Blog
Stoned autorijden veroorzaakt geen hoger risico op ongelukken
1 min

Stoned autorijden veroorzaakt geen hoger risico op ongelukken

1 min
Gloednieuw onderzoek, van de Amerikaanse overheid, suggereert dat THC, en personen die het gebruiken, geen groter gevaar op de weg oplevert als eerst werd gedacht.

Er is altijd een zorg geweest dat stoned autorijden een aanzienlijk risico levert voor de veiligheid. Nou, volgens een nieuw onderzoek van de Amerikaanse overheid, waren deze zorgen voor niets, omdat het niet waarschijnlijk is dat personen met THC in hun systeem meer ongelukken veroorzaken dan drugsvrije automobilisten.

CANNABIS IN HET VERKEER

Het onderzoek zelf is de eerste in haar soort, waarin de de gevolgen van drugsgebruik en het risico op ongelukken op grote schaal worden onderzocht en waarbij 9000 deelnemers in het laatste jaar zijn geëvalueerd. De eerste resultaten wekten de indruk dat cannabis gebruikers 25% meer risico liepen betrokken te raken bij een ongeluk, maar zodra andere factoren, zoals geslacht, leeftijd en etnische afkomst, maar ook de aanwezigheid van alcohol, werden meegeteld, zakte dit risico naar nul!

Opgemerkt moet worden dat de onderzoekers geen onderscheid maakten tussen hoge en lage doses THC, maar simpelweg of het aanwezig was of niet.

Ook behoorlijk interessant (maar niet zo verrassend) was, dat personen die positief testten op lage hoeveelheden alcohol statistisch een aanzienlijk hoger risico hadden op het veroorzaken van een botsing, zelfs nadat er rekening werd gehouden met demografische variabelen.

De auteurs van het onderzoek concludeerden: "Deze bevindingen indiceren dat de andere variabelen (leeftijd, geslacht, etnische afkomst en alcohol gebruik) sterk verband houden met drugsgebruik en verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het verhoogde risico op ongelukken, geassocieerd met het gebruik van illegale drugs en THC."

HET EINDE VAN EEN BELANGRIJKE MYTHE

Het feit, dat een federale overheidsorganisatie uit de VS beweert dat cannabis geen invloed lijkt te hebben op auto-ongelukken, moet natuurlijk inslaan als een bom bij de anti-cannabis beweging. De laatste tijd zijn de gevaren van stoners op de weg een van de grootste argumenten geweest in de oppositie, zeker op plaatsen waar wiet is gelegaliseerd. Nu dit nieuwe onderzoek is gepubliceerd, zal de anti-cannabis beweging behoorlijk haar best moeten doen om dit argument te weerleggen.

Natuurlijk is dit geen vrijbrief om stoned te worden en in de auto te stappen. Het is nog steeds illegaal en het is nooit verstandig zware machines te gebruiken als je technisch gezien niet nuchter bent. Ga dus veilig te werk.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Lifestyle Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken