Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Wat is Guarana?

Guarana

Guarana, ook bekend als Braziliaanse cacao, is een klimplant uit de Amazone, waarvan de vruchten al lang worden gebruikt als stimulerend, energie-opwekkend middel. Het is een lid van de esdoorn familie, Sapindaceae, en wordt het meest in Brazilië gevonden.

In haar natuurlijke omgeving, kan Guarana meer dan 12 meter hoog worden en ze produceert kleine, ronde vruchten die sterk op een oog lijken, waardoor vele lokale legenden zijn ontstaan. De naam zelf komt van de Satere-Maue woord voor de plant, Warana, die zich laat vertalen naar "oog van het volk".

Guarana werd in de 16de eeuw geïntroduceerd aan de Europese kolonisten en mee terug genomen door de Spaanse veroveraars, zoals Oviedo en Hernández. Hoewel Guarana sinds die tijd verkrijgbaar is in Europa, neemt de populariteit de laatste paar jaar pas toe. Vroege verslagen van inheems en traditioneel gebruik zijn nu wetenschappelijk gecontroleerd en dit leidde tot een bredere acceptatie.

De populariteit van Guarana is te danken aan haar stimulerende effecten. De vruchten van Guarana hebben een veel hoger cafeïne gehalte dan koffiebonen. Het cafeïne gehalte van koffiebonen bedraagt 1-2%, terwijl het cafeïne gehalte van Guarana 4-8% bedraagt, meer dan vier keer zoveel! Guarana bevat ook de alkaloïden theofylline en theobromine, die Guarana specialer maken dan andere bronnen van cafeïne.

Het gebruik van Guarana dateert al van voor de "ontdekking" van Brazilië. De inheemse stammen gebruikten het al om voedsel, drankjes en medicijnen te maken door het te verwerken tot een pasta. Traditioneel werd het gebruikt als een stimulerend middel en als middel om chronische diarree te behandelen. Ander traditioneel gebruik omvat echter ook de behandeling van pijn, hoge bloeddruk, koorts, dysenterie en migraines.

Guarana speelt ook een belangrijke, culturele rol onder de inheemse Indianenstammen van Brazilië, zoals de Tupi en Guarani. Volgens de legende is Guarana ontstaan toen een van hun goden een geliefd dorpskind ombracht. Om de dorpelingen te sussen, nam de god het linkeroog van het kind en plantte dit in het regenwoud, waardoor de wilde variant van Guarana ontstond. De god nam toen het rechteroog van het kind, plantte het in het centrum van het dorp, waardoor de inlandse variatie van Guarana ontstond.

Tegenwoordig wordt Guarana in Brazilië gebruikt ingrediënt in vele producten en als wereldwijd export product. Het is te vinden in een groot aantal producten, inclusief het "nationale drankje" van Brazilië: Guarana Soda. Hoewel Guarana dus grotendeels gecommercialiseerd is, heeft het nog steeds een erfgoed status en is enorm belangrijk voor de economie van de inheemse bevolking. Als een gevolg hiervan wordt 80% van de wereldwijde, commerciële productie van Guarana nog steeds uitgevoerd door de Braziliaanse stammen in de Amazone, gecontroleerd door FUNAI (De National Indian Foundation). Dit verzekert dat de stammen worden gesteund en traditionele, handmatige methodes voor de oogst en productie worden behouden, zonder afbreuk te doen aan de manier van leven van de dorpelingen.

 

Zamnesia

Guarana