Hoera: Cannabis Laat De Hersenen Niet Krimpen, Zo Wijst Onderzoek Uit

Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogCannabisWetenschap

Hoera: Cannabis Laat De Hersenen Niet Krimpen, Zo Wijst Onderzoek Uit


Veroorzaakt cannabis krimp van de hersenen? Dat is waar veel wetenschappers en gezondheidszorgwerkers voor vrezen. Maar volgens nieuw onderzoek hoeft dat niet.

Als het aankomt op het ontkrachten van de mythen die om cannabis heen hangen, zijn voorvechters zich er bewust van dat ze een gevecht tegen een heuvel op voeren. Het helpt niet wanneer de media de resultaten van wetenschappelijke onderzoeken uit hun context rukken en over negatieve correlaties vertellen alsof die causaal zijn, en zo ontstaan nieuwe mythes. Een zo'n mythe is dat cannabis de hersenen doet krimpen, een mythe die voortkwam uit neuroimaging onderzoek waarin een correlatie werd gevonden tussen cannabisgebruik en bepaalde delen van het brein die kleiner waren dan normaal.

HET GAAT ALLEMAAL OVER GENEN

Dit onderzoek is een mooi voorbeeld van hoe wetenschappelijke bevindingen uit hun context kunnen worden gerukt. Maar gelukkig is nieuw onderzoek een stapje verder gegaan, en dit onderzoek heeft aangetoond dat cannabis de hersenen juist niet laat krimpen.

Dit nieuwe onderzoek probeert uit te zoeken wat er achter deze correlatie steekt. Hiervoor werden 483 deelnemers aangetrokken, die allemaal minstens één broer of zus hadden die ook deelnemer was, sommigen waren zelfs tweeling. De deelnemers werden ingedeeld in drie groepen, de eerste bestond familieleden die allemaal wiet gebruikten, de tweede groep was samengesteld uit familieleden waarvan er ten minste één wiet gebruikte en ten minste één niet. De derde groep bestond uit familieleden van wie er geen één ooit wiet had gebruikt.

Na een vergelijking van foto's van de hersenen in alle groepen werd geconcludeerd dat de krimp van de hersenen die in eerdere onderzoeken was gevonden niet verklaard kon worden door cannabisgebruik, het kwam namelijk door gedeelde genetische factoren. Ze vergeleken alle scans en vonden dat wanneer een cannabisgebruiker gekrompen hersenen had zijn of haar broer(s) of zus(sen) die geen cannabis gebruikten dat ook had(den). Dit wekt heel sterk de indruk dat ofwel genetische factoren ofwel omgevingsinvloeden de oorzaak waren en niet het cannabisgebruik.

Dit is geweldig nieuws, net als het nieuws van het eerste onderzoek dat een correlatie vond tussen cannabisgebruik en krimp van de hersenen, maar ook dit onderzoek moet geverifieerd en getest worden op de lange termijn en op grote schaal. We gaan moeizaam en langzaam vooruit en vinden steeds meer antwoorden, en als dit onderzoek een indicatie is, is cannabis niet het probleem waar velen zo bang voor zijn. Alleen de tijd zal het leren.

EEN BOOST VOOR DE HERSENEN: WIET EN DE GROEI VAN NIEUWE HERSENCELLEN

Als onderzoek al iets aantoont, is het wel dat wiet de hersenen beschermen en laten groeien. Er zijn veel onderzoekspapers die allemaal concluderen dat wietgebruik neurogenese veroorzaakt - de aanmaak ban nieuwe hersencellen. In 2005 bijvoorbeeld toonde onderzoek aan dat cannabinoïden de groei van nieuwe cellen in de hippocampus stimuleren en zo angst en depressie tegengaan.

Met tabak is het juist andersom. Tabak is over de hele wereld legaal, maar het is wetenschappelijk aangetoond dat het de cortex van de hersenen dunner maakt - sneller dan normale veroudering zou doen. En dit is legaal? Er is echt iets goed mis met onze maatschappij; het is net alsof onze overheden een Alice in Wonderland ideologie aanhangen, in plaats van te kijken naar de koude, harde feiten.