Sativa, Indica, Ruderalis & Hybriden

Sativa, Indica, Ruderalis & Hybriden

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

Hoewel er duizenden verschillende cannabis soorten verkrijgbaar zijn, hebben ze allemaal een genetische basis in tenminste een van de drie cannabis soorten die het cannabis geslacht opmaken. Deze soorten zijn Sativa, Indica en Ruderalis.

Als het gaat om het kweken van cannabis, kan je de helft van de strijd al winnen door te verzekeren dat de genen van je cannabis goed zijn. Hoewel er duizenden verschillende cannabis soorten verkrijgbaar zijn, hebben ze allemaal een genetische basis in tenminste een van de drie cannabis soorten die het cannabis geslacht opmaken. Deze soorten zijn Sativa, Indica en Ruderalis.

Elke soort heeft haar eigen onderscheidende eigenschappen, zowel in de kweekruimte als in je joint. Als je deze eigenschappen kent, kan je een geïnformeerde beslissing nemen over wat je wil kweken en welke mogelijke voorbereidingen je moet treffen om dit te doen.

Sativa Vs. Indica

Cannabis Sativa

Cannabis Sativa

Cannabis sativa is een cannabis soort, die meestal wordt geassocieerd met gigantische groei en een krachtige, cerebrale high. Het is zeker de grootste van de drie soorten en pure Sativa's kunnen onder de juiste omstandigheden wel 5 meter hoog worden. Dit gezegd hebbende, komt het vaker voor dat ze 2-4 meter hoog worden, zeker wanneer ze worden gekweekt onder ideale omstandigheden.

Cannabis Sativa vindt haar oorsprong uit landen rondom de evenaar, zoals Thailand en Indonesië, waar de daglengte door het jaar heen maar weinig verandert. Omdat de vegetatie dichtbegroeid is, moeten de planten vechten voor zonlicht.

Als een gevolg hiervan, heeft cannabis Sativa zich aangepast om lang te worden, wat haar gigantische formaat verklaart. Ze produceert grote, maar luchtig uitziende cannabis. De enorme plant produceert ook overvloedige oogsten, al vereist ze wel een langere bloeiperiode die, afhankelijk van de soort, kan oplopen tot wel 16 weken. De bladeren van de Sativa zijn veel slanker dan de andere soorten; ze produceert delicaat uitziende vingers.

De wiet van een Sativa heeft meestal hoge concentraties THC, met relatief lage hoeveelheden CBD. Dit resulteert in een heady high, vaak gekarakteriseerd door de volgende effecten: Euforie, inspiratie, motivatie, meer energie en aandacht, verbeterde stemming en gestimuleerde eetlust.

Cannabis Indica

Cannabis Indica

Terwijl cannabis Sativa lang en slank is, kan de cannabis Indica het best worden gekenmerkt door haar kleine en compacte uiterlijk. Pure Indica soorten worden ongeveer 1,2-1,5 meter hoog. Dit maakt Indica soorten ideaal voor personen met ruimtegebrek, of personen die een cannabisplant nodig hebben die niet veel aandacht trekt of een tuin domineert.

Cannabis indica werd voor het eerst door het westen gedocumenteerd in 1785. De Europese botanist Jean-Baptiste ontdekte het tijdens zijn reis door India, vandaar de "indi" in de naam. Het is een soort cannabis waarvan gedacht wordt dat het haar oorsprong vond in de dorre en droge klimaten op de wereld, zoals Libanon, Afghanistan en natuurlijk India.

Pure Indica soorten ontwikkelen een gedrongen, kerstboom-achtige vorm en hebben een gemiddelde bloeiperiode van 6-8 weken, waardoor ze populair zijn bij kwekers die zoeken naar een snelle opbrengst. Zodra een Indica haar optimale hoogte bereikt, zal ze niet groter worden en haar energie steken in het produceren van de dichte, aromatische toppen.

Dit is een bijproduct van de oorsprong, omdat het gebied waar Indica vandaan komt aanzienlijke schommelingen heeft in de uren daglicht. Deze eigenschap zien we ook terug in haar bladeren, die er veel breder en gewaaierd uitzien dan de andere cannabis soorten, waardoor ze al het licht zoveel mogelijk kan benutten.

Cannabis Indica soorten produceren meestal gematigde hoeveelheden THC en betrekkelijk veel CBD. Er zijn zelfs een aantal soorten die gekweekt zijn om meer CBD dan THC te bevatten. Om die reden geven veel medische patiënten de voorkeur aan Indica soorten, omdat de hoeveelheid cannabinoïden beter geschikt zijn voor hun behoeften.

Typische eigenschappen van een Indica high zijn: Een lichamelijke buzz, de klassieke couch-lock verdoving, verhoogde productie van dopamine, verlichting van stress en angst, verlichting van spanning op de spieren en meer eetlust.

Cannabis Ruderalis

Cannabis Ruderalis

Hoewel Cannabis ruderalis al lang bestaat, is het een relatief nieuwe aanvulling in de teelt en kweek binnen de cannabiswereld. Dit komt omdat ruderalis zeer klein en zwak is en er maar weinig te oogsten valt. Ze heeft echter wel een aantal zeer nuttige eigenschappen, namelijk haar weerstand en haar licht-onafhankelijke bloeicyclus.

Cannabis ruderalis vindt haar oorsprong in de noordelijke regionen van de wereld, zoals Rusland, China en Polen. Vanwege het gebrek aan licht en het ijskoude weer, is Ruderalis geëvolueerd tot een zeer sterke plant, wiens bloeicyclus niet wordt bepaald door veranderingen in licht, maar door leeftijd. Het nadeel hiervan is dat Ruderalis geen indrukwekkend formaat bereikt en de bijbehorende oogsten produceert.

De effecten van pure ruderalis zijn zo ongeveer niet bestaand, vanwege de lage hoeveelheden THC en CBD. Via selectief kruisen, werd het echter mogelijk om zowel indica en sativa dominante soorten te creëren, die de weerstand en autoflowering eigenschappen hebben van een ruderalis, waardoor het beste van beiden is verenigd.

Autoflowering Strains

Autoflowering soorten zijn hybrides die Ruderalis genen bevatten. Deze soorten belichamen de geliefde eigenschappen van een populaire Sativa of Indica, met de toegevoegde voordelen van de Ruderalis: Autoflowering en weerstand. Het is een relatief nieuwe ontwikkeling en een die razendsnel toeneemt in populariteit, vanwege het kweekgemak.

Autoflowering soorten zijn met name geschikt voor beginners, die de kneepjes van de cannabisteelt willen leren zonder zich druk te maken over lichtmanagement, of voor personen die het hele jaar door buiten willen kweken.

Voor wat betreft de groei: Autoflowering soorten kunnen behoorlijk in hoogte variëren, maar de meesten worden binnen 60-120 cm hoog. De levenscyclus varieert ook per soort, maar de meesten gaan van zaadje tot oogst in slechts 3 maanden!

Cannabis Hybriden

Beste Eigenschappen Van Soorten Combineren Tot Een Hybride

Bijna alle soorten op de hedendaagse markt zijn hybriden, wat inhoudt dat ze het product zijn van een kruising tussen de hierboven genoemde soorten. Hybriden zijn door kwekers gemaakt om de beste eigenschappen van bepaalde soorten te combineren om zo een nieuwe soort te maken.

Dit kan resulteren in Indica dominante soorten met aanvullend een opwekkende high, of een Sativa dominante soort die net zo snel groeit als een Indica. De mogelijkheden zijn eindeloos en daarom moeten de eigenschappen van elke hybride per geval worden beoordeeld.

Als een gevolg van de wilde mix van genen, die de laatste decennia heeft plaatsgevonden, is de traditionele classificatie van soorten niet altijd consistent van toepassing. Hoewel een landras Sativa soort bijvoorbeeld smalle bladeren laat zien, kan een Sativa dominante Sativa in een gevorderde generatie wellicht brede bladeren produceren en alle groeikenmerken vertonen van een Indica soort, terwijl ze mogelijk het cannabinoïdenprofiel van een Sativa heeft behouden.

In het kort: Vanwege de wilde hybridisatie, zijn de eigenschappen van diverse genetische afstammingslijnen samengevoegd en gemixt.

Je bezoekt onze Nederlandse website.