Blog
De Oorsprong Van Cannabis In Europa En Over De Hele Wereld
4 min

De Oorsprong Van Cannabis In Europa En Over De Hele Wereld

4 min

Tussen cannabis en de mens bestaat een lange, complexe en diepgaande relatie. Laten we dus eens onderzoeken hoe het vorm heeft gegeven aan de beschaving zoals we die nu kennen.

Cannabis, marijuana, wiet, kruid, hoe je het ook wilt noemen, is al meer dan 10.000 jaar een hoofdbestanddeel van de beschaving. Om diverse redenen, politiek en anderszins, kwam marijuana in een soort donker tijdperk terecht waar het iets was om te worden gevreesd; een gateway drug die de gebruiker zou leiden tot werelden van gevaar. Hoe meer we uit onze eigen weg gaan en de tijd nemen om te leren over cannabis, hoe meer we zullen zien dat het een geschenk van de natuur is waar we onze ogen voor hebben dichtgeknepen.

DE OORSPRONG VAN CANNABIS

Als we de geschiedenis van cannabis opzoeken kunnen we beter de rol waarderen die het heeft gespeeld in de groei van onze wereld. Cannabis was een belangrijk element in culturen door de eeuwen heen. Culturen die dateren vóór de beschaving waren afhankelijk van cannabis voor religieuze ceremonies, medicijnen en textiel. Later gebruikten culturen cannabis voor de productie van hennepvezels. Hennep werd een hoofdbestanddeel in de productie en industrie. Het was hennep dat zeilen en touwen maakte die werden gebruikt door landen als Spanje en Groot-Brittannië om een massale vloot van schepen te lanceren. De cannabisplant voedde de wereld voor duizenden jaren tot de controle ervan in verkeerde handen viel.

De oorsprong van cannabis leidt terug naar Azië ergens tussen 11.500 en 10.200 jaar geleden. Dat is volgens een onderzoeksteam aan de Berlijnse Vrije Universiteit. Het team voerde een studie uit over cannabis in de geschiedenis. Hun resultaten werden gepubliceerd in het agrarische tijdschrift Vegetation History and Archaeobotany. Volgens de studie, is de plant ontstaan aan het einde van de laatste ijstijd. De omstandigheden waren gunstig voor cannabis als gewas in zowel Europa als Azië. Dit gebieden zijn waar de meeste moderne soorten zijn ontstaan. Ze traceerden de verspreiding over Azië naar de tijd toen handelsroutes door nomadische stammen werden ontwikkeld. Beide treden op ergens rond 5.000 jaar geleden. De implicatie is dat het de nieuw ontwikkelde handelsroutes waren hoe cannabis zijn weg heeft gevonden over de Europese en Aziatische continenten.

DE YAMNAYA MENSEN

Een voorgestelde theorie suggereert dat één van de eerste stammen van Europa, de Yamnaya mensen, verantwoordelijk waren voor de verspreiding van cannabis in heel West-Europa. Ze woonden in een gebied ten noorden van de Zwarte Zee, wat nu het hedendaagse Oekraïne is. Er wordt verondersteld dat hun samenleving helemaal is uitgestrekt tot de Kaspische Zee, tot een land dat we nu kennen als Kazachstan. Wetenschappers wisten dat de Yamnaya verantwoordelijk waren voor een groot deel van de genetische samenstelling van Europa, maar de recente archeologische vondsten tonen aan dat de Yamnaya hun weg naar Siberië en Mongolië vonden rond 5.000 jaar geleden. Mongolië wordt beschouwd als de geboorteplaats van cannabis in de wereld.

Het bewijs werd ontdekt in de vorm van instrumenten en andere voorwerpen van Yamnaya culturele betekenis die het pad vormden van het Verre Oosten naar hun culturele thuis in Eurazië. De implicaties zijn onthutsend als je bedenkt dat het cannabisgebruik in Europa steeg tijdens of na het moment dat één van de oprichtende Europese stammen hun weg naar Azië vonden, waar het gebruik van cannabis al een hoofdbestanddeel van de samenleving was. Het verband tussen cannabisgebruik in Europa en de tijdlijn rond de migratie van de Yamnaya mensen is te nauw uitgelijnd dat het toeval zou zijn. Een andere theorie zegt zelfs dat de Yamnaya mensen selectief cannabis hebben gekweekt om zijn geneeskrachtige kwaliteiten te verhogen, aangezien staaltjes van oude cannabis van 5.000 jaar geleden beduidend lagere hoeveelheden THC bevatten dan de moderne soorten.

CANNABIS DOORHEEN DE GESCHIEDENIS

Ondanks de houding die sommigen hebben aangenomen als gevolg van de donkere tijden van cannabis, proberen we hieruit te komen, niemand kan het belang dat het heeft gespeeld in onze wereld geschiedenis ontkennen. Beschavingen werden gebouwd op de ruggen van cannabisplanten, dus hier zijn enkele belangrijke data om te weten over de geschiedenis van marijuana.

2737 v.Chr. - De keizer Shen Neng van China documenteert het eerste gebruik van cannabis voor zijn geneeskrachtige eigenschappen.

600 v.Chr. - Henneptouw wordt voor het eerst gebruikt in het gebied dat nu het zuiden van Rusland is.

500 v.Chr. - Wietzaden worden ontdekt in een oude graftombe daterend uit dit jaar.

200 v.Chr. - Hennep als een textiel wordt voor het eerst gebruikt in het oude Griekenland.

100 v.Chr. - De psychoactieve eigenschappen van marijuana zijn gedocumenteerd in China.

70 v.Chr. - Marijuana verschijnt als een geneesmiddel in een dagboek bijgehouden door een van de leger artsen van Nero.

100 n.Chr. - Henneptouw verschijnt in Engeland.

130-200 n.Chr. - Marijuana voorgeschreven als medicijn in Griekenland

500 n.Chr. - De joodse Talmud spreekt van de euforische eigenschappen van cannabis.

850 n.Chr. - Het gebruik van henneptouw door Vikingen wordt ontdekt die dateren uit deze tijd.

1000 n.Chr. - Hennep wordt in Italië gebruikt voor touwen en zeilen.

1100-1220 n.Chr. - Hasj wordt gebruikt bij rituelen in het hele Midden-Oosten.

1271-1295 n.Chr. - Marco Polo rapporteert terug naar Europa over cannabisgebruik.

1300 n.Chr. - Leidingen in Ethiopië met cannabis tonen aan dat het roken zich had verspreid naar Afrika op dit punt.

1533 n.Chr. - Koning Henry geeft opdracht aan alle boeren om hennep te kweken voor de industrie.

1600 n.Chr. - Engeland begint met hennep te importeren.

HENNEP EN HET BRITSE RIJK

Na 1600, werd de toename van het historisch gebruik van cannabis verspreid door heel Europa, Azië, Afrika en Noord-Amerika. De Britten zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van cannabis naar hun kolonies in de Nieuwe Wereld en Australië. De Britten zijn zelf verantwoordelijk voor Australische integratie van cannabis in hun economie als een marktgewas. Het bleef één van Australië's grootste productie gewassen voor meer dan 150 jaar. Het was gemeengoed in Australië om cannabis te gebruiken totdat het in 1928 werd verboden in de tijd van het wereldwijde verbod, als gevolg van het werk van de snode collectieve krachten.

Toen Groot-Brittannië zijn imperium uitbreidde naar Noord-Amerika, was cannabis hennep een verplicht gewas voor boeren. Zaden werden overgebracht en het gewas werd nu officieel verspreid door de koloniën. De geoogste planten werden vervolgens terug verscheept naar Groot-Brittannië waar er textiel van werd gemaakt en dan weer verscheept naar de koloniën als afgewerkte producten. Hennep was van een dergelijke waarde dat het soms diende als een eigen munt. Hennep bleef vrij gedurende de revolutie in Noord-Amerika. De Amerikaanse grondwet is een van de vele beroemde documenten geschreven op hennep papier. De donkere tijden van de vroege twintigste eeuw brachten een eind aan het gebruik van cannabis in Amerika, zoals in het grootste deel van de wereld. Marijuana werd toen teruggedreven naar het ondergrondse, naar iets van verachting, spot en angst.

TOT SLOT

Cannabis en haar evolutie in de afgelopen 10.000 jaar hebben een veel grotere rol in onze geschiedenis gespeeld dan de meesten ooit zouden denken. Na honderd jaar van sluipen in de schaduw, wordt cannabis in een nieuw licht gezien. De oude stigma's vallen weg als mensen terugkijken op de wortels van cannabis, marijuana en hennep en zien dat het altijd een hoofdbestanddeel van progressie is geweest. Vooruitgaand in een wereld die wanhopig op zoek is naar nieuwe middelen, is het alleen door inzicht in de weg die cannabis al heeft afgelegd, dat we zullen weten waar het ons naar kan leiden.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Facts Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken