Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

VAN ZAAD TOT CACTUS: HOE JE ZELF PEYOTE KWEEKT (LOPHOPHORA WILLIAMSII)

HOE JE ZELF PEYOTE KWEEKT

Het hoofdingrediënt voor het kweken van peyote bestaat uit geduld. Vergeet niet dat Lophophora Williamsii een cactus is, en die groeien nu eenmaal erg langzaam. Peyote groeit het langzaamst van alle cactussen. Goede verzorging van de pietluttige kweker kan echter de groeisnelheid van de natuur aanzienlijk versnellen. De goedverzorgde planten kunnen zo al na drie jaar beginnen te bloeien, in plaats van de tien jaar die het in het wild duurt.

Er bestaat een peyote die voorkomt in Mexico en Zuid-West Texas die het goed doet in moeilijke, armzalige omstandigheden en slechte grond. Het zoveel mogelijk nabootsen van deze omstandigheden zou een peyote kweker ook voor ogen moeten hebben. De aarde is niet zo lastig, want een ideale mix kun je zelf maken. Het klimaat kan echter een uitdaging zijn in koudere werelddelen, het zou kunnen betekenen dat je gebruik zou moeten maken van terrariums, kweekkassen en warmtematten. Peyote staat graag in de volle zon, die de bijzondere omstandigheden van de hooggelegen lucht van de Chihuahua nabootst.

WAT IS PEYOTE?

WAT IS PEYOTE?

Peyote is een kleine cactus zonder stekels die een psychotrope samenstelling bevat die mescaline heet. Het gebruik van mescaline door inheemse Zuid-Amerikaanse stammen is terug te leiden tot minstens 5.500 jaar geleden, dat zou ook langer kunnen zijn. Als entheogeen en medicijn was mescaline een vanzelfsprekend deel van spirituele, geestelijke en fysieke gezondheid bij een aantal oude Zuid-Amerikaanse culturen.

Mescaline is een hallucinogeen dat een radicale bewustzijnsverandering veroorzaakt. Doorgaans erg plezierig, en vaak verheffend met intense visuele ervaringen die een grote rol speelden bij sjamanen en rituele gebruiken. Recreatieve mescaline is niet verslavend en heeft een ingebouwd antiverslavings-kenmerk. Als je het vijf dagen achter elkaar gebruikt werkt het niet meer. Gedurende een aantal weken na de eerste hallucinogene ervaring heb je door de mescaline een lichtelijk gevoel van plezierig zorgeloos optimisme.

Er zijn een aantal ondersoorten die van kleur verschillen maar allemaal dezelfde eigenschappen hebben. Het zijn gedrongen bolvormige soorten die niet groter worden dan zeven centimeter. Ze hebben platte sferische knoppen die verdeeld zijn door prominente ribben die tot 15 centimeter in doorsnede kunnen worden. Als je de knoppen laat doorgroeien ontstaan er koraalachtige klompjes. Ze hebben geen stekels zoals andere cactussen, maar kleine ietwat verhoogde areola's waaruit een bosje wit pluis ontspruit.

Peyote bloeit sporadisch. Er komt snel een witte of roze bloem tevoorschijn. Vanuit een kleine imperfectie in de huid ontstaat er een peul die binnen enkele dagen een bloem wordt. Als de bloem bevrucht is, gaat ze dicht en droogt na een tijdje uit, en in plaats daarvan ontstaat er een langwerpige roze vrucht. Vervolgens droogt de vrucht uit totdat die op een rossige peulvrucht lijkt. Binnenin zijn de platte zwarte zaden klaar om een nieuwe peyote cactus te worden.

De sferische knoppen of kroontjes worden geoogst door het netjes wegsnijden van de bol aan de basis waar de wortels zich bevinden. De wond zal eeltachtig worden en een wond vormen vanwaaruit een nieuwe knop zal ontspruiten. Vervolgens worden ze gedroogd. Door het drogen wordt het mescaline-gehalte verhoogd van minder dan 1% tot 3-6%. De gedroogde plakjes kunnen gegeten worden of je kunt er een bitter smakende thee van trekken. Zoals met alle alkaloïden heeft moeder natuur weer een grapje achter de hand, en dat is dat peyote verschrikkelijk goor smaakt en misselijkheid veroorzaakt voordat er bewustzijnsverruiming optreed.

HOE JE PEYOTE ZADEN KIEMT

HOW TO GERMINATE PEYOTE SEEDS

Bekijk Product

De beste tijd om je peyote zaden te kiemen is vroeg in het voorjaar. Ten eerste moet je een aarde-mix maken die geschikt is voor peyote. Stukjes land waar peyote het goed doet in de vrije natuur bestaan vaak uit kalksteen, en erg grove steenachtige aarde. Cactus- en succulent-mixen zijn erg gemakkelijk; je hoeft zelf niks te doen en je peyote zal goed groeien. Als je een wat grover mengsel wilt kunt 1 deel zand, 1 deel steengruis en 1 deel gewone potgrond vermengen.

Vul nu je potten met het aardemengsel en druk het stevig aan, laat een beetje ruimte over zodat je makkelijk water kunt geven. Maak nu de aarde lekker soppig en laat de potten een dag in de schaduw staan zodat het overbodige water kan afvloeien. Nu kun je met de zaden aan de slag. Leg de zaden gewoon op het oppervlak van de aarde, je hoeft ze niet te bedekken. In de natuur vallen ze gewoon op de grond en dat gaat ook altijd goed.

Dek nu de pot af met een stukje doorzichtig plastic en zet het vast met een plakbandje of een elastiekje. Gebruik geen folie want dat is niet sterk genoeg voor wat gaat komen. De ideale grondtemperatuur voor een gelukkige peyote is 22*C. Nog gelukkiger is hij als de pot in een venster op het zuiden staat, en het allerbeste op de grond in de volle zon, naast een radiator. Warmtematten zijn uitstekend geschikt en voordelig in het gebruik. Ze geven de juiste warmte af én je hoeft niet bang te zijn dat er brand uitbreekt omdat je dag en nacht een elektrische deken in het stopcontact hebt zitten.

Dit soort vochtigheid kan een beetje vreemd lijken voor iets wat in de woestijn groeit, maar ze doen het er goed op. In het beginstadium hebben ze ook geen behoefte aan water. Na twee of drie weken zullen er ronde bolletjes ontstaan waar de zaden waren. Dat zijn de baby-peyotes. Na vier weken prik je kleine gaatjes in het plastic, het is tijd om te ontvochtigen en af te harden.

Maak na een week nog meer gaatjes. Maak vervolgens na nog een week de gaatjes groter. Na een week of acht tot tien zitten er zo veel gaatjes in het plastic dat de vochtigheid gelijk is gesteld. Wees voorzichtig want deze baby's zijn nog erg kwetsbaar. Verwijder het plastic en als de bovenste laag droog is, geef je ze een beetje water. Peyote houdt van droge voeten dus geef niet te veel water anders kan er wortelrot ontstaan. Met een plantensproeier kun je de bovenste laag uitstekend bevochtigen.

VERZORGING VAN DE PEYOTE

Verzorging Van De Peyote: Verwarmingsmat

Bekijk product

De kleine cactussen zijn nu nog erg kwetsbaar. Het zal maanden duren voordat het wortelstelsel sterk genoeg is om tegenslag te kunnen weerstaan. En nu komen we bij het bekende geduld van de succulentenkweker.

Het warm houden van de aarde gedurende de eerste twee jaar zal het groeiproces versnellen. Ze verkleuren nu snel van het groen van de zaailingen naar hun specifieke kleur en platten af tot de welbekende peyote-vorm. Geef de jonge planten slechts sporadisch water, in de natuur houden ze het ook altijd lang uit zonder water. Van het midden van de herfst tot het einde van de winter geef je ze helemaal geen water om wortelrot te voorkomen. Zodra de warmte van het voorjaar begint, kun je ze weer af en toe wat water geven. Het kan zijn dat je de potten in een emmer water moet zetten zodat de uitgedroogde aarde zich weer vol zuigt.

Na het eerste jaar zijn de wortels voldoende ontwikkeld om ze te kunnen verpotten. Geef elke plant in de voorjaarswarmte een eigen pot. Druk de aarde rondom de jonge plant stevig aan voordat je ze flink water geeft. Zorg ervoor dat het groene deel van de plant boven de aarde staat. De cactus kan anders ook gaan rotten.

Nu de planten goed ontwikkeld zijn hebben ze behoefte aan hitte. Woestijnhitte. Op het Noordelijk halfrond boven de dertig graden breedte kan peyote het hele jaar rond in een kas. Een omgedraaid aquarium is een goed terrarium maar dat kan ook met een PET-fles zonder bodem. Geef gewoon elke pot, of plant in een grote pot haar eigen "kas". De planten kunnen zonder probleem in de winter tegen 4-5ºC en 50ºC in de zomer.

Iedere twee jaar voeg je een laagje nieuwe aarde, of een cactus-meststof toe. Gebruik bij meststoffen altijd de helft van de aanbevolen dosis. Peyote kan opzwellen en barsten als ze teveel meststoffen krijgt. De planten zullen het wel overleven, maar de groei wordt danig vertraagd omdat ze moet herstellen van de wonden. Een flink stuk kalksteen in de pot ziet er decoratief uit en bootst het thuisland van de peyote na met spoorelementen van mineralen.

WAT IS ENTEN?

WAT IS ENTEN?

Een peyote enten op een sneller groeiende soort zoals de Trichocereus kan de groeisnelheid vergroten. Het is niet moeilijk om te doen, zolang je maar schoon te werk gaat. Als je een peyote-knop wegsnijdt, zie je een ring van vezelachtig materiaal. Deze ring bevat alle capillaire vaten die de plant gebruikt om water en voedingsstoffen te transporteren. Als je de top van een trichocereus wegsnijdt, zie je dezelfde soort ring die dezelfde functie heeft.

In een ideale situatie zijn de ringen van gelijke grootte, maar dat is niet gegarandeerd en hangt af van de planten die je tot je beschikking hebt. Plaats nu de peyote met de afgesneden kant op de top van de trichocereus. Zorg ervoor dat de kanten goed op elkaar zitten. Als ze verschillend van grootte zijn zoek dan precies het midden op.

Nu moet de peyote-stek goed op zijn plaats gehouden worden. Dit kan eenvoudig met een paar elastiekjes over de peyote die je vervolgens aan de stekels van die andere cactus haakt. Er zal zich snel littekenweefsel vormen en de peyote zal vervolgens de voeding van de surrogaatplant opnemen.

Als je een nieuwe peyote wilt maken snijdt je een uitgekozen knop los van de plant met een schoon scherp mesje. Leg de knop een paar dagen op een warme plek totdat er zich een korst over de wond heeft gevormd. Nu kun je de knop met het snijvlak naar beneden gericht in een pot met goed aangestampte cactusmix zetten. Gewoon lekker met rust laten en na een half jaar heeft ze nieuwe wortels ontwikkeld.

Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.


Related products