Fluweelbonen: Alles Wat Weten Moet

Fluweelbonen: Alles Wat Weten Moet

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Fluweelbonen worden al lang gebruikt als een krachtige nootropic en stemmingsverbeteraar. Kom alles te weten over Mucuna pruriens!


De fluweelboon (Mucuna pruriens) wordt al jarenlang op traditionele wijze gebruikt door Aziatische en Afrikaanse volkeren. Men gelooft dat de boon buitengewone effecten op de mens heeft. De boon bevat een natuurlijke voorloper van dopamine. Het gaat hierbij om een ‘gelukshormoon’ dat een belangrijke rol speelt bij cognitieve functies, emoties en stemming. 

WAT IS MUCUNA PRURIENS?

Mucuna pruriens is een tropische plant die van oorsprong voorkomt in Afrika en Azië. We kennen het ook wel onder de namen Bengaalse fluweelboon, Florida fluweelboon, Mauritius fluweelboon, cowage en cowitch. 

De fluweelboon behoort tot een categorie planten die bekendstaan als adaptogenen. Dit zijn niet-giftige planten waarvan mensen denken dat ze verschillende fysiologische processen in het lichaam ondersteunen. In de traditionele Ayurveda worden fluweelbonen op een holistische wijze gebruikt voor lichaam en geest. Als kruidensupplement kan het de focus, ontspanning en het humeur verbeteren.

FLUWEELBOON: BOTANISCHE INFO

FLUWEELBOON: BOTANISCHE INFO

Fluweelbonen zijn tropische vruchten en vormen – net als erwten en bonen - het zaad van een plant; in dit geval een plant met een overeenkomstige naam. De plant komt oorspronkelijk uit het zuiden van China en het oosten van India. Tegenwoordig wordt ze op grote schaal vooral verbouwd in Afrika en Azië. Hier groeit ze op zanderige grond en heeft ze een lang groeiseizoen nodig.

De fluweelboon heeft witte, lavendelkleurige of paarse bloemen en zaadpeulen die soms wel 15cm lang worden met 3 tot 6 zaden per peul. De peulen zijn bedekt met oranje, borstelachtige haren die vaak ernstige jeuk veroorzaken als ze in contact komen met de huid. Dit is ook de reden dat de plant de bijnaam ‘cowitch’ (koeienjeuk) heeft gekregen.

ACTIEVE BESTANDDELEN EN HET EFFECT

FLUWEELBOON: ACTIEVE BESTANDDELEN EN HET EFFECT

Het belangrijkste bestanddeel van Mucuna pruriens is ʟ-DOPA. Dit is een aminozuur dat de hersenen nodig hebben om dopamine te produceren. Dopamine is een hormoon en neurotransmitter met veel invloed op onze motivatie, stemming en emoties. Als het lichaam hier niet voldoende van produceert, kan dit leiden tot lethargie, leermoeilijkheden en concentratieproblemen. Onderzoek heeft aangetoond dat de fluweelboon het dopaminegehalte bij de mens kan verhogen.

Maar anderen kunnen ook baat hebben bij Mucuna pruriens. Men beschouwt ʟ-DOPA namelijk als een natuurlijke nootropic die bijdraagt aan de verbetering van het cognitief functioneren, het geheugen, de creativiteit en motivatie. En met haar stimulerende en stemmingsverbeterende eigenschappen, is de fluweelboon ook een effectief en natuurlijk afrodisiacum.

VOORDELEN VAN DE FLUWEELBOON

Dopamine is een belangrijke chemische boodschapper in onze hersenen. Samen met hormonen als serotonine en oestrogeen noemen mensen het ook wel het 'gelukshormoon'.

Aangetoond is dat het innemen van de fluweelboon als supplement de concentraties dopamine in het zenuwstelsel en de hersenen verhoogt. Dit heeft verschillende gunstige effecten tot gevolg.

ONTSPANNING EN STEMMING

VOORDELEN VAN DE FLUWEELBOON: ONTSPANNING EN STEMMING

In onderzoek uit 2014 is bekeken of Mucuna pruriens ervoor konden zorgen dat ratten ontspannender waren terwijl ze een aantal testen moesten ondergaan die spanning bij ze veroorzaakten. Na verschillende experimenten waarbij het in diverse hoeveelheden werd toegediend, bleek dat een extract van fluweelboon een aanzienlijk positief effect had.

Er bestaat ook bewijs dat fluweelbonen een gunstig effect kunnen hebben op de stemming. Onderzoekers dienden Mucuna pruriens aan muizen toe nadat ze een aantal testen hadden gedaan. De onderzoekers zagen dat het de activiteit verhoogde en de immobiliteit verminderde op een manier die vergelijkbaar is met geaccepteerde en meer gangbare methoden.

COGNITIEF FUNCTIONEREN EN LEERVERMOGEN

VOORDELEN VAN DE FLUWEELBOON: COGNITIEF FUNCTIONEREN EN LEERVERMOGEN

In verschillende culturen gebruiken mensen Mucuna pruriens al minstens 2000 jaar als natuurlijk mentaal stimulatiemiddel voor een heldere geest, een betere focus en een betere reactietijd. Ook hier is de wetenschap bezig datgene aan te tonen wat deze volkeren al lang weten.

In gerelateerd onderzoek gaven onderzoekers acht jongvolwassenen 200mg ʟ-DOPA, waarna hun reactietijd werd beoordeeld. De wetenschappers ontdekten dat zowel de reactietijd als de motoriek van deze proefpersonen beter was dan de controlegroep die een placebo toegediend had gekregen.

Gerelateerd artikel

Top 7 Noötropica Die Je Mentale Prestaties Verbeteren

Ook is er onderzoek gedaan naar de vraag of ʟ-DOPA het leervermogen kan verbeteren. In een dubbelblinde placebogecontroleerde studie uit 2015 kreeg een groep deelnemers 100mg ʟ-DOPA toegediend, terwijl een andere groep een placebo kreeg. 

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de groep die ʟ-DOPA had ingenomen en gedurende vijf leersessies nieuwe woorden had geleerd, deze woorden nauwkeuriger kon herinneren dan de placebogroep. Dit suggereert dat "dopamine de initiële lexicale verwerving versterkt en de consolidatie van geleerde woorden met semantische info op de langere termijn verbetert, wat overeenkomt met de dopaminergische verbetering van semantische saillantie."

Op basis van deze resultaten is er inderdaad bewijs voor het mogelijk verbeterende effect van de fluweelboon op de hersenen.

ALS AFRODISIACUM

VOORDELEN VAN DE FLUWEELBOON: ALS AFRODISIACUM

Men beweert dat van fluweelbonen gebruikt kunnen worden ter ondersteuning van het libido. Veel gebruikers geven ook aan dat Mucuna pruriens hen in de 'mood' brengen. Daarnaast suggereert men ook dat wanneer je fluweelbonen samen met Passiflora incarnata (passiebloem) inneemt, de lustopwekkende eigenschappen van fluweelbonen worden gestimuleerd en versterkt.

TRADITIONELE TOEPASSINGEN

FLUWEELBOON: TRADITIONELE TOEPASSINGEN

In Aziatische en Afrikaanse culturen zien mensen de fluweelboon als een superfood en als holistisch kruid. In de Himalaya en op Mauritius worden de peulen en bonen van de plant gekookt voor voedsel. In Guatemala en Mexico roosteren en malen mensen de fluweelbonen om er een koffieachtige drank van te
brouwen.

In de traditionele Ayurveda is de fluweelboon belangrijk bij het in balans brengen van drie dosha's die het lichaam en de geest voeden en energie geven: vata, pitta en kapha. Mensen gebruiken fluweelbonen ook veel om de stemming te verbeteren en spiermassa te laten groeien. Daarnaast kan de boon onder andere ook gebruikt worden om de nachtrust te bevorderen en de stofwisseling te stimuleren.

KWEKEN VAN MUCUNA PRURIENS

KWEKEN VAN MUCUNA PRURIENS

Mucuna pruriens is een plant die weinig verzorging nodig heeft en daarom makkelijk thuis te kweken is. We adviseren haar in het voorjaar of in de zomer te planten, wanneer er geen kans meer is op vorst en de bodemtemperatuur minimaal 18°C is. Plant de zaden in goede waterdoorlatende aarde op ongeveer 1 tot 5cm diep.

Omdat ze alles wat ze nodig hebben uit de aarde kunnen halen, hebben deze planten weinig tot geen extra voedingsstoffen nodig. Wel kun je fosfor toevoegen; de plant reageert hier goed op. Onder goede omstandigheden kunnen de ranken van de fluweelboon wel 4 tot 5 meter lang worden. Bovendien kunnen ze makkelijk andere planten overwoekeren. Houd hier dus rekening mee. Daarnaast kan het wortelstelsel zelfs nog groter worden.

De peulen zijn klaar voor de oogst als de bonen binnenin mooi gevuld zijn, maar de peulen nog niet uitgedroogd. Wil je de zaden gebruiken voor bijvoorbeeld poeders of drankjes? Dan kun je de peulen gewoon aan de ranken laten drogen en ze oogsten als ze hard zijn.

Wees wel voorzichtig bij het oogsten! Hoewel er nu varianten bestaan die geen jeukende haren hebben, hebben veel soorten nog wel irriterende haartjes. Deze wil je niet in de buurt laten komen van je huid. Kweek je een dergelijke soort? Gebruik dan handschoenen bij het oogsten en zorg dat er geen kinderen en huisdieren in de buurt kunnen komen!

HOE GEBRUIK JE FLUWEELBONEN?

HOE GEBRUIK JE FLUWEELBONEN?

De zaden en bladeren van de fluweelboon hebben nootropische eigenschappen. Je kunt er daarbij poeders en extracten mee maken. Er zijn verschillende manieren om je fluweelbonen te gebruiken.

Doe de verse groene peulen bijvoorbeeld in een pan met water, voeg zout toe en kook ze totdat ze zacht zijn en beginnen open te splijten. Eet de schillen niet. Deze bevatten een giftige stof die je ziek kan maken! De zaadjes binnenin zijn echter lekker zacht en hebben een aangename nootachtige smaak.

Als je fluweelbonen wilt laten drogen, laat ze dan aan de plant hangen en oogst ze pas wanneer ze hard zijn. Daarna kun je ze, net als koffiebonen, roosteren en vermalen. De gemalen bonen kun je gebruiken voor een heerlijke koffieachtige drank.

Poeder van de geroosterde bonen is een handige manier om de fluweelboon in te nemen als supplement. Meng het poeder daarvoor gewoon met wat water, sap of yoghurt. Let er wel op dat je daarbij de maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5g (één theelepel) niet overschrijdt.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Bronnen
  • (n.d.). - https://www.researchgate.net
  • (n.d.). - https://www.researchgate.net
  • Digvijay G. Rana, & Varsha J. Galani. (Jan-Mar 2014). Dopamine mediated antidepressant effect of Mucuna pruriens seeds in various experimental models of depression - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • J M Rabey, Y Vered, H Shabtai, E Graff, & A D Korczyn. (1992, August). Improvement of parkinsonian features correlate with high plasma levodopa values after broad bean (Vicia faba) consumption. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Shellshear L, MacDonald AD, Mahoney J, Finch E, McMahon K, Silburn P, Nathan PJ, & Copland DA. (2015 Sep). Levodopa enhances explicit new-word learning in healthy adults: a preliminary study. - PubMed - NCBI - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Je bezoekt onze Nederlandse website.