Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

THC

Het belangrijkste psychoactieve bestanddeel in cannabisplanten, delta9- tetrahydrocannabinol (delta9-THC), wordt zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke planten aangetroffen. De houtachtige stengels en de zaden bevatten zeer lage concentraties van deze stof; in de bladeren is deze concentratie iets hoger. De hoogste concentraties worden gevonden in de bloem van de vrouwelijke plant, met name in de harsklieren binnenin de bloem. Omdat hasj veel hars bevat en gemaakt wordt van zeer geconcentreerde ingrediënten, zit er relatief veel van het psychoactieve Δ9-tetrahydrocannabinol in.

De THC-concentratie in de plant is afhankelijk van de wijze waarop hij gekweekt is. Het THC-gehalte in een cannabisplant hangt sterk af van omgevingsfactoren zoals de CO2-concentratie in de lucht, licht en de duur van de groeiperiode. Daarom kan binnenshuis gekweekte wiet een hogere concentratie THC bevatten dan buiten gekweekte wiet.

Farmacologie van THC

Net als de andere cannabinoïden is THC goed oplosbaar in vet, maar niet in water. Daarom laat het effect relatief lang op zich wachten wanneer cannabis gegeten wordt. Omdat THC door verhitting loskomt van de cannabis, komt het snel in de bloedbaan terecht wanneer het wordt gerookt. Hoewel het meestal gerookt wordt, kan men hetzelfde effect (de THC losmaken van de cannabis) ook bereiken door het in voedsel te verwerken.

Bij het roken van cannabis wordt tussen de 10 en 25% van de THC door het lichaam opgenomen; bij het eten ervan is dit slechts 6%. Het percentage bij het eten is lager doordat een groot gedeelte van de THC direct door de lever wordt afgebroken voor het de kans krijgt om de hersenen te bereiken. Er is ongeveer 10 mg THC voor nodig om iemand een high gevoel te bezorgen. Hiervan komt slechts een klein deel in de bloedsomloop terecht waar het uiteindelijk naar de hersenen wordt gevoerd.