Blog
Psychedelische stoffen niet gelinkt aan psychische problemen
2 min

Psychedelische stoffen niet gelinkt aan psychische problemen

2 min
Research Shroomshop
Al lang is er een debat gaande of LSD en andere psychedelische stoffen langdurige psychologische problemen veroorzaken. Nu suggereert onderzoek wat we allemaal willen horen... dat dit niet het geval is!

Al lang is er een debat gaande of LSD en andere psychedelische stoffen langdurige psychologische problemen veroorzaken. Nu suggereert onderzoek wat we allemaal willen horen... dat dit niet het geval is!

Recent onderzoek wekt de indruk dat het gebruik van, op psilocybine gebaseerde, psychedelische drugs, zoals magische paddestoelen en LSD, het risico op het ontwikkelen van een psychologische stoornis niet verhoogt. In feite laat het gebruik van psychedelische stoffen een sterke associatie zien met minder gezondheidsproblemen!

130.000 willekeurig gekozen personen geanalyseerd, waarvan 22.000 psychedelische stoffen gebruikten

Deze bevindingen komen van een onderzoeksteam, gevestigd op de Noorse Universiteit van Wetenschap en Technologie, die de data analyseerde, verkregen via het Amerikaanse Nationale Onderzoek naar Drugsgebruik en Gezondheid. Nadat ze al eerder de mogelijke gevolgen van het gebruik van psychedelische stoffen voor de behandeling van medische aandoeningen bestudeerden, was het voor het Noorse team de volgende logische stap om mogelijke langdurige bijwerkingen te onderzoeken. Ze ontdekten dat het risico op geestelijke problemen als gevolg van het gebruik van LSD, psilocybine of mescaline niet groter was. Sterker nog; er worden mogelijke voordelen mee in verband gebracht.

Uit de data van het nationale onderzoek naar drugsgebruik, ontdekten ze dat een op de zes Amerikanen ooit psychedelische stoffen had geprobeerd. Een onderzoeker schreef: "Het ontbreken van een verband tussen het gebruik van psychedelische stoffen en indicators van geestelijke problemen in dit onderzoek op grote schaal, komt overeen met klinische studies waarin LSD of andere psychedelische stoffen zijn toegediend aan gezonde vrijwilligers."

Mathew Johnson, een psycholoog die betrokken was bij experimenten om te testen hoe effectief psilocybine kankerpatiënten kon helpen om te gaan met angst en depressie, had interesse in het werk. Hij merkte het volgende op: "Er lijkt geen bewijs te zijn van een algemene negatieve impact die wordt geassocieerd met het gebruik van psychedelische stoffen; en er zijn zelfs een aantal aanwijzingen dat het voordelen heeft."

Het echte nieuws: psychedelica zijn nuttig

Wat duizenden bewustzijnsverkenners al tijden roepen, wordt langzaam bevestigd door onpartijdig onderzoek: het gebruik van psychedelica is niet alleen veilig, het kan een enorm nuttige ervaring zijn.
Het onderzoek heeft aangetoond, dat degenen die psilocybine hadden gebruikt een aanzienlijk kleinere kans hadden op serieuze psychische problemen, in vergelijking met diegenen die helemaal geen paddestoelen gebruikten. Het onderzoeksteam vroeg niet waarom dit zo zou kunnen zijn, maar gesuggereerd kan worden dat het gevoel van welzijn en begrip, een gevoel die velen ervaren dankzij psychedelica, een deel van het antwoord kan zijn omdat dit gevoel angst en stress, wat vaak leidt tot psychische aandoeningen, vermindert.

Zoals elk onderzoek, is ook deze niet geheel zonder gebreken. Omdat dit simpelweg een analyse van een enquete was, zijn er veel variabelen waar geen rekening mee kon worden gehouden, zoals bijvoorbeeld erfelijke psychische problemen. Maar de bevindingen zijn positief en rechtvaardigen verder onderzoek naar de zaak.

Worstelend om de mogelijkheid van heilzaam druggebruik te accepteren, concludeerde het team uit Noorwegen het volgende: "We kunnen de mogelijkheid dat gebruik van psychedelica wellicht een negatief effect heeft voor sommige personen of groepen niet uitsluiten, misschien wordt dit gecompenseerd op een populatieniveau door een positief effect op de psychische gezondheid bij anderen (...). Echter heeft recent klinisch onderzoek ook geen bewijs gevonden voor blijvende schadelijke effecten van psychedelica. (...) Andere onderzoeken hebben geen bewijs gevonden van gezondheids- of sociale problemen onder personen die honderden keren psychedelica hebben gebruikt in legaal-beschermde religieuze ceremonies."

Drug Harm Scores

Er is veel meer onpartijdig onderzoek naar psychedelica nodig, maar wat we al weten bewijst een ding: de oorlog tegen drugs mist elke wetenschappelijk basis en kan zomaar een van de grootste misdaden tegen de vrijheid van meningsuiting zijn die ooit begaan is.

Onthoud dat psychedelica nog steeds onbedoeld schade kan toebrengen als je niet voorzichtig bent. Zorg er altijd voor dat je in een veilige omgeving bent als je ze gebruikt.


Read more about
Research Shroomshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken