Blog
Baanbrekend onderzoek: Cannabis veroorzaakt geen psychose
1 min

Baanbrekend onderzoek: Cannabis veroorzaakt geen psychose

1 min

Ondanks recente nieuwsberichten, is in een nieuw diepteonderzoek ontdekt dat cannabis geen psychoses veroorzaakt. Dit is zeker een trieste dag voor de anti-cannabis gemeenschap.

Een paar maanden geleden rolde een nieuwe golf anti-cannabis sentiment door het Verenigd Koninkrijk. De media deed namelijk verslag over een recent onderzoek, waarin werd beweerd dat skunk verantwoordelijk was voor een kwart van de psychose gevallen. Het probleem is dat dit voornamelijk paniekzaaierij was. Het onderzoek in kwestie was op zijn best zwak te noemen.

We zijn inmiddels een paar maanden verder en nu is er een veel uitgebreider onderzoek gepubliceerd, waar het verband tussen cannabis en psychoses meer gedetailleerd is uitgezocht onder een veel groter aantal deelnemers. Nu er dieper is ingegaan op het onderwerp, is het niet verrassend dat de wetenschappers moesten concluderen dat cannabis geen psychoses veroorzaakt. Duikt de media hier ook direct bovenop? Natuurlijk niet!

HET ONDERZOEK

Dit nieuwe onderzoek hebben we te danken aan een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Oxfort en de Universiteit van Leeds. De nadruk ligt op het gebruik onder tieners en direct vanaf het begin erkennen ze dat er een verband IS tussen het gebruik van cannabis en psychoses. Wat de media maar niet wil begrijpen, is dat dit niet betekent dat de een het ander veroorzaakt. Dit nieuwe stukje onderzoek had tot doel precies te onderzoeken wat de feitelijke oorzaak is.

Aan dit onderzoek deden 4830 16-jarige tweelingen mee. Dit was om genetische factoren uit te sluiten. Ontdekt werd dat zowel het gebruik van cannabis als psychoses werden veroorzaakt door omgevingsfactoren, zoals sociale economische problemen (arm zijn), stress en pesten. Dit legt uit waarom er een correlatie is tussen het gebruik van cannabis en psychoses en ook waarom het verkeerd is om aan te nemen dat het een het ander veroorzaakt. Het onderzoek concludeert dat er nadruk moet worden gelegd op specifieke omgevingsfactoren, om beter te kunnen bepalen wat de correlatie veroorzaakt en hoe dit kan worden doorbroken.

Het toont maar weer eens aan dat je niet alles moet geloven wat in de krant staat. Door zaken te betwisten, kunnen we vooruitkomen en leren. Laten we hopen dat deze bevindingen kunnen worden ondersteund door toekomstig onderzoek, waarbij de aanhoudende mythe voor eens en voor altijd ontkracht wordt.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken