Blog
Een Blik op de Beste Groeilampen voor Cannabis
4 min

Een Blik op de Beste Groeilampen voor Cannabis

4 min
Kweken Seedshop

Verlichting is een van de meest belangrijke factoren bij het indoor kweken van cannabis. Het is daarom van uiterste belang dat je de juiste groeilampen aanschaft aan de hand van je eigen behoeftes. Hier zijn de voors en tegens van elke type.

Bij het kweken van cannabis gaat niets boven de zon als lichtbron. Maar dat wil niet zeggen dat we deze niet proberen te evenaren en tegenwoordig zijn er best een aantal mooie lampen op de markt gebracht. Om dieper in de wereld van de beschikbare lampen te kunnen duiken moeten we eerst een snelle overzicht bekijken van de verschillende types, en de voor- en nadelen van elke type.

CFL-LAMPEN

CFL

CFL-lampen (Compact Fluorescent Light) is een huis-tuin-en-keukenlamp die je bij de meeste doe-het-zelfzaken kunt kopen. Ze zijn niet bepaald sterk, maar ze hebben wel en volle lichtspectrum waardoor ze geschikt zijn voor het kweken van kleine planten en kiemplanten. Dit is een verrassing voor sommige kwekers.

Voordelen:

Goedkoop in Aanschaf en Qua Onderhoud – Door de lage kosten is dit een uitstekende keuze voor diegene die het growen eens wil uitproberen zonder al te veel te hoeven investeren in serieuze lampen. Omdat het gewone peertjes zijn zullen ze ook geen al te grote invloed hebben op de energierekening.

Goed voor Kleine Ruimtes – CFL-lampen genereren niet veel hitte, waardoor ze goed zijn voor kleine tenten en ruimtes, en elk andere plek waar gebrek aan ruimte en discretie voor een uitdaging zorgen.

Geschikt als Aanvullende Lichtbron – Mocht je gestart zijn met CFL-lampen en door zijn gegroeid naar grotere lampen, dan kunnen de CFL’s nog steeds gebruikt worden ter ondersteuning van het licht in de kweekruimte. Ze zijn ook geschikt voor kiemplanten.

Nadelen:

Zwak – Van alle mogelijke lampen die je kunt gebruiken om cannabis te kweken is CFL wel de zwakste. Het gevolg hiervan is dat ze kleine planten zullen voortbrengen met een bescheiden opbrengst, maar misschien is dat precies wel waar je naar op zoek bent.

Niet Erg Efficiënt – Voortbordurend op het vorige punt zijn CFL’s het minst efficiënt wat betreft de verhouding van verbruikte energie en de kwaliteit van het geproduceerde licht.

Kort gezegd, als je weinig geld hebt en je wilt een of twee kleine plantjes kweken, dan is CFL de uitkomst. Wil je meer, dan zul je naar iets anders moeten zoeken.

HID-LAMPEN (HPS/MH)

HPS2

Zogenoemde High-Indensity Discharge (HID) lampen zijn er in twee soorten, HPS en MH (High-Pressure Sodium en Metal Halide). Deze zijn speciaal ontworpen om te helpen bij het indoor kweken van allerlei gewassen – en cannabis doet het erg goed onder deze lampen. Ze zijn eigenlijk de standaard voor het kweken van wiet en favoriet bij de meeste growers. HPS is daarbij net wat populairder dan de MH.

Voordelen:

Ontworpen voor de Taak – HID-lampen zijn krachtig en leveren grote planten op.

Getest en Beproefd – HID-lampen worden al decennia gebruikt en de goede werking ervan is bewezen. Hierdoor zijn ze, zoals eerder vermeld, de favoriete lichtbron van de meeste indoor growers.

Zeer Efficiënt – HID-lampen gebruiken weliswaar veel energie, maar doen dit op efficiënte wijze en stralen serieus sterk licht uit naar je cannabisplanten.

Makkelijk te Onderhouden – Zolang je rekening blijft houden met stralingswarmte zijn HID-lampen makkelijk te onderhouden en kunnen ze zonder toezicht blijven staan nadat ze eenmaal zijn neergezet.

Grote Opbrengsten – Van alle lamptypes is HID de sterspeler wanneer het aankomt op de grootste opbrengstpotentie.

Nadelen:

Duur – Zowel in aanschaf als in onderhoud kunnen HID-lampen veel geld kosten voor de grower.

Minder Discreet – Ten eerste, HID-lampen zijn fel. Lichtdoorlating kan een zorg zijn, vooral ’s nachts. Ten tweede, omdat het gebruik van HID-lampen veel energie kost kan dit een piek veroorzaken op je energierekening, waardoor de energieleverancier wel eens achterdochtig zou kunnen worden en dit zal willen rapporteren, afhankelijk van waar je woont. Voor de hobbyist met één of twee lampen zal dit geen grote zorg zijn, maar het is wel iets om in het achterhoofd te houden.

Hitte – Omdat HID-lampen zo sterk zijn kunnen ze erg heet worden, vooral in kleine ruimtes. Zodoende moet er meestal een ventilatiesysteem aanwezig zijn om ze af te koelen. Anders kunnen ze je cannabis schroeien of, veel erger nog, een serieus brandgevaar vormen.

Vereist Speciale Uitrusting – HID-lampen kun je helaas niet eenvoudig met de stekker in een stopcontact steken. Je zult een speciale set-up moeten verzorgen, met extra ballast en bijvoorbeeld een afzuigkap.

Ondanks de nadelen wegen de voordelen – met name de brute kracht en potentie - van HID-lampen voor de meeste growers het zwaarst. De hobbymatige grower die met regelmaat kweekt zal in de meeste gevallen voor dit soort licht kiezen.

LED-LAMPEN

LED2

LED-lampen, dat is een verhaal apart. Vergeleken met de andere soorten lampen zijn LED-lampen pas recentelijk op de markt en hebben ze geen goede start gemaakt. Er waren aanvankelijk nog geen industriële criteria waaraan een LED-lamp moest voldoen en dit resulteerde in slechte ervaringen met LED en negatieve reviews. Gelukkig heeft LED de schade die destijds is toegebracht aan zijn reputatie, door met de tijd en de technologische ontwikkelingen mee te gaan, kunnen omkeren. Tegenwoordig zijn er een aantal gevestigde bedrijven die kwalitatief goede, sterke en veelbelovende LED-lampen aan de man brengen.

Voordelen:

Betere kwaliteit van de Toppen – Menigeen is van mening dat toppen die gekweekt zijn onder LED-licht qua smaak en potentie superieur zijn aan toppen gekweekt onder andere groeilampen. De kwaliteit en spectra van goede LED-lampen kunnen cannabisplanten tot de max duwen, en zelfs resulteren in hasj tips, en dát gebeurt bij andere lichtsoorten niet!

Minimale Hitteafgifte – LED-lampen zijn nu op het punt dat ze qua output vergelijkbaar zijn met HID-lampen, maar veel minder hitte genereren. Ze zijn dan niet exact even sterk, maar de hittereductie maakt het verlies in kracht volgens sommigen ruimschoots goed. LED-lampen hebben zelden effect op de temperatuur in de kamer, zo koel gaan ze te werk.

Superefficiënt – Zoals voorgaande punt al doet vermoeden, ondanks dat LED niet de kracht van HID precies kan evenaren komt het er toch in de buurt en verbruikt LED daarbij veel minder energie, waardoor de electra rekening laag blijft en er voor de energieleverancier geen reden is tot argwaan.

Makkelijk op te Zetten – LED-groeilichten kunnen direct op netstroom worden aangesloten, ze vereisen geen extra hulpmiddelen of uitrusting.

Continue Verbetering - LED-technologie is immers in ontwikkeling. Zodoende is elk model efficiënter en krachtiger dan zijn voorganger.

Nadelen:

Duur in Aanschaf – Hoewel het onderhoud relatief goedkoop is, zijn LED-lampen zelf een van de duurste lampsoorten om aan te schaffen.

Nog niet Doorgetest – Vergeleken met HID en CFL zijn LED-lampen nog relatief weinig getest. Onregelmatigheden tussen verschillende merken en de technologische nieuwigheid van het product zorgen ervoor dat veel growers nog huiverig blijven voor LED-lampen.

Geen Industriële Standaard – Er is klaarblijkelijk geen industriële standard waar LED-lampen aan moeten voldoen om kwaliteit te waarborgen. Bij HID en CFL is deze er wel, en moeten de lampen aan stricte eisen voldoen voordat ze verkocht mogen worden.

Ontkleuring – Hoewel het niet vaak voorkomt kunnen inferieure LED-lampen ervoor zorgen dat de plant ontkleurt en bleek uitslaat, vooral wanner de lampen dicht op de plant zijn gezet.

Minder krachtig dan HID-lampen – Zoals eerder genoemd kunnen LED-lampen qua licht output nog niet tippen aan HID, wat een kleinere opbrengst zal betekenen.

Over het algemeen ziet de LED-markt er veelbelovend uit, maar is er nog ruimte voor verbetering. Het zijn misschien de groeilampen van de toekomst, maar vooralsnog is het met name de keuze van de experimentele grower die technologische nieuwigheden omarmt of gewoon veel geld heeft. Dat gezegd hebbende mag de terugloop in hitteafgifte en energiekosten voor extra aantrekkelijkheid zorgen bij andere growers, en is de relatief kleine krachtverlies voor sommigen te overzien.

En daar heb je het! Van de beschikbare groeilampen zijn dit de belangrijkste drie categorieën. Afhankelijk van je behoeftes heb je nu misschien een idee van welke soort het beste bij jou en je cannabis past. Veel growplezier gewenst!


Read more about
Kweken Seedshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken