Een Gebrek Aan Calcium In Wietplanten

Een gebrek aan calcium in wietplanten

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

Calcium werd lang als een secundaire voedingsstof of microvoedingsstof gezien, maar veel kwekers beschouwen het inmiddels als een belangrijke macrovoedingsstof. Calcium speelt een sleutelrol bij de gezonde ontwikkeling van celwanden en plantenweefsels. Het helpt echter ook bij het transport van voedingsstoffen, ondersteunt enzymatische activiteit en is belangrijk voor de gezondheid van de bodem. Een gebrek aan calcium leidt tot calciumtekort in wietplanten. In dit artikel leer je een gebrek herkennen, voorkomen en behandelen.

Wat is de oorzaak van een gebrek aan calcium in wietplanten?

Wat is de oorzaak van een gebrek aan calcium in wietplanten?

Een aantal zaken kunnen tot een gebrek aan calcium leiden bij wietplanten. Denk aan:

 • Lage pH: een gebrek aan calcium komt vaker voor in zure of zanderige bodems. Dat komt omdat calcium minder beschikbaar is bij een lagere pH-waarde (in tegenstelling tot andere voedingsstoffen als stikstof, ijzer, mangaan en koper). Een lage pH is een van de meest voorkomende oorzaken van calciumgebrek. Het komt vaker voor als je met hydroponics of kokos werkt, omdat de pH vaak lager is dan bij kweken in aarde.
 • Hoog zoutgehalte: een gebrek aan calcium komt ook vaker voor in zoute bodems. Zout in de bodem beïnvloedt namelijk de beweging van calciummoleculen.
 • Een overschot aan fosfor: hoge hoeveelheden fosfor kunnen de oplosbaarheid van calcium aantasten. Fosforrijke bodems (of het overmatig gebruik van bloeivoeding met veel fosfor) kunnen calcium in de bodem onbruikbaar maken.
 • Gefilterd water: omgekeerde osmose en gefilterd water bevatten meestal ook minder calcium dan standaard kraanwater of regenwater. Daarom kan het gebruik van omgekeerd osmose water in sommige gevallen een gebrek aan calcium veroorzaken.

Gerelateerd artikel

Cannabis Kweken In Aarde

Hoe herken je een gebrek aan calcium in wietplanten?

Hoe Herken Je Een Gebrek Aan Calcium In Wietplanten? -1

Hoe Herken Je Een Gebrek Aan Calcium In Wietplanten? -2

Hoe Herken Je Een Gebrek Aan Calcium In Wietplanten? -3

Hoe Herken Je Een Gebrek Aan Calcium In Wietplanten? -4

Zoals wel vaker geldt bij tekorten aan voedingsstoffen, kan het lastig zijn een gebrek aan calcium te herkennen. Ten eerste kan elke wietplant net iets anders reageren op een gebrek, waardoor je een goed getraind oog nodig hebt om de juiste diagnose te stellen. Ten tweede kunnen calciumtekorten ook tekenen vertonen die op andere voedingstekorten lijken.

Om een gebrek aan calcium bij je wietplanten vast te stellen, moet je letten op:

 • Bruine of roestkleurige vlekken op bladeren, vooral nieuw blad bij de toppen van planten
 • Vergeelde jonge bladeren
 • Gebrek aan vitaliteit, zoals zwakke takken en groeiachterstand
 • Gevlekte bladeren

Hoe voorkom je een gebrek aan calcium bij wietplanten?

Hoe voorkom je een gebrek aan calcium bij wietplanten?

Een goede verdediging is je beste wapen tegen een gebrek aan calcium. Dit geldt overigens voor alle voedingstekorten. Het kost namelijk tijd om een probleem met je voeding te herstellen. Dit veroorzaakt ongetwijfeld stress bij je wietplanten en beïnvloedt de groei en uiteindelijke opbrengst. Er zijn echter een aantal manieren om een gebrek aan calcium te voorkomen. Deze zijn:

• Zorg ervoor dat je je planten calcium geeft: de eerste stap om een gebrek aan calcium te voorkomen, is verzekeren dat je je planten voldoende van deze voedingsstof geeft. Je kunt dit doen door natuurlijke meststoffen met calcium aan je aarde toe te voegen voordat je gaat planten. Daarnaast kun je tijdens het kweken meststoffen gebruiken. Als je vloeibare kunstmest gebruikt, pas dan op dat je je planten niet te veel voeding geeft. Calciumvergiftiging is voor wietplanten net zo erg als een gebrek.

 • Houd de pH nauwlettend in de gaten: problemen met de pH zijn de voornaamste oorzaak van problemen met voedingsstoffen. De pH heeft namelijk een directe impact op de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor planten. Om te verzekeren dat je planten toegang hebben tot het calcium in je aarde of meststof, moet de pH tussen de 6,2-7 schommelen. Dit is vooral belangrijk als je zonder aarde of met hydroponics kweekt.
 • Creëer en onderhoud een gezonde wortelzone: de gezondheid van de wortels van je planten is essentieel voor hun groei en uiteindelijk ook voor het oogstgewicht en de kwaliteit van de wiet. Het handhaven van een gezonde wortelzone is een van de beste manieren om je planten te beschermen tegen ongedierte, ziekteverwekkers en zelfs voedingstekorten. Om een gezonde wortelzone te bevorderen, kun je denken aan het volgende:
 • Begin met het juiste kweekmedium: ons recept voor superaarde bevat een verscheidenheid aan natuurlijke ingrediënten. Deze stimuleren de groei van je wietplanten vanaf het kiemen tot de oogst.
 • Gebruik organische meststoffen: in tegenstelling tot synthetische meststoffen bevatten organische meststoffen veel meer dan alleen de voedingsstoffen die je planten nodig hebben. Ze creëren ook een broedplaats voor nuttige bacteriën en schimmels die gezonde wortels stimuleren.
 • Houd een correct schema aan voor voeding en water: veel kwekers van wiet maken fouten bij het voeden en water geven. Dergelijke problemen veroorzaken stress bij je wietplanten. Daarnaast heeft het gevolgen voor de wortelzone en de gezondheid van de bodem en het herstel kan veel tijd kosten.

Gerelateerd artikel

Calcium En Cannabisplanten

Het verloop van een calciumtekort

Het verloop van een calciumtekort

Calciumvoorraden worden gebruikt om sterke celstructuren en wanden op te bouwen. Daarom zie je eerste tekenen van een gebrek aan calcium vaak in de takken/stelen van de bladeren voordat ze andere delen van de plant aantasten. Omdat calcium een immobiele voedingsstof voor planten is (wat betekent dat planten het niet zomaar in hun organisme kunnen verplaatsen), treft een gebrek meestal eerst de nieuwe groei.

Hoe ziet gebrek aan calcium eruit in wietplanten?

What Calcium Deficiency Looks Like In Cannabis Plants - 1
Begin van calciumtekort
What Calcium Deficiency Looks Like In Cannabis Plants - 2
Progressie van calciumtekort
What Calcium Deficiency Looks Like In Cannabis Plants - 3
Laat stadium van calciumtekort

Je weet nu wat de tekenen van een gebrek aan calcium zijn. Toch is het handig om het met eigen ogen te zien. Daarom hebben we enkele foto's verzameld van wietplanten met een tekort aan calcium in verschillende stadia.

Hoe verhelp je een gebrek aan calcium in wietplanten?

Hoe verhelp je een gebrek aan calcium in wietplanten?

De beste manier om een gebrek aan calcium aan te pakken, is achterhalen wat de werkelijke oorzaak is. Vaak is er een onderliggend probleem met de pH of een gebrek aan calcium in je kweekmedium of meststof.

Zijn problemen met de pH de oorzaak van het gebrek aan calcium in je planten? Dan moet je dit eerst aanpakken, want alle extra calcium die je toedient, zal niet direct beschikbaar zijn. Meet daarom de pH van je water, aarde en voedingsoplossingen en breng ze terug naar het ideale bereik van 6,2-7.

Als de pH op orde is, gebruik dan supplementen als calciumacetaat of calciummagnesiumacetaat om langzaam meer calcium in de wortelzone te introduceren, maar overdrijf niet. Overweeg ook een calciumrijke bladspray te gebruiken om calcium direct op de bladeren aan te brengen.

Goede, natuurlijke bronnen van calcium zijn onder andere:

 • Visgraten
 • Gemalen eierschalen
 • Dolomietkalk

Is een gebrek aan calcium echt zo'n probleem?

Is een gebrek aan calcium echt zo'n probleem?

Calcium is een onmisbare voedingsstof en wietplanten gebruiken er veel van, vooral tijdens de bloei (wanneer calciumtekorten het meest voorkomen). Een gebrek aan calcium kan de ontwikkeling ernstig beïnvloeden. Als je het probleem niet aanpakt, kan dat grote gevolgen hebben voor het formaat en de kwaliteit van je geoogste toppen.

Calcium: belangrijk voor grote toppen

Calcium: belangrijk voor grote toppen

Sommige bronnen categoriseren calcium nog steeds als een microvoedingsstof, maar laat je niet misleiden; calcium is absoluut essentieel voor de gezondheid van je wietplanten. Voorkom dat je tijdens je volgende kweek met een gebrek aan calcium te maken krijgt. Voorzie je planten van een hoogwaardig kweekmedium en volg een proactieve aanpak. Zo kun je verzekeren dat jouw planten altijd de benodigde voedingsstoffen ontvangen.

Je bezoekt onze Nederlandse website.