Begoniamijten Op Cannabis: Hoe Te Behandelen En Te Voorkomen

Begoniamijten op cannabis: hoe te behandelen en te voorkomen

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Net zoals veel andere planten, heeft ook cannabis te maken met tal van plagen. Sommige wietplanten raken bezaaid met rouwmuggen, andere zitten weer onder de rupsen. En nog een veel voorkomende plaag op cannabisplanten, zijn begoniamijten.

Begoniamijten (of 'brede mijten') zijn een nachtmerrie voor kwekers, vooral omdat ze te klein zijn om waar te nemen. Voordat je merkt dat er iets mis is, hebben je dierbare planten al aanzienlijke schade opgelopen. Het op tijd leren herkennen en oplossen van dit probleem is daarom een essentiële vaardigheid voor elke teler!

Als je bang bent dat deze mijten een bedreiging kunnen vormen, lees dan snel verder en ontdek wat begoniamijten zijn en hoe je ze kunt aanpakken.

Wat zijn begoniamijten?

Wat zijn begoniamijten?

Begoniamijten (Polyphagotarsonemus latus) zijn een microscopisch kleine soort mijt die op verschillende soorten planten leeft. Eigenlijk vormen ze een probleem voor de gehele landbouwsector, niet alleen voor cannabisteelt. Ze hebben zes poten, die zich aan de voorkant van het lichaam bevinden, en een kleine mond om door het oppervlak van een plant te dringen en vervolgens het sap eruit te zuigen.

Zoals al eerder vermeld, is het lastige van deze mijten dat ze zo klein zijn. Zonder een vergrootglas kun je een begoniamijtprobleem pas herkennen als het een volwaardige plaag is geworden.

Gerelateerd artikel

Vervelende Beestjes En Insecten

Zijn begoniamijten en roestmijten hetzelfde?

Net als begoniamijten zuigen roestmijten de voedingsstoffen uit de bladeren van een wietplant. Ook richten ze zich alle twee op de jongere blaadjes, waarbij deze vaak verkleuren.

Maar het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten mijten is dat roestmijten groter zijn. Ze hebben ook een langwerpig lichaam dat lijkt op een wortel, terwijl begoniamijten meer een druppelvorm hebben. Roestmijten hebben bovendien maar vier poten, en de begoniamijt zes.

Begoniamijten op wietplanten

Begoniamijten op wietplanten

Begoniamijten voeden zich met planten om te leven, en dus ook met cannabisplanten. Bladeren zijn hun voedsel. De mijten zijn meestal te vinden in de lagere, oudere delen van de plant, maar soms ook in nieuwere groei. Ze beschadigen de wietplant door voedingsstoffen uit de bladeren te zuigen, waardoor de fotosynthese wordt verstoord. Na verloop van tijd kan dit de plant en haar vermogen om te groeien ernstig aantasten!

En als je je afvraagt hoe ze zich van de ene naar de andere cannabisplant verplaatsen; dit doen ze op meerdere manieren. Eén manier waarop dit plaatsvindt, is door onderling contact tussen planten. Maar de mijten kunnen zich ook verplaatsen via grotere insecten, zoals de witte vlieg.

Tekenen van begoniamijtschade bij cannabisplanten

Ondanks dat de mijten moeilijk te herkennen zijn, kun je wel op bepaalde tekenen letten. Namelijk:

  • De nieuwere bladeren lijken nat
  • Jonge bladeren hebben aan de randen een donkerbruine verkleuring
  • Nieuwe bladeren gaan hangen of krullen om
  • Toppen lijken ziek of sterven zelfs af tijdens de bloeifase
  • Onregelmatige schade, waarbij de besmettingsgebieden meer aangetast lijken te zijn

Begoniamijten bestrijden

Begoniamijten bestrijden

Een begoniamijtplaag betekent niet automatisch dat je planten niet meer te redden zijn. Er zijn manieren om dit probleem op te lossen, maar zoals meestal het geval is, maakt snel en resoluut handelen je leven (en dat van je planten) wel een stuk gemakkelijker!

Verwijder geïnfecteerde planten onmiddellijk

Zoals eerder vermeld, is de schade door mijten onregelmatig en willekeurig verspreid, en dat heeft ook een voordeel. Je kunt geïnfecteerde planten namelijk verwijderen om erger te voorkomen.

Door dit te doen, verminder je het aantal beestjes aanzienlijk en voorkom je dus verdere schade. Maar vroege detectie is wel essentieel. Zodra je een van de bovengenoemde kenmerken signaleert, moet je onmiddellijk actie ondernemen.

Het kan dus zijn dat je geïnfecteerde planten moet weggooien, maar ook al doet dit pijn, het is altijd beter dan je hele kweek ermee besmet te laten raken.

Gerelateerd artikel

Het Nut Van Insecten Bij Het Telen Van Wiet

Bestrijding met roofmijten

Bestrijding met roofmijten

Een andere manier om van je begoniamijtplaag af te komen, is door roofmijten in je tuin te introduceren. Een goed voorbeeld is de Amblyseius andersoni, een roofmijt die zich ook voedt met ander ongedierte, zoals spintmijten en eitjes van de witte vlieg.

Amblyseius andersoni wordt meestal in een plastic flesje geleverd. De beestjes worden vaak in kleine aantallen naast de toppen van de planten aangebracht. Ze moeten echter uit de buurt van direct zonlicht worden gehouden en binnen achttien uur na ontvangst worden uitgezet.

Besproei je planten regelmatig met neemolie

Neemolie is een natuurlijk bestrijdingsmiddel gemaakt van plantaardige olie die is geperst uit de zaden en vruchten van de neem-plant. Het heeft een geelbruine kleur, een bittere smaak en een zwavelachtige geur.

Het gebruik van neemolie op cannabisplanten kan de smaak van de toppen dan ook aanzienlijk aantasten. Bovendien kan het ze op de lange termijn beschadigen. Het wordt echter wel als zeer effectief tegen ongedierte beschouwd. Als je dit wilt gebruiken, spuit het dan in ieder geval niet op de toppen van je planten, indien mogelijk.

Neemolie moet je echt als laatste optie zien en alleen gebruiken als andere, minder invasieve methodes niet werken. Om het aan te brengen, heb je een drukspuit nodig die je met één hand kunt bedienen om een gelijkmatige bladdekking te garanderen. Deskundigen bevelen dagelijks gebruik aan, zeker als de besmetting met mijten ernstig blijkt!

Hoe voorkom je begoniamijten?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Als je jezelf liever de moeite bespaart van het herstellen van al beschadigde planten, lees dan hieronder hoe je dit probleem kunt voorkomen.

Beheer de temperatuur en luchtvochtigheid

Van mijten is bekend dat ze zeer gevoelig voor hitte zijn. Door de omgevingstemperatuur even naar tussen de 43°C en 48°C te brengen, verklein je de kans op plagen. Zorg wel dat je de blootstelling van de plant aan dergelijke temperaturen beperkt tot vijftien minuten om schade te voorkomen. Bovendien kan het erg moeilijk en duur zijn om een ruimte tot deze temperaturen te verwarmen.

Wat de luchtvochtigheid betreft, zorg dat deze in ieder geval lager is dan 60%, aangezien mijten boven dit niveau goed gedijen.

Zorg dat alles er netjes bij staat

Het is ook belangrijk dat je je kweekruimte netjes houdt. Maak er geen omgeving van die bevorderlijk voor mijten is. Het draait allemaal om netjes werken; een must bij het kweken van cannabisplanten.

Een goede gewoonte is om regelmatig de vloer en het plafond schoon te vegen als je een kweekruimte of tent gebruikt. Als je buiten kweekt, kun je ook gezelschapsplanten kweken of je planten bedekken.

Controleer je wietplanten regelmatig

Ongedierte, zoals mijten, geven geen waarschuwing voordat ze aanvallen. Dus als je niet regelmatig je planten controleert, kun je op een dag onaangenaam verrast worden als je opeens ziet dat ze ernstig aangetast zijn. En afhankelijk van hoe ver de plaag is gevorderd, kan dat weleens het einde van je kweek betekenen.

Regelmatige controles zijn daarom misschien wel de beste manier om mijten te voorkomen. Experts raden aan om je planten minstens drie keer per dag te controleren en er ook voor te zorgen dat het waterniveau en de pH-waarden goed zijn.

Kunnen wietplanten van mijten herstellen?

Kunnen wietplanten van mijten herstellen?

Wietplanten kunnen inderdaad herstellen van een begoniamijtplaag. De sleutel hier is preventie en reguliere verzorging. Let goed op de staat van je planten en voer regelmatig controles uit om te zien of er tekenen zijn van een plaag.

En als er een behandeling nodig is, onderneem dat onmiddellijk actie!

Je bezoekt onze Nederlandse website.