Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

De Blauwe Lelie: Alles Wat Je Weten Moet

Inhoudsopgave:

  1. De Heilige Blauwe Lelie
  2. Effecten Van De Blauwe Lelie
  3. Traditionele Bereiding
  4. Chemie Van De Blauwe Lelie
  5. De Geschiedenis Van De Blauwe Lelie

De heilige Blauwe Lelie

De Blauwe Lelie (Nymphaea caerulea) is een verbluffend mooie, psychoactieve plant die al duizenden jaren wordt gebruikt als afrodisiacum, mild psychedelisch middel en middel om bij te ontspannen. De plant wordt vaak verward met de Heilige Lotus (Nelumbo nucifera), hoewel ze beiden uit verschillende werelddelen komen.

Van de Blauwe Lelie wordt gedacht dat ze haar oorsprong vindt in Egypte en andere delen van Noord-Amerika, waar ze gevonden kan worden langs de rivier de Nijl. Sindsdien heeft ze zich verspreid en kan nu worden gevonden in het wild in het Indiase subcontinent en delen van Azië, zoals Thailand.

Gedacht wordt dat de plant een centrale rol speelde in de cultuur van de oude Egyptenaren. De Blauwe Lelie staat afgebeeld op vele, bekende muurschilderingen en is zelfs gevonden in de tombe van Toetanchamon. De psychoactieve effecten van de plant suggereren religieus gebruik en inderdaad kan hier ook bewijs van worden gevonden. Maar de lelie staat ook vaak afgebeeld op flessen wijn en dit wekt de indruk dat de Egyptenaren een wijnbrouwsel maakten van de Blauwe Lelie. Haar lustopwekkende en euforische kwaliteiten passen zeker goed bij alcohol.

De verwarring rond Blauwe Lelie komt door verkopers die de namen hebben verward, of het woord lotus gebruikten in plaats van Lelie omdat dat beter klinkt. De planten zien er in feite duidelijk anders uit, maar ze delen wel sommige actieve chemische bestanddelen, zoals nuciferine. De Blauwe Lelie is een waterlelie die typisch blauwe bloemblaadjes ontwikkelt met een heldergeel centrum. Maar er zijn ook variaties met witte Witte Lotus), paarse, violet of roze blaadjes. De blaadjes hebben de vorm van een dolk en de bloem heeft een diameter van ongeveer 10-15 cm. Ze ontwikkelt brede, ronde bladeren die gewoonlijk aan de oppervlakte drijven; deze bladeren zijn ongeveer 25-40cm en hebben een inkeping aan de bladsteel.

Er zijn vele verslagen te vinden in de literatuur, geschreven door personen die onbekend zijn met de ware aard van de plant, waarin staat dat de plant 'smorgens uit het water oprijst om te bloeien en in de nacht weer onder water verdwijnt. Dit is een veelvoorkomende misvatting. Zodra de Blauwe Lelie voor het eerst bloeit, rijst ze naar de oppervlakte (rond 9 uur in de ochtend) om halverwege de middag (rond 15.00 uur) weer te sluiten. Als de lelie eenmaal aan de oppervlakte drijft, gaat ze niet meer onder.

Effecten van de Blauwe Lelie

De effecten van de Blauwe Lelie lopen uiteen. Blauwe Lelie werkt als een afrodisiacum en mild entheogeen middel en kan euforische en kalmerende effecten opwekken, afhankelijk van de dosering en de combinatie met andere stoffen. Over het algemeen is de energie van de plant etherisch, subtiel en delicaat. Na gebruik is het niet ongewoon om in een diepe slaap te vallen en pas wakker te worden als je genoeg bent uitgerust, ongeacht het moment van de dag.

Het vermogen van Blauwe Lelie om sociale remmingen te verlagen en gedachtenpatronen licht aan te passen, verhoogt de gevoelens van empathie en medeleven. Dit is de reden waarom het populair was, en nog steeds is, als een recreatieve stof.

Bijwerkingen van Blauwe Lelie

Blauwe Lotus verwent je met een oase van rust die je doet ontstijgen tot euforische hoogten. De bijverschijnselen zijn te verwaarlozen en het risico op afhankelijkheid is minimaal. De ontspannende effecten veroorzaken zelfs geen katergevoel. Gebruik je een matige dosis, dan is Blauwe Lotus zeer rustgevend. Neem je echter een fikse dosering, dan krijg je mogelijk last van opvliegers, zenuwachtigheid en bezorgdheid. Toch komen dergelijke onrustgevoelens zelden voor en per definitie is alles waar je bovenmatig veel van gebruikt niet goed.

Als je een matige dosis wilt gebruiken, zou 5g voldoende moeten zijn. Deze hoeveelheid zou niet in onbehaaglijke gevoelens moeten resulteren. Toch raden we je af het in combinatie met andere middelen te gebruiken. Geneesmiddelen, pijnstillers en cannabis leiden in combinatie met Blauwe Lotus mogelijk tot toenemende verwardheid, duizeligheid en misselijkheid. Het is beter om te relaxen en van de voordelen van Blauwe Lotus op zich te genieten. De milde effecten dragen bij aan het verlichten van stress en depressie. Blauwe Lotus zou ook moeten bijdragen aan een diepe slaap en het verbeteren van je dromen. Als je twijfelt, raadpleeg dan je huisarts. Weet dat mensen in vele culturen dit welriekende, wonderschone kruid al eeuwenlang gebruiken.

Traditionele bereiding

De traditionele bereidingsmethoden van Blauwe Lelie zijn wat speculatief en voornamelijk afkomstig uit schilderingen en analyses van resten. Gedacht wordt dat de gedroogde toppen, bloemen en misschien de zaden van de plant tot een thee werden verwerkt, die geweekt werd in wijn. Het zijn ook deze delen van de plant die de psychoactieve bestanddelen bevatten.

Sommigen geloven dat de verse bloemen werden gekookt in water en vervolgens in een linnen doek werden uitgeknepen. Dit kon vervolgens worden gedronken als onderdeel van een hete thee of in wijn worden verwerkt. Het is ook mogelijk om de Blauwe Lelie direct in de wijn te laten trekken door de gedroogde bloemen er een paar dagen in te laten weken.

Er wordt getwist of Blauwe Lelie een volledige entheogeen is, maar tot nu toe is er nog geen preparaat of dosering gevonden die deze bewering zou rechtvaardigen. Blauwe Lelie wordt vaak toegevoegd aan rookmixen om een extra twist toe te voegen, maar het lijkt op zichzelf niet in staat te zijn om een sterke psychedelische ervaring op te wekken. Als je overweegt dat de Egyptenaren de Blauwe Lelie mogelijk uitsluitend in wijn hebben gebruikt, bestaat de kans dat de effecten het best tot haar recht komen in deze combinatie.

Chemie Van De Blauwe Lelie

Blauwe Lelie bevat twee belangrijke actieve bestanddelen: nuciferine1 en aporfine2.

Nuciferine is een alkaloïde waarvan aangenomen wordt dat de daden worden geassocieerd met het blokkeren van dopamine-receptoren. Het wekt een verdovend gevoel op en werkt ook anti-spastisch. Aporfine fungeert als een dopamine-agonist, die dopamine receptoren in zijn afwezigheid activeert en een gevoel van geluk veroorzaakt.         

De geschiedenis van de Blauwe Lelie

Referenties naar Blauwe Lelie kunnen in de gehele oude Egyptische geschiedenis worden gevonden, waarin de plant een centrale rol leek te spelen. Cultureel werd Blauwe Lelie gebruikt om hun wijn te verbeteren en spiritueel was de plant onderdeel van hun scheppingsgeschiedenis.

"In het begin waren er wateren van chaos… Het duister bedekte het water totdat… de oer waterlelie uit de diepte opsteeg. Langzaam opende de blauwe waterlelie haar blaadjes om een jonge god te onthullen, zittend in het gouden hart. Een zoet parfum dreef over de wateren en licht straalde uit het lichaam van dit Goddelijke Kind om universele duisternis te verbannen. Dit kind was de Maker, de Zonnegod, de bron van al het leven."

Om deze reden was het van grote religieuze en ceremoniële betekenis en is het gevonden in tombes van farao's, afgebeeld in tempels en werd het gebruikt om de vereniging en Boven- en Beneden Egypte te symboliseren.

Er werd geloofd dat de dagelijkse opening van de lelie, met haar blauwe blaadjes en gouden centrum, een imitatie was van de manier waarop de hemel de zon groette, om slechts weer te sluiten bij zonsondergang. Hierdoor werd de Blauwe Lelie verbonden met de zonsopkomst en zonsondergang en de Egyptische goden worden geassocieerd met de zon. Een van de goden stond bekend als Nefertem, die niet alleen gelinkt was aan de zon, maar ook aan schoonheid en genezing. Het was Nefertem die de Blauwe Lelie bloem naar de zonnegod Ra bracht, om hem te helpen omgaan met zijn verouderende lichaam.

Blue Lotus 20X Extract

View Product

De betekenis van Blauwe Lelie hield niet uitsluitend verband met religie. Een weefsel spectroscopie, uitgevoerd op de Egyptische mummie Azru, leverde resten van Blauwe Lelie op, gevonden in het weefsel van de mummie. Gevonden geschriften en afbeeldingen suggereren dat deze seksueel georiënteerde gemeenschap Blauwe Lelie gebruikte als zowel een medicijn- als partydrug, om pijn te verlichten, het geheugen te verbeteren, de bloedsomloop te verbeteren, seksueel verlangen te verhogen en gevoelens van euforie en extase op te wekken. Het was zo belangrijk voor de oude Egyptenaren, dat het speciaal gekweekt werd in, door de mens gemaakte, baden.

Hoewel het ooit een prominent kenmerk was van de Nijl, zijn Blauwe Lelies nu verdwenen uit de rivier en de plant wordt met uitsterven bedreigd. De aantallen stijgen nu vooral door menselijke kweek.

Externe Bronnen:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Nuciferine
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Aporphine
Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.

Blauwe Lelie