Blog
Kunnen paddestoelen nieuwe hersencellen kweken?
1 min

Kunnen paddestoelen nieuwe hersencellen kweken?

1 min
Research Shroomshop
Voor ingewijden in de wereld van magische paddestoelen komt dit wellicht niet als een verrassing, maar nieuw onderzoek suggereert dat psilocybine de groei van nieuwe hersencellen kan stimuleren.

Voor ingewijden in de wereld van magische paddestoelen komt dit wellicht niet als een verrassing, maar nieuw onderzoek suggereert dat psilocybine de groei van nieuwe hersencellen kan stimuleren.

Onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Zuid-Florida, heeft aangetoond hoe psilocybine, het voornaamste psychoactieve bestanddeel van magische paddestoelen, nieuwe aanmaak van hersencellen lijkt te stimuleren en angst vermindert. Dit zou gebruikt kunnen worden bij de behandeling van aandoeningen zoals een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS) en andere angst-gerelateerde stoornissen.

Psilocybine en angst

Het brein achter dit onderzoek is Dr. Sanches-Ramos. Het onderzoeksteam wist al dat psilocybine een rol speelt in de hippocampus, een gebied van de hersenen die geassocieerd wordt met leren en geheugen. Ze wilden graag de effecten van psilocybine bij angst en het korte termijn geheugen onderzoeken. Ze voerden experimenten uit op muizen; ze trainden twee groepen om een bepaald geluid te associëren met een naderende elektrische schok. De ene groep kreeg een lage dosering psilocybine en de andere kreeg niets, waarna ze de verschillen documenteerden van hun angstniveau na het horen van het geluid. Ze verwachtten dat psilocybine het eenvoudiger zou maken om angstige herinneringen te creëren, maar het tegenovergestelde was waar. "Ze stopten met bevriezen; ze verloren hun angst," zei Dr. Juan Sanchez-Ramos, een professor in bewegingsstoornissen. Het resultaat was, dat muizen die psilocybine ontvingen, veel beter konden omgaan met de angst voor een naderende schok, zeker vergeleken met de controlegroep, die stijf stonden van angst.

Dit suggereert dat magische paddestoelen gebruikt zouden kunnen worden als een therapeutische omgangs-strategie, of misschien in de toekomst wel als geneesmiddel voor diegenen die lijden aan angst of angst-gerelateerde aandoeningen zoals PTSS.

Paddestoelen veroorzaken neurogenese

Het onderzoek toornde ook aan dat een herhaalde dosering psilocybine, ook neurogenese leek te veroorzaken. Neurogenese is het proces van het aanmaken van nieuwe hersencellen, voornamelijk binnen het hippocampus gebied van de hersenen. Dit betekent, dat psilocybine mogelijk het geheugen en het lerend vermogen kan verbeteren.

Opgemerkt moet worden dat dit onderzoek is uitgevoerd op muizen, dus dat is nog ver verwijderd van een klinisch onderzoek. Daarom moeten deze bevindingen en implicaties met enig scepticisme en voorzichtigheid worden bekeken, totdat meer onderzoek is gedaan. Het nieuws klinkt echter veelbelovend en legt een solide fundering voor toekomstig onderzoek naar het onderwerp. Het ondersteunt ook eerder onderzoek naar het gebruik van psilocybine om stress en angst te verminderen.

Een enorm probleem dat oponthoud veroorzaakt, is het feit dat psilocybine in de meeste landen een gereguleerde stof is. Hoewel onderzoek heeft aangetoond dat magische paddestoelen de minst schadelijke drug zijn, en dat het bijna onmogelijk is een overdosis te nemen, worden ze door de meeste overheden geclassificeerd binnen de meest schadelijke en serieuze drugscategorie.


Read more about
Research Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken