Plantenvoeding: Een kijkje in Micro- en Macrovoedingsstoffen

Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogCannabisCannabis KwekenWetenschap

Plantenvoeding: Een kijkje in Micro- en Macrovoedingsstoffen


Leer alles over voeding voor je cannabis, zodat de herkenningstekens van je cannabis nooit onopgemerkt gaan.

Als het gaat om het kweken van cannabis als een pro, zal gedegen kennis over je voedingsstoffen een essentiële vaardigheid zijn. Het zal je helpen de individuele behoeften van een cannabis plant in te schatten en ervoor zorgen dat ze nooit iets tekort komen. Dit is iets wat je moet oefenen en de eerste stap is jezelf informeren over de voedingsstoffen zelf, zodat je weet wat ze doen en hoe je planten eruit zien als ze niet genoeg krijgen.

Laten we eens in de materie duiken en een kijkje nemen in de macro- en microvoedingsstoffen waar je cannabis naar verlangt.

DE PRIMAIRE MACROVOEDINGSTOFFEN

Er zijn drie primaire macrovoedingstoffen, die je planten in overvloed en met regelmatige intervallen nodig hebben.

Stikstof (N)

Stikstof is onmisbaar voor een correcte groei. Het vertegenwoordigt 40-50% van de droge materie in cannabis plantencellen en is betrokken bij fotosynthese, groei, efficiënte wortelabsorptie en de aanmaak van aminozuren, nucleïnezuren en proteïnen.

Stikstof is met name belangrijk tijdens de vegetatieve fase van de groei, wanneer een cannabis plant al haar energie steekt in uitdijen en groter groeien. Het wordt heel snel opgebruikt, waardoor een tekort aan stikstof het meest voorkomende voedingstekort is in elke kweekruimte.

Symptomen van een tekort aan stikstof zijn vergelende bladeren. Dit begint meestal in de lagere, oudere bladeren, waarna dit zich geleidelijk een weg omhoog zal banen. Dit komt omdat de plant de resterende stikstof uit de oudere bladeren onttrekt, om deze aan de jongere, meer kwetsbare bladeren te geven. Dit proces is bekend als "symptom creep" en de resultaten zijn afstervende bladeren en vertraagde groei.

Teveel stikstof heeft het tegenovergestelde effect, waarmee de groei tot voorbij de veilige limieten wordt versneld. Het zorgt ervoor dat de plant stretcht, wat de structurele integriteit ondermijnt. Een overvloed van stikstof kan ook de groei van bloemen beperken en vertragen en het kan de absorptie van calcium remmen.

Fosfor (P)

De rol van fosfor in cannabis is ondersteunen bij fotosynthese, bloemen te laten bloeien en de ontwikkeling van gezonde wortels aanmoedigen. Het is ook essentieel voor efficiënte opname van stikstof en de aanmaak van nucleïnezuren. Vanwege het vermogen de bloei te stimuleren, wordt vaak meer fosfor gebruikt tijdens de bloeifase.

Een tekort aan fosfor zorgt voor een algemene vertraging in de efficiëntie van de plant. Omdat het ook belangrijk is voor de opname van stikstof, kan een tekort aan fosfor zichzelf presenteren als een tekort aan stikstof, dus wees voorzichtig.

Te veel fosfor remt de opname van ijzer en zink.

Kalium (K)

Kalium, de laatste primaire macrovoedingsstof, wordt gebruikt voor de aanmaak van koolhydraten en proteïnen, immuunsysteem reacties en fotosynthese. Het is ook betrokken bij veel enzymreacties en het is verantwoordelijk voor het werkend houden van de "afvoer" van een cannabis plant, waardoor vloeistoffen efficiënt in beweging kunnen blijven.

Kalium is goed voor de absorptie van silicium.

Een tekort aan kalium resulteert vaak in het bruin/geel verkleuren van de bladranden en mogelijk krult ook het blad op. Hierna zullen gelige vlekken verschijnen op het blad zelf, zowel op het blad als eronder. Symptomen zijn meestal op de onderste bladeren eerst te zien. Een voortdurend tekort kan ook tekenen van verwelking veroorzaken.

Teveel kalium kan problemen veroorzaken met de absorptie van calcium en magnesium.

SECONDAIRE MACROVOEDINGSSTOFFEN

De secondaire macrovoedingsstoffen zijn vaak aanwezig in de aarde en worden slechts in kleine hoeveelheden gebruikt. Ze zijn echter nog steeds essentieel en moeten wellicht op een bepaald moment worden aangevuld. In een hydro systeem moeten ze waarschijnlijk volledig worden toegevoegd.

Zwavel (S)

Zwavel zal niet alleen verschrikkelijk ruiken, maar wordt ook door cannabis gebruikt voor de productie van enzymen en aminozuren.

Bij een tekort aan zwavel zullen de bladeren vergelen, op ongeveer dezelfde manier als bij een stikstof tekort. In tegenstelling tot een stikstof tekort, zal een tekort aan zwavel echter zichtbaar worden in de bovenste bladeren en niet de onderste.

Een teveel aan zwavel wordt door cannabis meestal goed getolereerd. Het kan echter wel voorkomen dat molybdeen (een nuttige bacterie) zijn werk niet meer doet.

Calcium (Ca)

Calcium wordt voornamelijk gebruikt voor de aanmaak van celwanden en speelt een belangrijke rol bij een aantal enzymreacties. Gedacht wordt dat het ook helpt bij de aanmaak van groeipunten, met name in de worteluiteinden.

Als de cannabis niet genoeg calcium krijgt, kan dit ervoor zorgen dat nieuwe bladeren met dode cellen verschijnen. Dit zorgt er vaak voor dat de bladeren naar beneden krullen.

Als er teveel calcium aanwezig is, kan de opname van ijzer worden geremd.

Magnesium (Mg)

De voornaamste functie van Magnesium is het aanmaken van chlorofyl, maar het wordt ook gebruikt voor bepaalde enzymreacties. Daarom speelt magnesium een vitale rol in de gezondheid van de bladeren en het onderhoud van bladnerven.

Een magnesium tekort zorgt voor vergeling tussen de bladnerven. Het verschijnt als een "symptom creep", waarbij het eerst de oudere bladeren aantast voor het verhuist naar de nieuwere. Het kan ook zorgen voor prematuur verouderen.

Een overdosis magnesium kan de opname van calcium remmen.

MICROVOEDINGSSTOFFEN

Microvoedingsstoffen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van gezonde cannabis, maar ze worden slechts in extreem kleine hoeveelheden gebruikt, en dan bedoelen we ook echt kleine hoeveelheden. Als je op aarde kweekt, zullen veel al aanwezig zijn en het is dan ook niet waarschijnlijk dat ze moeten worden aangevuld. Desalniettemin zal weten wat ze doen, en hoe een tekort eruitziet, je helpen te verzekeren dat je cannabis nooit tekort komt, voor het geval dat.

Borium (B)

Borium wordt gebruikt voor de aanmaak van nieuwe wortels, maar het stabiliseert ook celwanden.

Een tekort aan Borium kan ervoor zorgen dat bladpunten omkrullen, waarna ze uiteindelijk afsterven. Het kan er ook voor zorgen dat planten kleiner blijven dan hun gewoonlijke formaat.

Teveel Borium kan ervoor zorgen dat de bladeren glanzend worden.

IJzer (Fe)

IJzer is nodig voor adequate chlorofyl productie. Het is ook nodig voor bepaalde enzymreacties.

Een ijzer tekort zorgt ervoor dat nieuwe bladeren al gebleekt verschijnen. Aanwezige bladeren zullen tussen de nerven vergelen, wat uiteindelijk tot afsterving van het blad kan leiden.

Een overschot aan ijzer in de bodem zal voor absorptie strijden met zink en koper, waardoor ijzer hen mogelijk blokkeert.

Zink (Zn)

Zink wordt gebruikt om enzymreacties te vergemakkelijken.

Een tekort aan zink kan zorgen voor vergeling tussen de nerven van nieuwe bladeren en het kan paarsachtige dode celplekken veroorzaken. Dit begint meestal op de lagere bladeren, waarna het zich een weg omhoog werkt.

Teveel zink kan ervoor zorgen dat de ijzeropname wordt geremd.

Mangaan (Mn)

Mangaan is nodig voor de aanmaak van chlorofyl en bepaalde enzymreacties.

Een tekort aan mangaan zorgt voor vergeling tussen de bladnerven. Dit begint bovenaan de plant en zal daarna naar beneden schuiven.

Een overdosis mangaan kan ervoor zorgen dat cellen in bladeren afsterven en kan ook leiden tot een ijzertekort.

Koper (Cu)

Tenslotte is er nog koper. Koper wordt gebruikt bij de aanmaak van proteïnen en is betrokken bij het versterken van stelen, stengels en takken.

Een koper tekort zorgt ervoor dat bladeren donkerder verkleuren terwijl de randen vergelen. Het kan ook de bladeren een glanzend uiterlijk geven en voorkomen dat toppen efficiënt ontwikkelen.

Een overschot aan koper is extreem zeldzaam, maar mocht het gebeuren, kan het zorgen voor een snelle celsterfte.

Het is een behoorlijke lijst! Maar als je deze informatie bij de hand houdt, kan het je helpen bepalen wat je cannabis je probeert te vertellen. Hierdoor kan je een diepgaande kennis ontwikkelen van de eisen van je plant. Je hoeft de lijst niet uit je hoofd te leren om succesvol cannabis te kunnen kweken, maar houd de lijst bij de hand voor het geval dat je ontdekt dat je huidige voedingsschema tekenen vertoont van een tekort/toxiciteit. Mettertijd zal je instinctief weten wat er nodig is en in staat zijn je voedingsschema aan te passen!