk, dan zit je altijd goed. Heb je liever een pure, smaakvolle trek, boordevol terpenen? Dan kun je het misschien beter bij verse concentraten, oliën en wax houden.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken