Blog
Meer dan cannabinoïden: Flavonoïden, Terpenen & Terpenoïden van Cannabis
4 min

Meer Dan Cannabinoïden: Flavonoïden, Terpenen & Terpenoïden Van Cannabis

4 min
News Research
Elke soort heeft haar eigen aroma en effect. Deze unieke handtekening is niet alleen het resultaat van de cannabinoïden, maar ook van de minder bekende moleculen: De flavonoïden, terpenen en terpenoïden.

Sommige soorten werken verdovend, sommigen stimulerend, sommigen nemen je geest mee naar wonderland, sommigen zijn perfect geschikt als natuurlijke pijnbestrijding, anderen gieten een emmer inspiratie leeg in je hoofd en weer anderen leveren van alles een beetje. Maar het zijn niet alleen de cannabinoïden die verantwoordelijk zijn voor deze verschillende effecten: Minder bekende moleculen, bekend als flavonoïden en terpenoïden spelen een grote rol in het algehele aroma en de effecten van de soort.

Vaak wordt de algehele kwaliteit van een soort gemeten aan het THC-gehalte en natuurlijk zullen een paar trekjes van wat goede wiet met flink wat THC je high maken. Maar het onthult een aanpak die overdreven de aandacht vestigt op slechts een bestanddeel, in dit geval THC. Dezelfde fixatie kan worden gevonden in de farmacologische wereld; de obsessie met het "actieve ingrediënt". Of het nu THC is of Vitamine C; veel van het werk van de laatste eeuw betrof het isoleren van het actieve bestanddeel uit de natuurlijke omgeving. En er zijn goede redenen voor: Het zorgt voor een meer precieze dosering en standaardisering van de kwaliteit. Onderzoek is gemakkelijker met slechts een bestanddeel, waarbij complexe natuurlijke systemen worden uitgesloten. En tenslotte kunnen processen winstgevend worden gemaakt door isolatie van actieve bestanddelen, wat veel moeilijker is met natuurlijke preparaties.

Iedereen is het erover eens dat goede wiet uit meer bestaat dan alleen THC. Tegenwoordig zijn cannabinoïden zeer bekend en CBD kennen we als het tweede, meest belangrijke "actieve ingrediënt". Maar deze aanpak verbergt dat een goede wiet veel meer is dan een complexe balans tussen alle ingrediënten, in plaats van een enkel percentage van een geïsoleerde stof. Dit is vooral van toepassing op een zeer complexe plant als cannabis, die meer dan 220 bestanddelen produceert. Ongeveer 85 van deze zijn cannabinoïden, nog eens 120 zijn de zogeheten terpenen en 20 zijn flavonoïden.

Wat Zijn Flavanonoïden?

De unieke geur en smaak van een cannabis soort wordt deels geproduceerd door haar flavonoïden, de aromatische moleculen. Sommige flavonoïden, zoals quercetine, luteoline en kaemferol, komen van nature voor in veel verschillende planten. Maar flavonoïden die uniek zijn voor cannabis heten cannaflavins, deze ruiken niet alleen goed, maar zijn ook farmacologisch actief. Cannaflavin A bijvoorbeeld, vermindert ontstekingen door het remmen van molecuul PGE-2 en dat doet hij wel 30 keer effectiever dan Aspirine.

Net zoals CBD, moduleren ook flavonoïden de effecten van THC. Via complexe biochemische mechanismen, werken flavonoïden op diverse locaties in het lichaam. Sommigen werken met de oestrogeen receptoren, anderen fungeren als krachtige anti-oxidanten of remmen enzymatische processen.

Wat Zijn Terpenen En Terpenoïden?

Terpenen komen van nature in overvloed voor in mensen, planten en dieren, vaak om parasieten af te weren. Net als flavonoïden, geven ook terpenen een sterke geur en smaak af. Terpenen zijn vervliegende moleculen die snel verdampen en bijdragen aan het aroma van de toppen. In onderzoek is ontdekt dat terpenen psychoactief zijn en bijdragen aan het algehele effect van een soort. De effecten zijn uitgebreid: Verdovend, angst verminderend, ontstekingsremmend en nog veel meer. Verrassend genoeg bestaat tot 30% van de cannabis rook uit terpenen en terpenoïden.

Het verschil tussen terpenen en terpenoïden is dat terpenen simpele koolwaterstoffen zijn, terwijl terpenoidën bestaan uit aanvullende functionele groepen. In de natuur zijn simpele koolwaterstoffen zoals terpenen vaak de bouwstenen voor grotere en meer complexe moleculen, zoals steroïden, pigment en vitaminen. In cannabis delen terpenen en THC een biochemische voorloper, geranyl pyrofosfaat, die zich in de harsklieren van de plant ontwikkelt en vervolgens evolueert in cannabinoïden en terpenen.

Net zoals vele andere, sterk geurende, bloemen en planten, ontwikkelt cannabis die terpenen om nuttige insecten aan te trekken en vijanden af te weren. Veel factoren, zoals het klimaat, weersomstandigheden, volwassenheid van de plant, gebruikte meststoffen, het type grond waar de plant in groeit en zelfs het moment van de dag hebben invloed op de ontwikkeling van terpenen.

De enorme variatie in aroma's bij cannabisplanten is al indrukwekkend, maar de meest fascinerende eigenschap van terpenen is hun vermogen samen te werken met andere actieve bestanddelen in de plant. Terpenen kunnen de hoeveelheid THC, die door de bloed-hersen barrière reist, aanpassen. Maar hun invloed reikt zelfs tot het reguleren van neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine, waarbij de productie- en decompositie snelheid, hun beweging en beschikbaarheid voor receptoren wordt aangepast.

Hoewel er meer dan 100 verschillende terpenen en terpenoïden zijn herkend in cannabis, gaan we dieper in op een aantal van de meest prominente. Hieronder een korte lijst van terpenen, hun geur en medische voordelen.

Borneol

Aroma: Kruidig, menthol, kamfer
Effecten: Verdovend, kalmerend
Medicinale waarde: Gebruikt in traditionele Chinese geneeskunde als moxa, ook om stress te verminderen.
Ook gevonden in: Kaneel, galanga en alsem
Soorten met veel Borneol: The church, Diamond Girl, Green-o-matic

Careen

Aroma: Zoet, ceder, prikkelend
Effecten: Onbekend
Medicinale waarde: Bij aromatherapie gebruikt om overtollige vloeistoffen te drogen, tranen, loopneuzen, overmatige menstruele vloed en zweten
Ook gevonden in: Ceder, den, rozemarijn
Soorten met veel Careen: El Niño, Lemon Skunk, King’s Kush

Caryophylleen

Aroma: Kruidig, warm, zoet, houtachtig
Effecten: Onbekend
Medicinale waarde: ontstekingsremmend en pijnstillend. In hoge doses een calcium en kalium ionkanaal blocker. Een van de verbindingen die bijdraagt aan de pittigheid van zwarte peper.
Ook gevonden in: Zwarte peper, hop, lavendel, rozemarijn, kruidnagel, oregano
Soorten met veel Caryophylleen: Arjans Haze #2, Super Silver Haze, Nevilles Haze

Eucalyptol

Aroma: Pittig, mint, kamfer
Effecten: Centrerend, balancerend en stimulerend
Medicinale waarde: Gebruikt als hoestonderdrukkend middel. Antibacterieel, gebruikt in mondwater en lichaamspoeder.
Ook gevonden in: Rozemarijn, salie, alsem, basilicum, tea tree, kamfer, laurier.
Soorten met veel Eucalyptol: Kings Kush, ChemDawg, Bubba Kush

Limoneen

Aroma: Zuur, citrus (citroen, sinaasappel, grapefruit)
Effecten: Opwekkend, verfrissend
Medicinale waarde: Anti-bacterieel, schimmelwerend, anti-carcinogeen, verbetert de stemming
Ook gevonden in: Citrusvruchten, rozemarijn, pepermunt
Soorten met veel Eucalyptol: OG Kush, Damn Sour, Diamond Girl, Super Lemon Haze, Jack the Ripper, Lemon Skunk

Linalool

Aroma: Zoet, bloemrijk, citrus, als snoep
Effecten: Opwekkend en kalmerend
Medicinale waarde: Helpt bij angst, verbetert de stemming
Ook gevonden in: Meer dan 200 planten produceren linalool: Lavendel, mint, rozenhout, citrusvruchten, berken en zelfs een aantal schimmels.
Soorten met veel linalool: Amnesia Haze, Grape Ape, G-13, Lavender, Deep Purple, LA Confidential

Myrceen

Aroma: Zoet, fruitig, groene groenten, tropisch, aards
Effecten: Verdovend en ontspannend
Medicinale waarde: Antibacterieel, antiseptisch, pijnstillend, anti-oxidant, anti-carcinogeen, verbetert de stemming.
Ook gevonden in: Mango, hop, citroengras, tijm, guave, Indische laurierboom, verbena en mercia
Soorten met veel myrceen: White Rhino, Sweet Mango Auto, K. Train, El Niño, Skunk #1, White Widow

Pineen

Aroma: Dennen
Effecten: Mentale focus, alertheid, ondersteunt het geheugen, gaat sommige effecten van THC tegen
Medicinale waarde: Luchtwegverwijder, helpt bij astma, werkt antiseptisch, antibioticum, insecten werend.
Ook gevonden in: Dennennaalden, rozemarijn, basilicum, peterselie, dille
Soorten met veel Pineen: Trainwreck, Cheese, ChemDawg, Super Critical, Jack Herer, Bubba Kush, Super Silver Haze

Terpineol

Aroma: Zoet, bloemrijk, citrus, sering
Effecten: Sterk lichamelijk ontspannend, verantwoordelijk voor de couchlock?
Medicinale waarde: Onbekend
Ook gevonden in: Appelbloesem, sinaasappel
Soorten met veel Terpineol: Money Maker, White Rhino, Superbud


Read more about
News Research
Zoeken in categorieën
of
Zoeken