Blog
The Path: TV-Drama over Ayahuasca
2 min

The Path: TV-Drama over Ayahuasca

2 min
Onderzoek Smartshop

The Path is een aangrijpend drama waarin te zien is hoe ayahuasca verlichtend kan werken in de juiste handen en mogelijk worden misbruikt in de verkeerde handen.

Eerst was hij Jesse Pinkman, protégée van Walter White in de op meth gerichte, populaire televisie serie Breaking Bad. Nu is hij vader, echtgenoot en sektelid in Hulu's nieuwe, op ayahuasca gefocuste drama The Path. In zijn nieuwe rol als Eddie Lane, volgen we Aaron Paul en zijn familie als het leven in een sekte zijn tol begint te eisen, waardoor de familie moet omgaan met de menselijke dilemma's van spiritualiteit en geloof en de effecten die deze dilemma's kunnen hebben op relaties.

Aaron Paul speelt een man die lid is van de Meyerist Movement, een fictieve, hiërarchische sekte die zich concentreert op het gebruik van ayahuasca, die kampt met morele conflicten en het vinden van zichzelf onder de toenemende druk om zich te conformeren aan de mensen om hem heen. De problemen beginnen als hij gevangen raakt in een slechte ayahuasca trip, waar zijn dode broer een kwaadaardige voorspelling doet over zijn sekteleider. Hoewel ayahuasca in de echte wereld wordt gebruikt als bron voor genezing, zorgt dit onheilspellende visioen in The Path voor twijfel bij Aaron Paul, over de sekte en zijn plaats erin.

Naast Aaron Pauls karakter, volgt The Path ook het verhaal van zijn vrouw Sarah (Michelle Monaghan), een levenslang lid van de sekte die van mening is dat haar zoon door de buitenwereld wordt beschadigd een ook steeds meer in de war raakt naarmate haar man steeds afstandelijker wordt. Tot slot volgen we ook het verhaal van Cal (Hug Dancy), een hogere luitenant van de sekte die worstelt om het gezicht van de organisatie te worden, naarmate deze in status en afmeting toeneemt.

Naarmate de druk toeneemt, krijgen we inzicht in de diepte van de menselijkheid en hoe het lijntje kan vervagen tussen het gebruik van een stof op een gunstige en helende manier en het gebruik dat grenst aan een uitbuitende oplichterij. In feite was dit precies de bedoeling van Jessica Goldberg, de TV-schrijfster achter The Path, en in plaats van te kiezen voor de cliché sekte invallen, zoals polygamie, heeft ze inspiratie gehaald uit aspecten van religie, zoals het Mormonisme, Orthodoxe Jodendom, de Islam, en varianten van het Christendom.

Toen ze het had over de inspiratie voor haar show, zei Goldberg: "Ik bedoel, ik had als kind een fascinatie met alternatieve sociale experimenten. Ik ben opgegroeid in Woodstock en er waren toen nog steeds veel hippies. Elke wijk had een kristalwinkel; in de videotheek waar ik werkte, was mijn baas een Joodse man die een Sufi geworden was. Het was niet alsof ik mijn zinnen had gezet op het schrijven van een show over sekten. Maar recentelijk heb ik in een jaar tijd mijn vader verloren, ik ben gescheiden en ineens zat ik met een existentiële crisis. Wat gebeurt er als je op een dag naar je leven kijkt en er niet meer in gelooft? Ik had een kader nodig om over deze dingen te praten en dat is toen ik deze verlichte wereld begon uit te vinden."

Een ding is zeker. The Path laat zien hoe een gevoel van erbij horen kan worden verkregen van hallucinogene drugs, maar ook hoe mensen diep van binnen een verlangen hebben om erbij te horen en hoe het pad om daar te komen conflicten, interne worstelingen en zelftwijfel kan opwekken.

Dit aangeboren, of mogelijk onwetend verlangen om erbij te horen, werd mooi samengevat door de executive producer van de show, Jason Katim: "Later in het seizoen is er een scène, die plaatsvindt in een wervingsbureau dat Cal bezoekt. We waren aan het filmen in Westchester en de kunstafdeling decoreerde de etalage met nep posters, brochures en hoeden voor Meyerism. En voordat we begonnen met filmen, terwijl we werkten aan de scène, liepen mensen naar binnen die wilden weten wat er aan de hand was. Niet wat we aan het filmen waren, maar wat de beweging was en hoe ze lid konden worden! Dat was het moment waarop we ons realiseerden dat we iets groters in handen hadden. Mensen wilden ter plekke lid worden."

We zijn nieuwsgierig hoe dit aangrijpende drama uitpakt en hoe het gebruik van ayahuasca wordt geportretteerd als zowel een pad naar verlichting en als bron om te worden uitgebuit.

 

         
  Josh  

Geschreven door: Josh
Schrijver, psychonaut en cannabis liefhebber Josh is Zamnesia's eigen expert. Hij besteedt zijn dagen ergens op het platteland, waar hij duikt in de verborgen diepten van alles wat psychoactief is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Onderzoek Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken