Blog
Cannabis Effecten Lichaam
3 min

Effecten Van Cannabis Op Je Lichaam

3 min

Cannabis heeft vele effecten op het lichaam. De meeste van hen zijn positief (zowel op korte als op langere termijn). Er zijn echter een aantal negatieve bijwerkingen, waarvan gebruikers zich bewust moeten zijn.

Ongeacht de progressie van de legalisatie, is het eerlijk om te zeggen dat cannabis een impact heeft. Het geneesmiddel is krachtig omdat het invloed kan hebben op veel verschillende interactie systemen in het lichaam.

Hoe cannabis invloed heeft op de algehele gezondheid van de mens is een andere kwestie. Onderzoek over de drug staat nog in de kinderschoenen. Dat gezegd hebbende, zijn er al een aantal bekende feiten over de positieve en negatieve kanten.

Aangezien niet iedereen de drug op dezelfde manier gebruikt, kunnen goede resultaten worden bereikt. Medische patiënten, bijvoorbeeld, hebben vaak verschillende ervaringen dan recreatieve gebruikers.

De meeste mysteries rond cannabis zullen na meer onderzoek worden opgelost, hoewel het begrip van het endocannabinoïde systeem nog in de kinderschoenen staat, net zoals een beter begrip van de goede en slechte effecten van cannabinoïden.

Gerelateerd artikel

Wat Cannabis Met Je Hersenen Doet

 

Belangrijk: we doen geen medische claims over cannabis. Dit artikel is voor informatieve doeleinden geschreven. Het is daarbij gebaseerd op onderzoeken die door externe bronnen zijn gepubliceerd.

KORTE TERMIJN EFFECTEN

Korte Termijn Effecten Van Cannabis

Het effect van marihuana op de korte termijn kan zowel negatief als positief zijn.

Aan de negatieve kant, melden sommige gebruikers problemen met het korte termijn geheugen. Ernstige angst en paranoia komen ook vaak voor. Sommige gebruikers melden ook psychose. Dit kunnen onder meer hallucinaties en extreme angst zijn. Negatieve bijwerkingen kunnen ook paniekaanvallen en hallucinaties veroorzaken en sommige mensen ervaren een verlies van een gevoel van persoonlijke identiteit.

Cannabis kan eveneens de hartslag verhogen. Dit leidt tot een groter risico op een beroerte of een hartaanval. Het kan de coördinatie vertragen. Het gebruik van cannabis kan ook leiden tot problemen met seksueel functioneren, vooral voor mannen.

Dat gezegd hebbende, is het ook waar dat cannabis geweldige korte-termijn effecten heeft.

De eerste is een gevoel van ontspanning ofwel euforie. In feite zijn er veel patiënten die niet dezelfde negatieve symptomen melden als recreatieve gebruikers. Multiple sclerose patiënten, bijvoorbeeld, rapporteren massaal over een vermindering van pijn en angst.

Marihuana bindt aan de amygdala in de hersenen, hetgeen de bedreiging-reactie van de hersenen vermindert.

Cannabis kan op korte termijn ook tremoren en spierkrampen stoppen. Wanneer gerookt door gezonde mensen, betekent dit dat de dagelijkse pijnen snel verdwijnen.

De positieve effecten van kortdurend gebruik zijn meervoudig. Dit betekent onder andere, een meer rustgevende slaap en minder pijn. Gebruikers melden ook een groter algemeen gevoel van welzijn. Veel gebruikers melden dat regelmatig gebruik een geweldig afrodisiacum is.

LANGE TERMIJN EFFECTEN

Lange Termijn Effecten Van Cannabis

Negatieve effecten op de langere termijn zijn gevarieerd. Gebruik door tieners en pre-tieners, in het bijzonder, kan een zeer negatieve invloed op de langere termijn hebben. Dit begint met een vermindering van IQ, vooral bij blootstelling aan cannabinoïden in de baarmoeder. Vroeg gebruik lijkt zich ook te uiten in lagere cijfers. Het kan een verminderd vermogen om te leren creëren en complexe taken uit te voeren.

Zware, langdurige gebruikers hebben de neiging om minder tevreden te zijn met het leven en een grotere kans op "verslaving" te hebben. Langere termijn "chronische" gebruikers melden ook meer moeite te hebben met werkgelegenheid.

Na het stoppen van zwaar gebruik op lange termijn, zullen de meeste gebruikers ontwenningsverschijnselen ervaren. Deze omvatten slapeloosheid en nervositeit. Zulke symptomen nemen vaak vrij snel af, maar ze kunnen ook enkele maanden duren.

Negatieve effecten op de langere termijn kunnen bestaan uit een veranderde hormooncyclus, waaronder onregelmatige menstruatie cycli. Rokers kunnen ook een verhoogde slijm productie of een zware hoest ervaren.

Stoppen na zwaarder gebruik kunnen ook negatieve psychologische symptomen veroorzaken. Deze omvatten depressie en prikkelbaarheid. De gevolgen op de maag kunnen bestaan uit veranderingen in de eetlust, maagpijn en gewichtstoename of -verlies. Langere termijn gebruikers kunnen ook tremoren ervaren en zweten direct na het staken.

Teer opbouw in de longen is ook een negatief effect op de langere termijn van het gebruik van de drug. Dit is echter omkeerbaar.

Dat gezegd hebbende, zijn er veel meer positieve lange termijn effecten van het gebruik van de drug, te beginnen met zaken als het meer ontspannen zijn en minder angst ervaren. Het omvat ook een lagere BMI niveau. Het blijkt dat cannabis mensen kan stimuleren om meer te eten. Echter, regelmatige gebruikers scoren vaak lager op de BMI schaal en hebben smallere tailles dan niet-gebruikers.

Regelmatige gebruikers melden vaak dat ze niet snel aankomen in gewicht. Cannabisgebruik kan een stabilisator zijn voor het metabolisme, waardoor obesitas en diabetes1 worden voorkomen.

De impact ervan op de creativiteit mag ook niet onderschat worden. Veel mensen gebruiken het middel om beter te presteren met bepaalde soorten taken. Deze omvatten banen die combinaties vereisen van nieuwe gedachten, ideeën en processen.

GEVOLGEN VOOR ZIEKE MENSEN

Cannabis Gevolgen Voor Zieke Mensen

De algemene positieve effecten van medicinale cannabis weegt ruimschoots op tegen de nadelen. In feite is het niet goed begrepen hoe "bijwerkingen" verschillen tussen recreatieve en medicinale gebruikers. Cannabis lijkt te werken met het endocannabinoïde systeem om de metabolische functie te reguleren. Dit betekent dat een systeem dat wordt verstoord, verschillend kan reageren als het cannabinoïden absorbeert en gebruikt.

Cannabinoïden lijken bijvoorbeeld een van de beste remedies voor pijn en chronische psychische aandoeningen 2. Dit omvat een breed scala van aandoeningen, van depressie tot PTSS 3.

Wetenschappelijk onderzoek en bronnen:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16698671/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21426373/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23670490/

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken