Hoe Rook Je Wiet Met Een Pijp?

Hoe Rook Je Wiet Met Een Pijp?

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Een pijp is een geweldig accessoire voor zowel nieuwelingen als ervaren wietkenners. Pijpjes zijn namelijk simpel, draagbaar en discreet. En dat niet alleen, ze zijn ook heel gebruiksvriendelijk en nog makkelijker schoon te maken! Desondanks nemen we het je niet kwalijk als je niet goed weet hoe je wiet rookt met een pijp. Je bent daarin namelijk echt niet de enige.

Of het nu wel of niet je favoriete methode is; het vullen en roken van een bowl is een essentiële vaardigheid voor elke wietgebruiker. Daarbij is een pijp zonder twijfel een van de beste manieren om wiet te roken. Het gebruik ervan heeft talloze voordelen; je hebt bijvoorbeeld minder wiet nodig en het bespaart je tijd. Je rookt een bowl immers vlotter dan een joint.

Daarnaast zijn er nog vele andere redenen om een pijp te gebruiken. Als je voor de eerste keer een pijp wilt kopen, dan ben je hier aan het juiste adres! In deze handleiding voor wiet roken met een pijpje leer je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan.

De onderdelen van een pijp

We beginnen bij het begin: de anatomie van een pijp. Alle wietpijpen bestaan uit vier onderdelen:

De onderdelen van een pijp

 • Bowl

De bowl zit aan het uiteinde van de pijp en daar stop je de vermalen wiet in. Je hoeft hem niet helemaal tot aan de rand te vullen. Hoeveel wiet je gebruikt, is helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.

 • Carb (carb hole)

De carb is een kleine opening die meestal aan de zijkant van een pijp zit. Met je vinger kun je hiermee regelen hoeveel rook je inhaleert.

 • Kamer (of steel)

Verder naar boven bevindt zich de kamer — of steel, afhankelijk van de pijp — de plaats waar de rook samenkomt. De rook verzamelt zich hier voordat je het inhaleert, wat je met de carb regelt.

 • Mondstuk

Tot slot bevindt het mondstuk zich aan het andere uiteinde van de pijp. Je neemt dit tussen je lippen en inhaleert hierdoor de rook als je de wiet aansteekt.

Soorten pijpen

Soorten wietpijpen

Als je van plan bent je eerste wietpijpje te kopen, dan kan het aanbod je behoorlijk aanvliegen. Er zijn veel soorten om uit te kiezen, allemaal met verschillende vormen, maten, materialen, kleuren, etc. Glazen pijpen zijn het gebruikelijkst, maar er zijn ook pijpjes van andere materialen. Van hout en glas tot speksteen, siliconen en metaal; elk type heeft zijn voor- en nadelen. We gaan ons hieronder verdiepen in de meestvoorkomende soorten.

Lepel

Soorten wietpijpjes: Lepel

Je hebt vast weleens een lepelvormige pijp gezien, bewust of onbewust. Lepels zijn de meestvoorkomende wietpijpen op de markt en uitstekend voor beginners! Het belangrijkste kenmerk van deze pijp is dat er een bowl aan het uiteinde zit. Deze pijpjes zijn volop verkrijgbaar waar marihuana legaal is, waar je ze regelmatig tegen het lijf kunt lopen. Omdat ze op de markt vaak verschijnen als rookwaar voor tabak, met name in Amerika, kun je ze zelfs bij tankstations en cadeaushops kopen. Lepelvormige pijpen zijn meestal gemaakt van glas, maar er zijn ook exemplaren van siliconen, hout, klei, keramiek en zelfs kristal.

Voordelen:

 • Betaalbaar en volop verkrijgbaar.
 • Handig voor beginners, omdat ze erg gebruiksvriendelijk zijn.
 • Meestal klein en daarom makkelijk te verstoppen.
 • Veel verschillende designs verkrijgbaar.

Nadelen:

 • Raken makkelijk verstopt (en worden snel vies) vanwege de vorm.
 • Doordat er geen filter in zit, is de rook droger en zwaarder.

Gandalf

Soorten wietpijpjes: Gandalf

Een Gandalf-pijp doet denken aan de wijze tovenaar. Gandalf-pijpen zijn meestal gemaakt van hout of glas en vallen op door hun diepe bowl en lange, gebogen steel. Door de lengte van de steel bieden ze een mildere rookervaring. De rook legt namelijk een langere weg af voordat het in je mond komt.

Voordelen:

 • Mildere, prettigere rook.
 • Betaalbaar en makkelijk verkrijgbaar.
 • De bowl is dieper, waardoor er meer wiet in past.

Nadelen:

 • Groot en dus niet discreet.
 • Kwetsbaarder vanwege de slanke, gebogen steel.

Sherlock

Soorten wietpijpjes: Sherlock

Sherlock-pijpjes zijn, zoals je waarschijnlijk al vermoedt, vernoemd naar de beroemde fictieve detective. Je hebt ze vast weleens gezien; misschien heeft je opa er wel eentje! Deze geavanceerde pijpen zijn meestal van hout of glas gemaakt. Qua vorm lijken ze op de Gandalf-pijpen, maar qua grootte zijn ze vergelijkbaar met lepelvormige pijpjes. Over het algemeen zijn Sherlock-pijpjes vooral heel functioneel; ze zijn sterk en passen toch in je handpalm.

Voordelen:

 • De gebogen steel koelt de rook af en maakt het milder.
 • Klassiek design dat er cool uitziet en toch heel functioneel is.
 • Heel comfortabel en makkelijk vast te houden.
 • Diepe bowl, waardoor je deze pijp goed kunt delen met anderen.

Nadelen:

 • Lastig om goed schoon te krijgen.

One-hitter

Soorten wietpijpjes: One-hitter

Soms moet je het beestje gewoon bij de naam noemen. Dat geldt ook voor one-hitters. One-hitters — ook wel "bats" — zijn kleine pijpjes die zijn ontworpen voor één trek. Deze slanke pijpen zijn meestal onopvallend en soms zelfs beschilderd om ze op sigaretten te laten lijken. One-hitters zijn perfect als je onderweg wilt roken, of je nu op stap of naar je werk gaat.

Gerelateerd artikel

Wat Is Een One-Hitter En Wat Kun Je Ermee?

Voordelen:

 • Klein formaat en doordat ze op een sigaret lijken, kun je discreet roken.
 • Goedkoop (vaak goedkoper dan € 10,-).

Nadelen:

 • Het regelmatig bijvullen kan vervelend zijn.

Chillum

Soorten wietpijpjes: Chillum

Een chillum lijkt op een one-hitter, maar je kunt er meer dan één trekje van nemen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende designs en materialen, maar alle chillums hebben een grotere bowl. Met een rechte, glazen buis, is een chillum een geweldig alternatief voor one-hitters als je meer dan één trekje per keer wilt.

Voordelen:

 • Klein en draagbaar.

Nadelen:

 • Minder ontspannen roken.

Bubblers

Soorten wietpijpjes: Bubblers

Een combinatie van een bong en lepelvormige pijp is de bubbler. Bubblers zijn waterpijpen die je in de hand houdt en vernoemd naar het geluid dat ze maken bij het roken. Net zoals een bong, maakt een bubbler gebruik van waterfiltering om de rook koeler en chiller te maken. Er zijn ook bubblers met een percolator die zuurstof aan de rook toevoegt. In tegenstelling tot een bong, heeft een bubbler echter vaak een vaste bowl en een carb die je met je vinger moet bedekken bij het aansteken.

Gerelateerd artikel

De Percolator: Wat Is Het En Wat Kun Je Ermee?

Voordelen:

 • Door het waterfiltratiesysteem is het lichter voor de longen.
 • De bowl is groter dan bij de meeste pijpen, dus je kunt meer roken.

Nadelen:

 • Lastig te vullen en nog lastiger te legen.
 • Door het formaat en doordat er water in zit, zijn ze lastig te verbergen.

Hoe rook je wiet met een pijp?

Of je nu wel of niet bekend bent met wiet, het is nooit te laat om te leren hoe je een pijp rookt! Als je eenmaal een pijpje hebt uitgekozen, heb je nog een paar dingen nodig voor optimaal gebruik.

Wat heb je nodig om wiet te roken met een pijp?

Wat heb je nodig om wiet te roken met een pijp?

Naast een pijpje en wiet zijn ook deze dingen handig als je een pijp gaat roken:

1. Pipe tamper/tool

Je hebt ze niet per se nodig, maar pipe tampers zijn wel handige gadgets. Dit kleine stukje gereedschap is ontworpen als hulpmiddel voor het vullen, roken en legen van je pijp.

2. Pipe screens

Deze optionele accessoires zijn ronde filters die meestal zijn gemaakt van gaas of glas. Ze werken net zoals een koffiefilter: Een pipe screen zorgt ervoor dat je gemalen wiet in de bowl blijft en niet in je mond komt.

3. Aansteker

Een gewone aansteker is prima, maar persoonlijk gebruiken we liever een henneplont. Hennep tast de smaak van je wiet namelijk niet aan, wat wel het geval is bij een aansteker of lucifer.

Wiet roken met een pijp: stap voor stap

Smoking Cannabis From a Pipe, Step 1-4

Zoals we al aangaven, is wiet roken met een pijp een vaardigheid die elke cannabisliefhebber onder de knie zou moeten krijgen. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, vind je het misschien wel de prettigste methode! We leggen hieronder uit hoe het moet.

1. Maal je wiet (niet met de hand)

Gebruik een wiet-grinder, zodat de wiet gelijkmatig verbrandt en het effect optimaal is. Wiet-grinders zijn goedkoop en een van de beste investeringen die je kunt doen als je cannabis wilt roken.

2. Plaats een screen in de bowl

Als je een screen gebruikt, plaats deze dan onderin de bowl voordat je de wiet erin doet. Gebruik een pen of een tamper tool (als je die hebt) om de screen op de goede plek te krijgen.

3. Vul je bowl op de juiste manier voor optimale trekken

Voordat je de bowl vult, moet je zorgen dat de wiet goed gemalen is. Als je dat hebt gedaan, kun je de bowl gaan vullen! Vul de bowl onderin lichtjes en bovenaan wat steviger. Daardoor krijg je een gelijkmatigere en prettigere verbranding.

4. Steek je bowl aan

De beste manier van aansteken is afhankelijk van het gereedschap dat je hiervoor gebruikt. Als je een lucifer gebruikt, laat die dan een paar seconden branden voordat je de bowl aansteekt. Gebruik je een aansteker of henneplont, dan kun je de pijp meteen aansteken.

Smoking Cannabis From a Pipe, Step 5-8

5. Steek één kant van de bowl aan

Hiervoor houd je de vlam onder één rand van de bowl, in plaats van je wiet direct te verbranden.

6. Gebruik de carb

De carb hole is essentieel om je rookervaring te reguleren. Leg je vinger over de carb als je de pijp aansteekt. Als je klaar bent om te inhaleren, til je vinger dan op. Hoe langer de rook in de kamer blijft, hoe zwaarder de rook is.

7 & 8. Inhaleer op de goede manier

Om goed te inhaleren, zuig je de rook eerst in de mond. Eenmaal in je mond neem je een diepe teug lucht om je longen te vullen. Let op: Er is geen bewijs dat je higher wordt als je je adem langer inhoudt.

Extra tips

Wiet roken met een pijp: Extra tips

Als jouw eerste keer roken met een pijp een ramp was, maak je dan niet druk. Blijf het proberen en binnen de kortste keren ben je een pro.

Als er een gorgelend geluid uit je pijp komt, kun je dat makkelijk verhelpen. Wanneer je een gorgel hoort, betekent dit dat er te veel vocht in de steel zit. Om dit te herstellen, steek je een paar tellen een pijpenrager in het mondstuk, waarna de pijp weer zo goed als nieuw werkt. Je kunt dat vervelende geluid ook voorkomen door je mond zo droog mogelijk te houden.

Als de pijp te heet wordt voor je handen, laat de pijp dan uitdoven. Wanneer het pijpje is afgekoeld, kun je hem opnieuw aansteken. Als je merkt dat je pijp vaak oververhit raakt, controleer dan of de wiet niet te heet wordt. Een te hete pijp is niet alleen vervelend voor je handen, maar verpest ook de smaak van je cannabis. Als je klaar bent, laat de pijp dan goed afkoelen en maak deze daarna schoon

De beste wietpijpen

Met wat voor pijp je ook wilt gaan roken, wij hebben een uitgebreid assortiment voor ieders smaak en budget.

Niet veel te besteden?

Dit simpele, prachtige psychedelische glazen exemplaar heeft jazzy patronen en heldere kleuren en is heel betaalbaar. Het pijpje ziet er cool uit in je hand, maar is ook discreet genoeg. Met deze kleine pijp zit je altijd goed!

Niet te duur

De beste wietpijpjes: Hybride Glazen/Houten Pijp Wave

Deze hybride pijp is stijlvol en makkelijk schoon te maken. Bovendien biedt het pijpje zeer milde rook. De pijp is ontworpen met comfort in gedachten; door de inhammen op de steel kun je het pijpje makkelijk vasthouden en ligt het stevig in de hand. Als je iets eenvoudigs wilt dat ook stijlvol is en niet te duur, dan is deze pijp wat voor jou.

Trakteer jezelf!

De beste wietpijpjes: Spoon Pipe (Marley Natural)

Deze fancy, rustieke lepelvormige pijp geeft je rooksessie klasse. Door het design zijn de trekken mild. De pijp is daarbij gemaakt van handgeblazen, hittebestendig glas, met een natuurlijke afwerking van walnoothout. Je voelt de luxe dan ook bij elk trekje. Doordat je de onderdelen makkelijk uit elkaar haalt, is het schoonmaken bovendien niet ingewikkeld en gaat je pijpje langer mee.

Design

De beste wietpijpjes: RAW Houten Pijp

Als je van tijdloos design houdt, kies dan voor deze klassieke Sherlock-pijp! Met deze onbewerkte, milieuvriendelijke pijp voel je je als een detective vanaf het moment dat je het mondstuk aan je lippen zet. Omdat je de onderdelen uit elkaar kunt halen, de bowl diep is en er een rustieke vibe ontstaat, is dit een musthave voor iedereen die milieubewust is. Er zit zelfs een zakje bij!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Je bezoekt onze Nederlandse website.